Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

Zapomeňte na svařák nebo grog. Zkuste horký cider!

Jestli si spojujete osvěžující cidery hlavně s chutí léta, ukážeme vám, že cider je univerzální drink, který se dá snadno proměnit v lahodnou variantu vánočního svařeného vína či grogu.
Vydáno: 26.11.2016, Anna Kopečková
Horký cider můžete podávat v hrníčku nebo stylově, ve vydlabaných jablkách
Horký cider můžete podávat v hrníčku nebo stylově, ve vydlabaných jablkách Autor: F.H.Prager
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pokud jste cider ještě neochutnali, zkuste ho. Ten opravdu poctivý se vyrábí jen z jablek, bez přídavku cukru, glukózového sirupu nebo umělých dochucovadel. Výsledkem je zlatavý, jemně perlivý alkoholic­ký nápoj. Správná kombinace hořkosti, jemné kyselosti a nasládlé jablečné chuti a vůně z něj dělá vyhledávanou a oblíbenou alternativu k pivu a vínu, kterou si vůbec nemusíte vychutnávat jen v horkých letních dnech. Cider je totiž skvělý společník i do pošmourných a chladných podzimních či zimních dní.

Zkuste některou z následujících kombinací:

Vánoční horký cider

Není nic vánočnějšího než kombinace skořice, hřebíčku a pomerančové kůry. Postup, jak vše smíchat ještě s typickými jablky, je velice jednoduchý: cider se všemi ingrediencemi zahřejte na mírném ohni, počkejte čtvrt hodiny a přeceďte. Vznikne voňavý, lehce kořeněný cider, který vám nejen bude chutnat, ale také vás báječně prohřeje, pokud bude venku opravdu zima. Máte-li radši sladší chutě, nezapomeňte cider osladit lžičkou třtinového cukru.

Povzbuzující vyprošťovák

Cider oceníte i ve chvíli, kdy na vás budou útočit bacily. Stačí přimíchat do nápoje lžičku třtinového cukru a nastrouhat trochu zázvoru. Doplňte skořicí, hřebíčkem a novým kořením a povařte 20 minut. Pozor – nepřivádějte k varu, jinak by se z cideru vyvařil alkohol. Nápoj poté přeceďte, můžete kápnout trochu rumu a podávejte s plátky pomeranče. Viróza nebude mít šanci a na nohou budete cobydup.

Na zklidnění chutí

A až nastane chvíle, kdy nebudete moci cukroví už vidět a chuťové pohárky budou volat po změně, zkuste nápoj, který má říz. Cider lehce prohřejte s kuličkami černého pepře a bobkovým listem. Horký nápoj tak dostane neobvyklý šmrnc. Bobkový list dodá cideru zvláštní dřevité aroma a uzemní rozvířené chutě. „Čím víc pepře, tím lépe,“ doporučuje odborník na cidery Ondřej Frunc z F.H. Prager.

Chilli výzva

Fandíte-li pikantním chutím, oceníte určitě provokativní chilli výzvu. Cider ohřejte se špetkou chilli nebo s chilli papričkou vcelku, přeceďte a podávejte teplý. Pozor na sílu chilli, které pro výzvu zvolíte – některé může být až překvapivě silné. Vznikne sladko-pálivý nápoj, který pořádně rozproudí krev v těle.

Bylinková bomba

Pro pohodový večer u praskajícího krbu nebo zklidnění žaludku před spaním si můžete dopřát silnou bylinkovou bombu. Do cideru přidejte tymián, mátu a rozmarýn a nechte přes den vyluhovat. Pro ještě silnější bylinné aroma můžete cider mírně povařit, nanejvýš však pět minut, aby se bylinky nepřevařily a nepřišly o své prospěšné účinky.

-ak-

Článek

Stačí k nim přičichnout a ucítíte Vánoce Foto:

Vanilka, hřebíček a skořice: Jak je o Vánocích maximálně využít?

Typické vánoční koření nemusíte používat jen při pečení cukroví.

 

Tak kdy začnete s pečením?

Upečte si vánoční perníčky: Recepty a spousta inspirace

Článek

Udělejte si Vánoce podle sebe. Ne podle toho, jak to dělají ostatní. Foto:

Nejlepší vánoční tradice, aneb na co naše čtenářky nedají dopustit

Pokud nevíte, čemu dát o Vánocích přednost, vsaďte na ověřené a osvědčené tradice. Máme tipy přímo od vás, našich čtenářek.

 

Článek je zařazen v: vánoční svařák, grog, horký cider, svařené víno, vánoční nápoje
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama