Prima maminka

1. dubna 2015 04:50

Anna Kopečková

Jarní pečínky aneb Velikonoční maso 5x jinak

Největší svátky jara se, podobně jako Vánoce, slaví i dobrým jídlem a pitím. A maso by na svátečním stole rozhodně nemělo chybět.

Je pravda, že tradičně se na Velikonoce připravuje maso jehněčí nebo kůzlečí. Právě v tomto období mají totiž mimořádně delikátní chuť a navíc je můžete ochutit čerstvými bylinkami a doplnit jarní zeleninou. I když ale místo nich připravíte třeba jemné vepřové maso nebo kuře a ještě k němu přidáte výbornou nádivku, všichni budou spokojení.

Jehněčí kotletky na rozmarýnu

Foto: returntosundaysupper.com

Co budete potřebovat:

• 150 g slaniny

• 1 větší cibuli

• 1 kg jehněčích kotlet v celku

• 1 paličku česneku

• sůl a mletý pepř

• 5 dl vývaru (i z kostky)

* 1 větší cibule * menší svazek rozmarýnu * 1 hlavička česneku * mletý pepř * sůl

1. Slaninu nakrájejte na kostičky a nasypte na dno pekáčku. Přidejte nahrubo nakrájenou cibuli, vložte očištěné maso a potřete ho částí česneku rozetřeného se solí. Zbylý česnek rozložte kolem masa, přidejte rozlámané větvičky rozmarýnu, vše ještě trochu osolte, opepřete a podlijte vývarem.

2. Pekáček zakryjte, vložte do trouby vyhřáté na 220 °C a pečte 15 minut. Pak troubu vypněte a maso v ní nechte přiklopené ještě asi 40 minut.

3. Hotové maso vyndejte z pekáčku a udržujte v teple. Vypečenou šťávu v pekáčku prudce svařte na sporáku asi na poloviční množství. Maso nakrájejte na jednotlivé kotlety a podávejte přelité hustou šťávou. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory nebo bramborová kaše.

Vepřová panenka ve špenátovém kabátku

Foto: puffpastry.com

Co budete potřebovat:

• 800 g vepřové panenky

• sůl a mletý pepř

• olej na opečení

• hladkou mouku na vál

• 400 g listového těsta

• 600 g čerstvého listového špenátu

• vejce na potření

• 3 lžíce másla

• 2 lžíce hladké mouky

• 2 dl smetany na vaření

• hrst nasekané petrželky

1. Panenku očistěte, osolte, opepřete a zprudka opečte ze všech stran na oleji.

2. Listové těsto rozválejte na pomoučeném válu na plát, rozložte na něj opraný a dobře odkapaný špenát, na něj položte opečené maso a dobře ho do těsta zabalte. Vše přeneste do vymazaného pekáčku nebo zapékací mísy, těsto na vrchu potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut dozlatova.

3. Mezitím v kastrůlku rozehřejte máslo, zasypte ho moukou a za stálého míchání připravte světlou jíšku.

4. Upečenou panenku vyndejte z pekáčku, postavte ho na sporák, nalijte do něj smetanu, vmíchejte petrželku a jíšku, podle chuti osolte a krátce povařte.

5. Maso nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou. Vhodnou přílohou je jarní zelenina (ideálně vařená v páře) a případně i brambory.

Pečené kuře s mandlovou nádivkou

Foto: isifa.com

Klikněte si pro recept: Pečené kuře s mandlovou nádivkou

Výborná jsou i pečená malá jarní kuřátka s nádivkou, ke kterým se ideálně hodí dušený špenát:

Podobné články

A ještě jeden recept na jehněčí, tentokrát s hezky křupavou krustou:

Podobné články

Mohlo by vás také zajímat:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 13. 11. 2024

Zdrojem vaší frustrace mohou být lidé, kteří se zdají být citliví a upřímní, ale chovají se hrubě a mluví agresivně. Snažte se nenechat se zmást těmi, kteří neustále nabízejí jeden obraz, zatímco poskytují jiný. Mějte se na pozoru. Neztrácejte čas tím, že budete lidem dávat více šancí, než si zaslouží.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.