Kopřiva není plevel. Pomůže s očistou i různými zdravotními neduhy
Protože je jí všude spousta a umí nepříjemně požahat, málokdo jí věnuje laskavou pozornost a považuje ji spíše za otravný plevel. Už naše babičky ale věděly, že jde o tuze zajímavou bylinu, která oplývá vzácnými léčivými vlastnostmi.
„Říká se, že kdybychom docenili všech blahodárných účinků této byliny, nechali bychom ji růst místo v příkopech a na skládkách přímo v našich zahradách. Kopřiva totiž podporuje vylučovací funkci ledvin, působí dezodoračně a navíc je královnou vitality,” vysvětluje Jana Wolfová, která pracuje v laboratořích tradiční české značky Leros, výrobce bylinných čajů.
Kousek zdraví v nádivce
Není náhodou, že se s kopřivou v tradičních velikonočních nádivkách nešetřilo. Postní doba, která k jarním svátkům patří, totiž mimo jiné sloužila i k přirozené očistě organismu. A mladé výhonky této zelené byliny jsou plné vzácných ingrediencí, které vyplavování škodlivých látek z těla napomáhají. „Generace před námi proto musely vycítit to, co dnes víme díky vědě bezpečně: kopřiva v sobě nese spoustu antioxidantů, které pomáhají organismu se očistit a nastolit v těle celkovou harmonii,” tvrdí Jana Wolfová. Pokud byste si chtěli na kopřivách pochutnat i jinak, zkuste si z nich uvařit třeba polévku nebo špenát.
Od jara až do podzimu
Kopřivy se objeví už zkraje jara, ale v hojném počtu rostou i na podzim. To nejlepší se z nich už od pradávna získává v období od března až do června, kdy jsou na vitamíny nejbohatší. Později už jsou listy příliš tuhé a také se v nich snižuje podíl účinných látek. Snad jen s výjimkou kořenů, které jsou naopak nejvíc šťavnaté na podzim – a chodívá se na ně hlavně proto, že umí pomoci s prostatou nebo močovým měchýřem.
Zázračné čaje, masti i tinktury
Když dostane bylinkář či bylinkářka do ruky mladý a čerstvý stonek z kopřivy, může si vybrat hned několik cest, jak s ním naložit.
Pokud připraví čaj – ať už z čerstvé rostliny, či ze sušené – může se těšit na již zmiňovaný blahodárný detox, který čistí krev od škodlivin. Stačí zalít hrst čerstvých mladých kopřiv (nebo vrchovatou lžičku sušených) čtvrt litrem vařící vody a nechat ji deset minut louhovat. Čaj pijte ráno nalačno, půl hodiny před snídaní a během dne si dejte další jeden nebo dva šálky. Pravidelné pití kopřivového čaje by však nemělo trvat déle než dva týdny v kuse, potom se účinky ztrácejí a naopak by mohly spíše uškodit.
Vzácné látky se do těla dají vpravit také prostřednictvím připravených mastí. Ty pomohou třeba při akné, různých ekzémech a vyrážkách, uleví i od křečových žil.
A nakonec je možné vytvořit z kopřivy tinkturu, která se postará o lesklejší a zdravější vlasy. Těm mimo jiné pomůže třeba i přelití vlažným kopřivovým čajem.
Kopřiva na revma?
Jako dítě se kopřivou spálil snad každý a určitě také od babičky zaslechl konejšivé „neboj, to je dobré na revma”. „Při vší úctě k moudrosti našich předků je ale blahodárný účinek čerstvě natrhaných rostlin na bolavé klouby spíše rozšířenou bájí než účinným prostředkem proti revmatismu,” vysvětluje Jana Wolfová. Lépe prý pomůže kopřivová mast – a člověk s ní navíc nemusí zbytečně podstupovat bolestivou proceduru se žahavými listy.
Březen a duben, na kopřivy půjdem
Nejvíce blahodárných látek lze z bylin dostat pěkně zčerstva, ideálně hned po utržení. Je ale důležité najít kopřivy v prvotřídní kvalitě, bez prachu a usazenin z okolo projíždějících aut, což často bývá nelehký úkol. Nejvhodnější doba na sklizeň mladých výhonků je od března do dubna. Ideální je trhat jen špičky kopřivy do řady 4–6 listů včetně řapíku. V květnu už se sběrem opatrně, rostliny se totiž začínají plnit dusitany, které mají negativní účinky na naše tělo. -jk-