Variace na velikonoční nádivku: Kterou si upečete?
Nádivka je tradičním velikonočním pokrmem, který se připravuje na Bílou sobotu. A bylo by hodně nespravedlivé považovat ji jen za výplň, která se dává zpravidla do masa. Je totiž i vynikajícím samostatným jídlem, navíc je dobrá teplá i studená.
Kdysi studenou nádivku koledníci dokonce dostávali jako výslužku.
Do nádivek skvěle využijete první jarní kopřivy (pokud někde už alespoň trochu vyrostly) nebo jiné bylinky či plané rostliny. V zelených rostlinkách, které už stihly venku obrazit, je ukryta velká síla a mnoho zdraví prospěšných látek, které náš organismus po dlouhé zimě uvítá.
Dost důvodů, proč si letos nádivku upéct, nemyslíte?
Máme pro vás 6 prověřených receptů. Stačí si vybrat:
Jarní nádivka s kopřivami
Foto: Profimedia
Co budete potřebovat:
• 8 rohlíků z předešlého dne
• 8 vajec
• 2 dl smetany ke šlehání
• 400 g mladých kopřiv
• 500 g vařeného uzeného masa
• 1 cibule
• 4 stroužky česneku
• 2 lžíce nasekané pažitky
• 1 lžička majoránky
• sůl a mletý pepř
• 2 lžíce oleje
• máslo na vymazání formy
1. Rohlíky nakrájejte na středně velké kostky, nasypte je do mísy a zalijte žloutky rozmíchanými ve smetaně.
2. Kopřivy důkladně operte, nasypte je do vroucí vody, asi po minutě je vyjměte a nasekejte. Přisypeme je do mísy s rohlíky, přidejte uzené maso nakrájené na kostičky, oloupanou cibuli nasekanou nadrobno, utřený česnek a nasekanou pažitku a majoránku. Směs osolte, opepřete a nakonec do ní vmíchejte olej a tuhý sníh ušlehaný z bílků.
3. Směs naplňte do máslem vymazané formy, povrch uhlaďte a nádivku pečte v trouě vyhřáté na 180 °C asi 50 minut.
TIP: Když před pečením rozložíte na povrch několik plátků másla, bude nádivka upečená krásně dozlatova.
Nádivka s mandlemi a petrželkou
Co budete potřebovat:
• 2 housky
• 2 dl smetany
• sůl a mletý pepř
• 2 vejce
• 2 lžíce rozpuštěného másla
• 2 lžíce spařených, oloupaných a nastrouhaných mandlí
• 2 lžíce jemně nakrájené zelené petrželky
1. Housky nakrájejte na kostičky a nasypte do mísy. Smetanu lehce osolte, opepřete, rozmíchejte v ní žloutky a rozpuštěné máslo, nalijte ji na houskové kostičky a nechte nasáknout.
2. Nasáklé kostičky jemně promíchejte a přidejte k nim nastrouhané mandle a nakrájenou petrželku. Nakonec do směsi zlehka vmíchejte tuhý sníh ušlehaný z bílků.
3. Směs naplňte do máslem vymazané formy a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 50 minut dozlatova.
TIP: Využijte do nádivky i jiné jarní bylinky. Například řeřichu, případně popenec.
Nádivka plněná vejci
Foto: Profimedia
Co budete potřebovat:
• 3 rohlíky z předešlého dne
• 1,5 dl mléka
• 250 g brokolice
• sůl
• 3 syrová vejce
• 200 g uzeného masa
• mletý pepř
• tuk na vymazání a strouhanku na vysypání formy
• 4 natvrdo uvařená vejce
1. Rohlíky nakrájejte na kostičky, nasypte do mísy, zalijte je mlékem a nechte nasáknout.
2. Brokolici omyjte, rozdělte na růžičky, vhoďte do vroucí osolené vody a povařte 3 – 4 minuty. Ihned je propláchněte studenou vodou a nechte odkapat.
3. K namočenému pečivu přimíchejte syrové žloutky, uzené maso nakrájené na malé kostičky, opatrně brokolici a nádivku ochuťte solí a pepřem. Nakonec do nádivky po částech vmíchejte tuhý sníh ušlehaný ze tří bílků.
4. Polovinu nádivky naplňte do vymazané a vysypané formy (může být ve tvaru věnce), rozložte do ní oloupaná vařená vejce podélně rozkrojená na půlky a zakryjte je zbylou nádivkou. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 50 minut dozlatova. Hotovou nádivku nechte asi 10 minut chladnout a teprve pak ji opatrně vyjměte z formy.
Nádivka s kopřivami, uzeným masem a ořechy
Co budete potřebovat:
• 300 g uzeného masa
• 1 jablko
• 2 housky
• 2 dl mléka
• 2 vejce
• 1 menší pórek
• hrst nasekaných kopřiv
• špetku mletého koriandru
• sůl a mletý pepř
• 100 g plátků anglické slaniny
• 100 g Nivy
• nasekané ořechy na posypání
1. Uzené maso a jablko zbavené jádřince nastrouhejte na hrubém struhadle.
2. Housky rozdrobte, zalijte mlékem a nechte nasáknout. Pak k nim vmíchejte vejce, přidejte nakrájený pórek, nasekané kopřivy a nastrouhané maso s jablkem, ochuťte koriandrem, osolte, opepřete a dobře promíchejte.
3. Zapékací mísu vyložte plátky slaniny, rozprostřete do ní připravenou nádivku a povrch posypte rozdrobenou Nivou. Vše vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte, dokud povrch nezrůžoví. Nádivku podávejte posypanou nasekanými ořechy.
Klasická velikonoční nádivka neboli hlavička
Foto: Profimedia
Co budete potřebovat:
• 200 g uzeného masa
• 200 g vařeného vepřového masa (pečeně, bůček)
• 200 g drůbežích jater
• 200 g slaniny
• 5 vajec
• 500 g strouhanky nebo housek nakrájených na kostičky
• 2 cibule
• 100 g tuku (nejlépe sádla)
• 3 dl mléka
• 1 dl černého piva
• 1 hrst nasekaných čerstvých bylinek (mladých kopřiv, pažitky, petrželky, listů pampelišek, popence…)
• muškátový oříšek
• sůl a mletý pepř
• tuk na vymazání pekáče
1. Na pánvi rozehřejte část tuku a zpěňte na něm jednu nakrájenou cibuli. Přidejte na malé kousky nakrájená játra, osmahněte je, podlijte pivem, krátce poduste a přendejte na talíř.
2. V pánvi rozehřejte zbylý tuk a osmahněte na něm druhou nakrájenou cibuli. Přidejte směs bylinek, které jste předtím spařili horkou vodou a nasekali nadrobno, a krátce poduste.
3. Strouhanku nebo kostičky housek zalijte mlékem a nechte nasáknout.
4. Uzené a vepřové maso nakrájejte na kostičky, přidejte nakrájenou slaninu, podušená játra, bylinkovou směs, strouhanku nebo housku a nakonec vmíchejte osolená a opepřená vejce okořeněná špetkou muškátového oříšku. Dobře promíchejte, směs naplňte do vymazaného pekáčku a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut dozlatova.
Mohlo by vás také zajímat: