Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

Vánoční cukroví se letos prodraží. Zkuste péct bez másla!

Letos si při pečení i nákupu vánočních cukrovinek budeme muset sáhnout hlouběji do kapsy. Spočítali jsme vám o kolik!
Vydáno: 03.11.2017, Martina Hrušková
Vánoční pečení se letos prodraží
Vánoční pečení se letos prodraží Autor: istock.com
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Vánoční cukroví nepeče téměř 30 % českých domácností, jen čtyři procenta Čechů se ale obejdou úplně bez něj – vyplývá to z průzkumu společnosti KPMG. Většina lidí, kteří cukroví nepečou, ho dostane od příbuzných či známých, cukroví kupuje každá desátá domácnost v Česku.

Podle Asociace kuchařů a cukrářů České republiky bude letos cena vánočních produktů v průměru o zhruba deset procent vyšší. Za růstem cen vánočního cukroví stojí zvyšující se cena surovin – především másla. Zda ale bude máslo zdražovat i v předvánočním období, není vůbec jisté. „Predikovat, zda cena másla v předvánočním období ještě poroste, je velmi složité. Je totiž víc než pravděpodobné, že velké množství lidí si máslo nakoupilo k zamrazení s předstihem ve chvíli, kdy se objevily první zprávy o růstu cen. To může samozřejmě ovlivnit i poptávku. A s klesající poptávkou může klesat i cena másla. Navíc ve spoustě receptů na vánoční cukroví lze máslo nahradit. Další možností je, že se lidé letos tradičním receptům vyhnou a dají přednost těm, které dražší suroviny neobsahují,“ vysvětlil Martin Prokop, autor projektu zfarmydomu.cz, jehož cílem je zamezit plýtvání potravinami a naučit spotřebitele k zodpovědnému přístupu k potravinám.

Pečení bez másla

V prosinci loňského roku byla průměrná cena za kostku másla 43 Kč, letos by to mělo být podle odhadů tuzemské mlékárny 70 Kč. Některé druhy cukroví by se tak mohly prodražit o desítky korun. Podle prognóz navíc prodejci zdraží většinu cukroví – ať už obsahuje drahé suroviny, nebo ne. „Někteří výrobci využijí situace, i když jejich výrobky dražší suroviny neobsahují. Je to reakce na vývoj trhu,“ řekl Martin Prokop. „V průměru letos stoupne cena vánočního cukroví o 50 Kč za kilo,“ doplnila Kateřina Jiroušková, majitelka společnosti Domácí dobroty bez lepku.

Jen pouhá dvě procenta lidí, kteří cukroví doma nepečou, zamíří pro cukroví do supermarketů, větší část jej kupuje v prověřených pekárnách nebo od malých dodavatelů. „Češi se stále více zajímají o to, co jedí, a vyhledávají proto kvalitnější potraviny. Pozitivní trend v gastronomii se tak projevil i při nákupu vánočního cukroví,“ konstatovala Marika Konečná ze společnosti KPMG Česká republika.

O kolik zdraží kvůli máslu cukroví

Spočítali jsme za vás, o kolik si letos připlatíte za cánoční cukroví:

Vanilkové rohlíčky (200 g) – cena loni: 34,40 Kč, cena letos: 56 Kč, rozdíl 21,60 Kč.

Linecká kolečka (200 g) – cena loni: 34,40 Kč, cena letos: 56 Kč, rozdíl: 21,60 Kč.

Vosí hnízda (180 g) – cena loni: 31 Kč, cena letos: 50,40 Kč, rozdíl: 19,40 Kč.

Perníčky (75 g) – cena loni: 12,90 Kč, cena letos: 21 Kč, rozdíl: 8,10 Kč.

Pracny (140 g)   cena loni: 24 Kč, cena letos 39,20 Kč, rozdíl: 15,20 Kč.

Tabulka vychází z průměrných cen másla 43 Kč (2016) a 70 Kč (2017).

Recepty na netradiční zdravé vánoční cukroví

Vyzkoušejte letos něco netradičního a upečte si zdravé cukroví bez másla. Chutná fakt skvěle a nijak nezatíží vánoční rozpočet.

Kokosky z jáhel (bez vajec, cukru, mléka a másla)

Kokosky z jáhel Foto:

Cena: 50 Kč

Ingredience: 200 g vařených jáhel, 50 g strouhaného kokosu, 50 g spařených umletých rozinek

 

Postup: Vařené jáhly rozmačkejte a přidejte do nich kokos s rozinkovou kaší. Ze vzniklého těsta vykrajujte malé kokosky, nejlépe k tomu poslouží obyčejná lžička nebo zdobicí sáček.

Kokosky pak krátce pečte dozlatova na promaštěném plechu.

Ovesné sušenky s brusinkami (bez vajec, cukru a mléka)

Ovesné sušenky s brusinkami  Foto:

Cena: 55 Kč

Ingredience: 50 g másla (nebo 4 lžíce rostlinného oleje), 25 g ovesných vloček, 55 g ovesné mouky (rozmixované ovesné vločky), 1 špetka kypřicího prášku, trochu vody, 3–4 lžíce javorového sirupu, hrst brusinek nakrájených na malé kousky

Postup: Nechte rozpustit máslo, přidejte zbývající přísady a dobře zamíchejte, až vznikne hladká směs. Na plech dejte pečicí papír a ze směsi dělejte malé kopečky. Nechte jim mezi sebou trochu místa, sušenky trochu zvětší svůj objem. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C cca 10 minut.

 

Čokoládové cookies (bez vajec, cukru, mléka a másla)

Čokoládové cookies Foto:

Cena: 128 Kč

Ingredience: 150 ml oleje (sezamový, řepkový, slunečnicový), 10 lžic javorového sirupu, 250 g hladké špaldové mouky, 1 lžíce vinného kamene (nebo kypřicí prášek), 2 lžíce karobu (nebo 3 lžíce kvalitního kakaa), 100 g čokolády

Postup: Olej promíchejte metličkou spolu s javorovým sirupem. Vmíchejte zbytek surovin a čokoládu nakrájenou na malé kousky. Tvarujte malé hrudky nebo placičky a pečte v troubě vyhřáté na 150 °C cca 15 minut. Ihned po dopečení nechte sušenky vychladnout na plechu. Jsou velmi křehké, pozor na polámání.

Mohlo by vás také zajímat: 

 

Je lepší máslo nebo margarín?

Máslo versus margaríny: Jak to tedy je?

Moštová bábovka

Originální recept na podzimní víkend: Moštová bábovka

Domácí arašídové máslo

Lahodné domácí arašídové máslo

 

autor receptů: Katarína Prokopová, zfarmydomu.cz, TZ

Článek je zařazen v: Vánoce, cukroví, margarín, máslo, vánoční pečení
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama