Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

Variace na velikonoční nádivku: Kterou si upečete?

Nádivka je tradičním velikonočním pokrmem, který se připravuje na Bílou sobotu. A bylo by hodně nespravedlivé považovat ji jen za výplň, která se dává zpravidla do masa. Je totiž i vynikajícím samostatným jídlem, navíc je dobrá teplá i studená.
Vydáno: 04.04.2015, Anna Kopečková
Ve velikonoční nádivce by nemělo chybět něco zeleného
Ve velikonoční nádivce by nemělo chybět něco zeleného Autor: profimedia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

 

Kdysi studenou nádivku koledníci dokonce dostávali jako výslužku.

Do nádivek skvěle využijete první jarní kopřivy (pokud někde už alespoň trochu vyrostly) nebo jiné bylinky či plané rostliny. V zelených rostlinkách, které už stihly venku obrazit, je ukryta velká síla a mnoho zdraví prospěšných látek, které náš organismus po dlouhé zimě uvítá.

Dost důvodů, proč si letos nádivku upéct, nemyslíte?

Máme pro vás 6 prověřených receptů. Stačí si vybrat:

 

Jarní nádivka s kopřivami

Ve velikonoční nádivce by nemělo chybět něco zeleného Foto:

                                                                                                                   Foto: Profimedia

Co budete potřebovat:

• 8 rohlíků z předešlého dne

• 8 vajec

• 2 dl smetany ke šlehání

• 400  g mladých kopřiv

• 500 g vařeného uzeného masa

• 1 cibule

• 4 stroužky česneku

• 2 lžíce nasekané pažitky

• 1 lžička majoránky

• sůl a mletý pepř

• 2 lžíce oleje

• máslo na vymazání formy

1. Rohlíky nakrájejte na středně velké kostky, nasypte je do mísy a zalijte žloutky rozmíchanými ve smetaně.

2. Kopřivy důkladně operte, nasypte je do vroucí vody, asi po minutě je vyjměte a nasekejte. Přisypeme je do mísy s rohlíky, přidejte uzené maso nakrájené na kostičky, oloupanou cibuli nasekanou nadrobno, utřený česnek a nasekanou pažitku a majoránku. Směs osolte, opepřete a nakonec do ní vmíchejte olej a tuhý sníh ušlehaný z bílků.

3. Směs naplňte do máslem vymazané formy, povrch uhlaďte a nádivku pečte v trouě vyhřáté na 180 °C asi 50 minut.

TIP: Když před pečením rozložíte na povrch několik plátků másla, bude nádivka upečená krásně dozlatova.

Nádivka s mandlemi a petrželkou

Co budete potřebovat:

• 2 housky

• 2 dl smetany

• sůl a mletý pepř

• 2 vejce

• 2 lžíce rozpuštěného másla

• 2 lžíce spařených, oloupaných a nastrouhaných mandlí

• 2 lžíce jemně nakrájené zelené petrželky

1. Housky nakrájejte na kostičky a nasypte do mísy. Smetanu lehce osolte, opepřete, rozmíchejte v ní žloutky a rozpuštěné máslo, nalijte ji na houskové kostičky a nechte nasáknout.

2. Nasáklé kostičky jemně promíchejte a přidejte k nim nastrouhané mandle a nakrájenou petrželku. Nakonec do směsi zlehka vmíchejte tuhý sníh ušlehaný z bílků.

3. Směs naplňte do máslem vymazané formy a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 50 minut dozlatova.

TIP: Využijte do nádivky i jiné jarní bylinky. Například řeřichu, případně popenec.

Nádivka plněná vejci

profimedia-0090200052 Foto:

                                                                                                                     Foto: Profimedia

Co budete potřebovat:

• 3 rohlíky z předešlého dne

• 1,5 dl mléka

• 250 g brokolice

• sůl

• 3 syrová vejce

• 200 g uzeného masa

• mletý pepř

• tuk na vymazání a strouhanku na vysypání formy

• 4 natvrdo uvařená vejce

1. Rohlíky nakrájejte na kostičky, nasypte do mísy, zalijte je mlékem a nechte nasáknout.

2. Brokolici omyjte, rozdělte na růžičky, vhoďte do vroucí osolené vody a povařte 3 – 4 minuty. Ihned je propláchněte studenou vodou a nechte odkapat.

