Vegetariánka Jana uvaří slepici a hovězí guláš. Překvapí také nelehkým osudem
Prostřeno! XXVI (47) - Vegetariánka Jana uvařila vývar
Úterní hostitelka Jana ráda vaří pro hodně lidí, ale nemá k tomu dost příležitostí. Vyhledává dobrodružství, a proto se do soutěže přihlásila. Soupeři od ní očekávají vegetariánské menu, které si běžně vaří pro sebe. Proto budou zklamaní a nebudou šetřit kritikou. Projeví se dnes první taktici?
V kulinářské soutěži z Prahy a Středočeského kraje se v úterý pokusí o výhru Jana. Bydlí sama v malém bytě, společnost jí dělá králíček a morče, které jí prý pomohlo vyléčit mnohé bolístky. Naposledy Jana pracovala jako sanitářka, teď je nezaměstnaná. Má za sebou těžké časy. Bývalý vztah jí prý dával jen samé utrpení a podepsal se na jejím zdraví. Manžel jí v krizi nepomohl, tak od něj odešla. Poslední rok podle svých slov konečně žije. Má tři děti a je pyšnou babičkou čtyř vnoučat, kterým píše pohádky.
Avokádový tataráček Zdroj: FTV Prima
Hovězí vývar s játrovými knedlíčky Zdroj: FTV Prima
Bulharská musaka s hovězím masem a kozím sýrem Zdroj: FTV Prima
Krém karamel Zdroj: FTV Prima
Plněné taštičky Zdroj: FTV Prima
Slepičí vývarová polévka s nudlemi Zdroj: FTV Prima
Hovězí guláš netradičně, domácí houskový knedlík Zdroj: FTV Prima
Jablečný koláč Zdroj: FTV Prima
Lilková pizza s chorizem Zdroj: FTV Prima
Hráškový krém s kokosovým mlékem Zdroj: FTV Prima
Pečené kuře s ořechovo-švestkovou nádivkou, batátová kaše Zdroj: FTV Prima
Jablečný crumble do misky s vanilkovým přelivem Zdroj: FTV Prima
Ragú z kachních jater, domácí ciabatta Zdroj: FTV Prima
Hrášková polévka s pancettou a krutony Zdroj: FTV Prima
Vepřová panenka s liškovou omáčkou, šťouchaný brambor Zdroj: FTV Prima
Čokoládový fondant se zmrzlinou a malinovou omáčkou Zdroj: FTV Prima
Vošouchy Zdroj: FTV Prima
Hovězí vývar Zdroj: FTV Prima
Grilované maso s vídeňským bramborovým salátem Zdroj: FTV Prima
Kokosové řezy Zdroj: FTV Prima
Pro své hosty Jana připraví plněné taštičky, slepičí vývarovou polévku s nudlemi, netradiční hovězí guláš s domácím houskovým knedlíkem a jablečný koláč. V pondělí u Georgiho Jana prozradila, že nejí maso. Přestalo jí chutnat a po vegetariánské stravě se cítí lehčí. V Prostřeno! ovšem musí hodnotit i masové chody, a tak prý nebude dělat problémy a vždy je alespoň ochutná. Hosté od Jany budou očekávat vegetariánské menu, na které je zvyklá a běžně si ho vaří. Proto budou trochu zklamaní, že se ho nedočkají. Na otázku Jindřišky, proč tomu tak je, odpoví, že myslela na hosty, aby se najedli a neživořili s odlehčenými jídly. „Bylo mi to celkem líto, že nám neukázala něco z toho, co běžně jí,“ prohlásí Michaela. Co dalšího jí budou vytýkat, uvidíte už vpodvečer.
Podívejte se, co hosté řeknou na tajnou ingredienci v guláši:
Hostitelka bude při předkrmu na ostatní jen koukat
Přece jen ale bude jídlo netradiční. Hovězí guláš například Jana zahustí dýní. „Myslím si, že dýně chuť neovlivnila, já jsem ji necítil vůbec,“ popisuje Tomáš. Michaela zase u stolu dýni v jídle cítí, guláš má podle ní zeleninovou chuť.
Jana jako hostitelka některé soupeře nepotěší. Její bydlení je malé a při příchodu se hosté budou cítit nekomfortně kvůli nedostatku prostoru. Stolovat se bude v malé kuchyni, a tak se bude Jana jen stěží protahovat kolem sedících hostů ke kuchyňské lince, aby mohla podávat jednotlivé chody. Další trapas nastane, když při podávání předkrmu nebude mít Jana upečené všechny taštičky. Hosté svoji porci dostanou, ona ale skončí o hladu. Bude tak na ostatní při jídle koukat, což některým nebude příjemné.
Diskutovaná slepičí polévka se bude některým soutěžícím zdát slabá, netradiční guláš nejvíce zkritizuje Georgi. Na konci večera budou soupeři jen těžko skrývat rozladěnost. Podle Jindřišky by měla být Jana ve svém věku lepší kuchařka, ani Georgimu se do chutí příliš netrefí, což dává najevo četnou kritikou. I ostatní si toho všimnou. Tomáš odhadne Georgiho jako taktika, podle něj potřebuje peníze.
Jak Jana hosty potěší kreativní zábavou a kolik nakonec dostane od soupeřů bodů? Soutěžící se v úterý začnou pěkně vybarvovat.