zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
zpět

Horoskop pro Vás každý týden

Stačí vybrat znamení a zadat Váš email. Jednou týdně vám zašleme horoskop pro vaše znamení.

reklama

návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

reklama

Zapomeňte na svařák nebo grog. Zkuste horký cider!

Horký cider můžete podávat v hrníčku nebo stylově, ve vydlabaných jablkách
Autor: F.H.Prager Horký cider můžete podávat v hrníčku nebo stylově, ve vydlabaných jablkách
anna kopečková , Vydáno: 26.11.2016
Jestli si spojujete osvěžující cidery hlavně s chutí léta, ukážeme vám, že cider je univerzální drink, který se dá snadno proměnit v lahodnou variantu vánočního svařeného vína či grogu.

reklama

Pokud jste cider ještě neochutnali, zkuste ho. Ten opravdu poctivý se vyrábí jen z jablek, bez přídavku cukru, glukózového sirupu nebo umělých dochucovadel. Výsledkem je zlatavý, jemně perlivý alkoholic­ký nápoj. Správná kombinace hořkosti, jemné kyselosti a nasládlé jablečné chuti a vůně z něj dělá vyhledávanou a oblíbenou alternativu k pivu a vínu, kterou si vůbec nemusíte vychutnávat jen v horkých letních dnech. Cider je totiž skvělý společník i do pošmourných a chladných podzimních či zimních dní.

Zkuste některou z následujících kombinací:

Vánoční horký cider

Není nic vánočnějšího než kombinace skořice, hřebíčku a pomerančové kůry. Postup, jak vše smíchat ještě s typickými jablky, je velice jednoduchý: cider se všemi ingrediencemi zahřejte na mírném ohni, počkejte čtvrt hodiny a přeceďte. Vznikne voňavý, lehce kořeněný cider, který vám nejen bude chutnat, ale také vás báječně prohřeje, pokud bude venku opravdu zima. Máte-li radši sladší chutě, nezapomeňte cider osladit lžičkou třtinového cukru.

Povzbuzující vyprošťovák

Cider oceníte i ve chvíli, kdy na vás budou útočit bacily. Stačí přimíchat do nápoje lžičku třtinového cukru a nastrouhat trochu zázvoru. Doplňte skořicí, hřebíčkem a novým kořením a povařte 20 minut. Pozor – nepřivádějte k varu, jinak by se z cideru vyvařil alkohol. Nápoj poté přeceďte, můžete kápnout trochu rumu a podávejte s plátky pomeranče. Viróza nebude mít šanci a na nohou budete cobydup.

Na zklidnění chutí

A až nastane chvíle, kdy nebudete moci cukroví už vidět a chuťové pohárky budou volat po změně, zkuste nápoj, který má říz. Cider lehce prohřejte s kuličkami černého pepře a bobkovým listem. Horký nápoj tak dostane neobvyklý šmrnc. Bobkový list dodá cideru zvláštní dřevité aroma a uzemní rozvířené chutě. „Čím víc pepře, tím lépe,“ doporučuje odborník na cidery Ondřej Frunc z F.H. Prager.

Chilli výzva

Fandíte-li pikantním chutím, oceníte určitě provokativní chilli výzvu. Cider ohřejte se špetkou chilli nebo s chilli papričkou vcelku, přeceďte a podávejte teplý. Pozor na sílu chilli, které pro výzvu zvolíte – některé může být až překvapivě silné. Vznikne sladko-pálivý nápoj, který pořádně rozproudí krev v těle.

Bylinková bomba

Pro pohodový večer u praskajícího krbu nebo zklidnění žaludku před spaním si můžete dopřát silnou bylinkovou bombu. Do cideru přidejte tymián, mátu a rozmarýn a nechte přes den vyluhovat. Pro ještě silnější bylinné aroma můžete cider mírně povařit, nanejvýš však pět minut, aby se bylinky nepřevařily a nepřišly o své prospěšné účinky.

-ak-

 

Tak kdy začnete s pečením?

Upečte si vánoční perníčky: Recepty a spousta inspirace

 

reklama

Související témata: vánoční svařák , grog , horký cider , svařené víno , vánoční nápoje

reklama

Přečtěte si také

reklama