3. K namočenému pečivu přimíchejte syrové žloutky, uzené maso nakrájené na malé kostičky, opatrně brokolici a nádivku ochuťte solí a pepřem. Nakonec do nádivky po částech vmíchejte tuhý sníh ušlehaný ze tří bílků.

4. Polovinu nádivky naplňte do vymazané a vysypané formy (může být ve tvaru věnce), rozložte do ní oloupaná vařená vejce podélně rozkrojená na půlky a zakryjte je zbylou nádivkou. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 50 minut dozlatova. Hotovou nádivku nechte asi 10 minut chladnout a teprve pak ji opatrně vyjměte z formy.

 

Nádivka s kopřivami, uzeným masem a ořechy

Co budete potřebovat:

• 300 g uzeného masa

• 1 jablko

• 2 housky

• 2 dl mléka

• 2 vejce

• 1 menší pórek

• hrst nasekaných kopřiv

• špetku mletého koriandru

• sůl a mletý pepř

• 100 g plátků anglické slaniny

• 100 g Nivy

• nasekané ořechy na posypání

1. Uzené maso a jablko zbavené jádřince nastrouhejte na hrubém struhadle.

2. Housky rozdrobte, zalijte mlékem a nechte nasáknout. Pak k nim vmíchejte vejce, přidejte nakrájený pórek, nasekané kopřivy a nastrouhané maso s jablkem, ochuťte koriandrem, osolte, opepřete a dobře promíchejte.

3. Zapékací mísu vyložte plátky slaniny, rozprostřete do ní připravenou nádivku a povrch posypte rozdrobenou Nivou. Vše vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte, dokud povrch nezrůžoví. Nádivku podávejte posypanou nasekanými ořechy.

Klasická velikonoční nádivka neboli hlavička

profimedia-0127906195 Foto:

                                                                                                                Foto: Profimedia

Co budete potřebovat:

• 200 g uzeného masa

• 200 g vařeného vepřového masa (pečeně, bůček)

• 200 g drůbežích jater

• 200 g slaniny

• 5 vajec

• 500 g strouhanky nebo housek nakrájených na kostičky

• 2 cibule

• 100 g tuku (nejlépe sádla)

• 3 dl mléka

• 1 dl černého piva

• 1 hrst nasekaných čerstvých bylinek (mladých kopřiv, pažitky, petrželky, listů pampelišek, popence…)

• muškátový oříšek

• sůl a mletý pepř

• tuk na vymazání pekáče

1. Na pánvi rozehřejte část tuku a zpěňte na něm jednu nakrájenou cibuli. Přidejte na malé kousky nakrájená játra, osmahněte je, podlijte pivem, krátce poduste a přendejte na talíř.

2. V pánvi rozehřejte zbylý tuk a osmahněte na něm druhou nakrájenou cibuli. Přidejte směs bylinek, které jste předtím spařili horkou vodou a nasekali nadrobno, a krátce poduste.

3. Strouhanku nebo kostičky housek zalijte mlékem a nechte nasáknout.

4. Uzené a vepřové maso nakrájejte na kostičky, přidejte nakrájenou slaninu, podušená játra, bylinkovou směs, strouhanku nebo housku a nakonec vmíchejte osolená a opepřená vejce okořeněná špetkou muškátového oříšku. Dobře promíchejte, směs naplňte do vymazaného pekáčku a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut dozlatova.

Mohlo by vás také zajímat:

Článek

Velikonoční dekorace ženy Foto:

Velikonoční dekorace: Rychle a za pár korun!

Chcete pár nápadů, jak rychle a levně vyzdobit byt či dům na Velikonoce? My je pro vás máme!
Budou vám chutnat!

Jarní polévky k večeři: Zahřejí, zasytí a nepřiberete po nich

Nesnídáte? Hrozí vám přejídání a obezita!

Nesnídáte? Hrozí vám přejídání a obezita!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama