Cake pops: Netradiční výslužka pro koledníky
Jestli chcete koledníky překvapit něčím opravdu originálním, udělejte jim velikonoční dortová lízátka!
Cake pops neboli dortová lízátka jsou dnes velmi populární. Navíc se dají moc hezky nazdobit a právě na Velikonoce je můžete udělat ve tvaru malých vajíček. Jak to uděla, vám ukáže Míša. Není to žádná profesionální cukrářka, ale maminka dvou dětí, kterou prostě jen baví sladce tvořit a hlavně koukat, jak jsou z toho pak ostatní nadšení.
K přípravě hmoty na cake pops budete potřebovat dortový korpus (jakýkoli, který je váš oblíbený, můžete ho upéct i z těsta na bábovku), džem, rum (nebo sirup) a krém, nejlépe máslový (recept na něj najdete ZDE). Pokud se vám jej nechce připravovat, stačí jen máslo.
Dortový korpus rozdrobte najemno a prokapejte rumem nebo sirupem (dle chuti), přidejte marmeládu – také dle chuti, ale není nutná a přidejte změklé máslo. Vše dobře propracujte. Vzniklá hmota by neměla být drobivá, ale ani řídká. Pokud z ní na zkoušku vytvarujete kouli, měla by držet tvar.
Z hmoty odebírejte lžící kousky a každý v rukou důkladně umačkejte a pak vytvarujte do podoby vajíčka. K lepšímu dotvarování můžete použít opět lžíci.
Pokud chcete menší vajíčka, můžete s velkým efektem využít třeba formičky na vánoční ořechy:
Do formičky dejte více hmoty, než je potřeba, přiklopte na to druhou formičku a pořádně je k sobě přitlačte a přebytečnou hmotu odstraňte. Takto naplněné formičky dejte do ledničky ztuhnout a pak teprve vajíčka z formiček vyjměte.
Lžíce využijete i nyní jako stojánky na vytvarovaná vajíčka. Položte je na talířek a dejte do lednice ztuhnout.
Ve vyšším hrnečku si rozpusťte čokoládu – lepší než klasická čokoláda je čokoládová poleva nebo speciální "čokoláda", kterou seženete v různých barvách pod názvem Candy Melts (například v internetových obchodech s cukrářskými potřebami). V ní namočte konec špejle, tu zapíchněte asi do poloviny ztuhlého vajíčka a nechte opět ztuhnout. Čokoláda na špejli slouží jako lepidlo, aby vajíčko po špejli nesklouzávalo.
Takto připravené lízátko zabalte do čokoládového kabátku. Ponořte ho do rozpuštěné čokolády a pomalu jím otáčeje, až jej celé čokoláda pokryje.
Lízátko z čokoládové lázně vyjměte, opatrně jej vraťte do svislé polohy špejlí dolů a nechte odkapat přebytečnou čokoládu. Lízátko zapíchněte třeba do polystyrenového stojánku (kousky polystyrenu doma určitě najdete) a nechte čokoládu dobře zatuhnout v lednici.
Pokud chcete vajíčka barevná, stačí bílou čokoládu obarvit potravinářskými barvami.
A teď už zbývá sladká vajíčka dozdobit, na což je ideální opět rozehřátá čokoláda (různě barevná) nebo potahovací hmota (Fondant, SmartFlex apod., pokud nevíte, o co jde, více informací najdete ZDE). Podle chuti ji obarvěte potravinářskými barvami a vytvořte z ní malé ozdoby, které přilepíte na vajíčka troškou vody. Fantazii se meze nekladou. Zkusíte králíčka nebo kuřátko?
A ještě malá inspirace, jak je můžete taky ozdobit:
Krásné a sladké Velikonoce!
Vaše Míša
Seznamte se s Míšou: Jmenuji se Michaela, je mi 36 let, mám dvě malé děti a jsem inženýrka elektro. Miluji rozzářené dětské oči a dorty – ideální kombinace. Mám ráda technické a kreativní věci. Mnozí si myslí, že jsou to dvě naprosto neslučitelné a odlišné záležitosti. Já sama však cítím, že kreativita a technika se vzájemně doplňují. Nejsem excelentní kuchařka a nebaví mě každodenní vaření. V tomto směru není kuchyně mým velkým přítelem. Jinak je to ale v případě pečení sladkostí. První dort jsem upekla někdy před deseti lety. Od té doby se pečení a hlavně tvorba ozdob na dorty staly spolu s fotografováním mým velkým koněm a způsobem, jak se odreagovat a vyčistit si hlavu. Jestli chcete, podívejte se SEM.
Mohlo by se vám také líbit: