Jarní pečínky aneb Velikonoční maso 5x jinak
Největší svátky jara se, podobně jako Vánoce, slaví i dobrým jídlem a pitím. A maso by na svátečním stole rozhodně nemělo chybět.
Je pravda, že tradičně se na Velikonoce připravuje maso jehněčí nebo kůzlečí. Právě v tomto období mají totiž mimořádně delikátní chuť a navíc je můžete ochutit čerstvými bylinkami a doplnit jarní zeleninou. I když ale místo nich připravíte třeba jemné vepřové maso nebo kuře a ještě k němu přidáte výbornou nádivku, všichni budou spokojení.
Jehněčí kotletky na rozmarýnu
Foto: returntosundaysupper.com
Co budete potřebovat:
• 150 g slaniny
• 1 větší cibuli
• 1 kg jehněčích kotlet v celku
• 1 paličku česneku
• sůl a mletý pepř
• 5 dl vývaru (i z kostky)
* 1 větší cibule * menší svazek rozmarýnu * 1 hlavička česneku * mletý pepř * sůl
1. Slaninu nakrájejte na kostičky a nasypte na dno pekáčku. Přidejte nahrubo nakrájenou cibuli, vložte očištěné maso a potřete ho částí česneku rozetřeného se solí. Zbylý česnek rozložte kolem masa, přidejte rozlámané větvičky rozmarýnu, vše ještě trochu osolte, opepřete a podlijte vývarem.
2. Pekáček zakryjte, vložte do trouby vyhřáté na 220 °C a pečte 15 minut. Pak troubu vypněte a maso v ní nechte přiklopené ještě asi 40 minut.
3. Hotové maso vyndejte z pekáčku a udržujte v teple. Vypečenou šťávu v pekáčku prudce svařte na sporáku asi na poloviční množství. Maso nakrájejte na jednotlivé kotlety a podávejte přelité hustou šťávou. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory nebo bramborová kaše.
Vepřová panenka ve špenátovém kabátku
Foto: puffpastry.com
Co budete potřebovat:
• 800 g vepřové panenky
• sůl a mletý pepř
• olej na opečení
• hladkou mouku na vál
• 400 g listového těsta
• 600 g čerstvého listového špenátu
• vejce na potření
• 3 lžíce másla
• 2 lžíce hladké mouky
• 2 dl smetany na vaření
• hrst nasekané petrželky
1. Panenku očistěte, osolte, opepřete a zprudka opečte ze všech stran na oleji.
2. Listové těsto rozválejte na pomoučeném válu na plát, rozložte na něj opraný a dobře odkapaný špenát, na něj položte opečené maso a dobře ho do těsta zabalte. Vše přeneste do vymazaného pekáčku nebo zapékací mísy, těsto na vrchu potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut dozlatova.
3. Mezitím v kastrůlku rozehřejte máslo, zasypte ho moukou a za stálého míchání připravte světlou jíšku.
4. Upečenou panenku vyndejte z pekáčku, postavte ho na sporák, nalijte do něj smetanu, vmíchejte petrželku a jíšku, podle chuti osolte a krátce povařte.
5. Maso nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou. Vhodnou přílohou je jarní zelenina (ideálně vařená v páře) a případně i brambory.
Pečené kuře s mandlovou nádivkou
Foto: isifa.com
Klikněte si pro recept: Pečené kuře s mandlovou nádivkou
Výborná jsou i pečená malá jarní kuřátka s nádivkou, ke kterým se ideálně hodí dušený špenát:
Podobné články
A ještě jeden recept na jehněčí, tentokrát s hezky křupavou krustou: