Jarní pečínky aneb Velikonoční maso 5x jinak

Největší svátky jara se, podobně jako Vánoce, slaví i dobrým jídlem a pitím. A maso by na svátečním stole rozhodně nemělo chybět.

Je pravda, že tradičně se na Velikonoce připravuje maso jehněčí nebo kůzlečí. Právě v tomto období mají totiž mimořádně delikátní chuť a navíc je můžete ochutit čerstvými bylinkami a doplnit jarní zeleninou. I když ale místo nich připravíte třeba jemné vepřové maso nebo kuře a ještě k němu přidáte výbornou nádivku, všichni budou spokojení.

Jehněčí kotletky na rozmarýnu

Foto: returntosundaysupper.com

Co budete potřebovat:

• 150 g slaniny

• 1 větší cibuli

• 1 kg jehněčích kotlet v celku

• 1 paličku česneku

• sůl a mletý pepř

• 5 dl vývaru (i z kostky)

* 1 větší cibule * menší svazek rozmarýnu * 1 hlavička česneku * mletý pepř * sůl

1. Slaninu nakrájejte na kostičky a nasypte na dno pekáčku. Přidejte nahrubo nakrájenou cibuli, vložte očištěné maso a potřete ho částí česneku rozetřeného se solí. Zbylý česnek rozložte kolem masa, přidejte rozlámané větvičky rozmarýnu, vše ještě trochu osolte, opepřete a podlijte vývarem.

2. Pekáček zakryjte, vložte do trouby vyhřáté na 220 °C a pečte 15 minut. Pak troubu vypněte a maso v ní nechte přiklopené ještě asi 40 minut.

3. Hotové maso vyndejte z pekáčku a udržujte v teple. Vypečenou šťávu v pekáčku prudce svařte na sporáku asi na poloviční množství. Maso nakrájejte na jednotlivé kotlety a podávejte přelité hustou šťávou. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory nebo bramborová kaše.

Vepřová panenka ve špenátovém kabátku

Foto: puffpastry.com

Co budete potřebovat:

• 800 g vepřové panenky

• sůl a mletý pepř

• olej na opečení

• hladkou mouku na vál

• 400 g listového těsta

• 600 g čerstvého listového špenátu

• vejce na potření

• 3 lžíce másla

• 2 lžíce hladké mouky

• 2 dl smetany na vaření

• hrst nasekané petrželky

1. Panenku očistěte, osolte, opepřete a zprudka opečte ze všech stran na oleji.

2. Listové těsto rozválejte na pomoučeném válu na plát, rozložte na něj opraný a dobře odkapaný špenát, na něj položte opečené maso a dobře ho do těsta zabalte. Vše přeneste do vymazaného pekáčku nebo zapékací mísy, těsto na vrchu potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut dozlatova.

3. Mezitím v kastrůlku rozehřejte máslo, zasypte ho moukou a za stálého míchání připravte světlou jíšku.

4. Upečenou panenku vyndejte z pekáčku, postavte ho na sporák, nalijte do něj smetanu, vmíchejte petrželku a jíšku, podle chuti osolte a krátce povařte.

5. Maso nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou. Vhodnou přílohou je jarní zelenina (ideálně vařená v páře) a případně i brambory.

Pečené kuře s mandlovou nádivkou

Foto: isifa.com

Klikněte si pro recept: Pečené kuře s mandlovou nádivkou

Výborná jsou i pečená malá jarní kuřátka s nádivkou, ke kterým se ideálně hodí dušený špenát:

Podobné články

A ještě jeden recept na jehněčí, tentokrát s hezky křupavou krustou:

Podobné články

Mohlo by vás také zajímat:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 2. 2024

Berani, dnes si dejte pozor na právníky, bankéře a burzovní makléře. Jeden z nich se vás pravděpodobně pokusí uvést v omyl nepřesnými informacemi. I když je možná v jeho či jejím zájmu, abyste tyto informace brali za bernou minci, rozhodně to není ve vašem zájmu. Udělejte si vlastní průzkum a zjistěte si všechna fakta, než se pustíte do finančních investic, které vám někdo doporučuje.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.