Sladké a krásné sváteční dobroty: Tohle vás bude bavit!
Jaké by to byly velikonoční svátky bez typických sladkostí – mazance, beránka nebo jidášků. My pro vás máme recepty, které ještě nejspíš neznáte a které vám nádherně ozdobí sváteční stůl. Pokud je tedy hned někdo nesní, což se nejspíš stane.
Na velikonočních sladkých přípravách je hezké, že přitom tvoříte dobroty, které jsou zároveň krásné a můžete je použít i jako dekoraci. Ukážeme vám, co se taky dá v kuchyni kromě beránka vyrobit a na čem si pochutná celá rodina. Budete originální a sklidíte obdiv!
Velikonoční zajíček
Foto: jennysteffens.com
Co budete potřebovat:
Na korpus:
• 4 vejce
• 200 g moučkového cukru
• 12 lžic horké vody
• 200 g polohrubé mouky
• 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
• 100 g mletého kokosu
• špetku soli
Na krém:
• 350 g Lučiny
• 4 lžíce změklého másla
• 1–1 a 1/2 hrnku moučkového cukru (podle chuti)
• špetku soli
1. Žloutky vyšlehejte s cukrem a horkou vodou do pěny. Vmíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva a mletý kokos a nakonec opatrně zlehka vmíchejte tuhý sníh ušlehaný z bílků a špetky soli.
2. Těsto nalijte do vymazané a vysypané kulaté dortové formy a pečte asi 40 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Korpus je propečený, když špejle, kterou zapíchnete do středu těsta, zůstane po vytažení suchá a čistá. Upečený korpus vyklopte z formy na podložku vrchní stranou dolů a nechte dobře vychladnout.
3. Mezitím si připravte podložku – například z tvrdého kartonu, který obalíte kouskem papíru na pečení. Všechny suroviny na krém vyšlehejte elektrickým šlehačem dohladka.
4. Korpus rozkrojte na dvě poloviny. Jednu potřete na plošší straně krémem a přiklopte druhou polovinou. Připravenou podložku potřete trochou krému, aby na ní korpus dobře držel, a postavte na ni slepené půlky korpusu.
5. Ostrým nožem seřízněte vršek korpusu tak, abyste vytvořili hlavičku. Z odkrojeného kousku část odřízněte a přilepte zajíčkovi jako ocásek.
6. Potřete celého zajíčka zbylým krémem (můžete nejdříve natřít jednu vrstvu, nechat zajíčka vychladit a pak ho potřít další vrstvou krému).
7. Nakonec zajíčka hustě posypte strouhaným kokosem a přidejte i uši vyrobené z pevnějšího papíru a růžový papírový čumáček (stačí ho přilepit troškou krému).
Položte zajíčka i s podložkou na podnos nebo talíř a naaranžujte kolem něj něco zeleného a pár vajíček.
Plněná čokoládová vajíčka
Foto: raspberricupcakes.com
Co budete potřebovat:
Na vajíčka:
• 500 g čokoládových peciček nebo tmavé čokolády
Na bílou hmotu:
• 150 g lučiny
• 30 g moučkového cukru
• 1/2 lžičky citronové šťávy
• 1/2 lžičky vanilkového extraktu
• 125 ml smetany ke šlehání
Na žlutou hmotu:
• 2 lžičky čerstvé pomerančové šťávy
• 1 lžíci meruňkové zavařeniny
• 1 lžíci másla
1. Dvě třetiny čokolády rozpusťte v horké vodní lázni. Přidejte zbylou čokoládu a míchejte, dokud se nerozpustí. Připravte si dvanáct půlkulatých formiček na vajíčka (dají se koupit nebo můžete použít i dobře vymyté skořápky od vajíček), nalijte do nich čokoládu, vylijte ji zpět a skořápky nechte chvilku ztuhnout v chladu. Pak celý postup zopakujte, skořápky nechte dobře ztuhnout v chladu, po dvou je slepte k sobě zbylou rozehřátou čokoládou a uložte v chladu.
2. Lučinu vyšlehejte elektrickým šlehačem s cukrem, citronovou šťávou a extraktem a zlehka vmíchejte ušlehanou šlehačku.
3. Z vychlazených čokoládových vajíček opatrně malým zubatým nožem odkrojte vršky tak, aby okraje byly nepravidelné, a vajíčka vložte do kalíšků nebo plastové krabičky. Naplňte je pomocí cukrářského sáčku nebo malé lžičky krémem a nechte nejméně 30 minut chladnout.
4. Mezitím připravte hmotu na „žloutky“. V pánvi za stálého míchání zahřejte šťávu, propasírovanou marmeládu a máslo, až je hmota hladká. Nechte ji vychladnout a pak ještě vychladit v lednici (lehce zhoustne).
5. Malou lžičkou opatrně vydlabejte z vajíček trochu bílé hmoty, důlky naplňte žlutou hmotou a vajíčka nechte znovu vychladit.
Velikonoční věnec
Foto: pinterest.com
Peče se z kynutého těsta – můžete použít třeba recept na jidáše nebo anglické mazanečky.
Vykynuté těsto rozdělte na dvě části, vyválejte z nich dlouhé válečky, spleťte je do copu, stočte do věnce a konce k sobě přimáčkněte.
Věnec přeneste na plech vyložený papírem na pečení, vmáčkněte do něj šest natvrdo uvařených obarvených vajec a nechte ho ještě asi 20 minut kynout. Pak ho potřete rozšlehaným vejcem a upečte v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova (trvá to asi 30 minut).
A ještě dva recepty na beránka:
Podobné články
Další (nejen) velikonoční dobroty najdete v novém magazínu Prima FRESH, který je právě v prodeji:
Podobné články
Mohlo by vás také zajímat: