Vdova po psychologovi Ptáčkovi: Radek čelil vážnému onemocnění. Přiznala i finanční tíseň

Okolnosti úmrtí psychologa Ptáčka

Smutná a pro mnohé nepochopitelná zpráva o úmrtí uznávaného experta, klinického psychologa Radka Ptáčka, zasáhla Česko na začátku září. V internetových diskuzích vznikaly různé teorie a někteří lidé se poté ostře vyjádřili i proti sbírce na portálu Donio, která vznikla za účelem podpořit rodinu zesnulého psychologa. Nyní se k celé věci na webu Donio vyjádřila také vdova po psychologovi Ptáčkovi, Hana, a objasnila tím některé z nejčastějších otázek.

„Dne 3. září se nám obrátil svět naruby. Po dvou dnech čekání, v němž se střídal strach s nadějí, se naplnila naše nejhorší očekávání. Radek, který byl pro nás středobod vesmíru, se už nikdy domů, kde na něj čekají tři děti a já, nevrátí. Stále je tomu těžké uvěřit, pořád doufáme, že je to jen zlý sen. Uvěřit, že je to naše nová realita, nám bude trvat dlouho,“ napsala Hana Ptáčková prostřednictvím webu Donio.

„Je těžké pochopit, proč právě on, který věnoval svůj život podpoře druhých, zvolil dobrovolný odchod z tohoto světa,“ zaznělo v jejím vyjádření a blíže také popsala, jaké vztahy panovaly v jejich rodině. Pár spolu vychovával tři děti. „Radka jsem znala dvacet let. Byli jsme nejlepší přátelé, milovali jsme se, podporovali se navzájem… vždy tady byl pro mě a já pro něj. Byl moje jistota, že je svět v pořádku a pokud budu potřebovat nějakou odpověď, on ji vždycky najde. Naše tři děti v něm měly superhrdinu, který všechno zařídí a vyřeší,“ potvrdila znovu, že život její i dětí se nenávratně změnil. Už před týdnem totiž sdílela dojemný vzkaz, kde popsala, že má srdce rozbité na milion kousků.

Čtěte také: Sbírku pro rodinu zesnulého Ptáčka předčasně ukončili. Kvůli negativní reakci veřejnosti

Radek Ptáček prodělal závažné onemocnění

Hana Ptáčková dále potvrdila některé ze spekulací, že uznávaný psycholog stavěl na první místo péči o druhé, sám ale pomoc odmítal, přestože musel řešit závažné onemocnění a následné potíže. „Před šesti lety bohužel prodělal závažné onemocnění, které mělo za následek chronické zdravotní potíže, které se postupem času nezmenšovaly, naopak se stupňovaly. Bylo pro něj stále těžší být tu pro všechny v míře, na kterou byl zvyklý. S tím se Radek, pro něhož 100 % bylo minimum, nedokázal smířit. Naopak se snažil o to víc, šel přes hranice svých sil. O jeho boji se zdravotními problémy věděli jen jeho nejbližší, jak si to přál,“ vysvětlila Hana a dodala, že Radkovi nejbližší (rodina a přátelé) na něj naléhali, aby zvolnil a využil nabízenou pomoc, bohužel marně.

Bojoval se svými vnitřními démony statečně, ale svůj boj nakonec vzdal.

Dokonalý dojem neznamená dobré finanční zajištění

Dále se Hana Ptáčková vyjádřila i k majetkovým poměrům rodiny, což považovala za důležité vzhledem k bouřlivým reakcím, které rozpoutalo spuštění sbírky peněz na rodinu Radka Ptáčka. „Je pro mě těžké v této těžké a nezáviděníhodné situaci čelit útokům ohledně naší finanční situace. Sbírku na podporu naší rodiny založily kolegyně a přátelé, kteří znají mou situaci, a chtěli mi pomoci to zvládnout. Je velmi zatěžující situaci takto detailně odhalovat, ale chci předejít spekulacím. Radek byl mediálně známý a působil dokonalým dojmem, je tedy pochopitelné, že mnozí získali dojem, že jsme velmi dobře finančně zajištěni. Pravda je jiná,“ napsala.

Přečtěte si také: Vdova po psychologovi Ptáčkovi promluvila: Měl své démony. Na peníze ze sbírky má prý nárok

Radek Ptáček podle jejích slov často pracoval ‚pro bono‘, bez nároku na odměnu, protože klienti, s nimiž pracoval, si úhradu péče nemohli dovolit a on jim nechtěl péči odepřít. V rámci osvěty také často lektoroval bez nároku na odměnu, jeho prioritou bylo dostat důležitá témata do povědomí lidí.

Rodina tak své bydlení financovala hypotékou, jejíž většina ještě nebyla splacena. „Z katastru nemovitostí je dohledatelné mé spoluvlastnictví bytové jednotky v Praze. Bohužel vzhledem ke spornému spoluvlastnictví, které se nedaří uspokojivě vyřešit, je tato neprodejná a nevyřeší naše aktuální potíže. Pozemek v okrese Klatovy je pouze kousíček orné půdy bez možnosti reálného využití. Je opravdu bolestné obhajovat, že máme nárok na soucit a podporu ostatních, jen proto, že u mého jména v katastru nemovitostí jsou dvě – jak teď už víte – nevyužitelné položky,“ vysvětlila Hana a svůj vzkaz zakončila poděkováním všem, kteří rodinu v těžkých chvílích podpořili a podporují.

Zdroj vyjádření: Donio

I v posledních měsících psycholog Radek Ptáček veřejně vystupoval a šířil osvětu:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 9. 2024

Ve vzduchu je cítit napětí, Berani, ale vy s tím můžete udělat jen málo. Drsná atmosféra je v ostrém kontrastu s lehkovážností, kterou jste pociťovali v posledních dnech. Zdá se, že jste obdrželi dobrou zprávu. Možná jste byli konečně oceněni za svou tvrdou práci? Nechlubte se svými úspěchy. Situaci by to jen zhoršilo. Buďte trpěliví. Vyhněte se konfrontaci.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.