Velký horoskop České republiky na rok 2023. Ekonomika, politika i prezidentské volby

Budoucí vývoj politické a ekonomické situace v České republice je hádankou pro všechny politology, sociology, ekonomy i samotné politiky. Ve hře jsou mnohé těžko odhadnutelné a nepředvídatelné okolnosti. Zásadní je vývoj politických a společenských událostí v zahraničí. Možná nám ale o dějích budoucích může něco napovědět astrologické nebe. Jak se nám bude žít v naší republice v roce 2023 podle jejího horoskopu?

Tak jako každý člověk i země, města a státy mají svůj horoskop. Česká republika podědila ten československý, který pracuje s datem narození 28. 10. 1918, 19 hodin SEČ, Praha. Republika tedy oslavila své 104. narozeniny. K nim lze sestavit tzv. solární horoskop, který platí od jedněch narozenin k dalším. V případě České republiky od 28. října 2022 do 28. října 2023.

  • Astrologii, která se zabývá horoskopy států a zemí, nazýváme mundánní a v našich krajích se jí věnují například Jiří Kubík, Antonín Baudyš ml. nebo Eva Prokešová. Nestorem české mundánní astrologie byl Vladimír Sládeček.

Turbulentní změny budou pokračovat

Rok 2022 přinesl České republice turbulentní časy, na Ukrajině vypukla válka a svými ději ovlivnila politické i ekonomické procesy nejen u nás doma. Přituhovat bude i v roce 2023, který je podle známé české astroložky Evy Prokešové prvním v řadě přelomových roků. „Od hmotných záležitostí, ať už je to ekonomická situace, nebo stav naší planety (Pluto v Kozorohu, Uran v Býku na nebi, tedy v zemských znameních), se začneme pomalu posouvat ke společenským tématům, technologiím a otázkám rovnosti a svobody (Pluto ve Vodnáři, Uran v Blížencích na nebi, tedy ve vzdušných znameních). Dění ve světě se nadále bude těsně prolínat s ději u nás doma (Pluto přejde do IX. domu horoskopu republiky),“ uvedla pro Prima ZOOM Eva Prokešová.

S penězi i se stabilní vládou?

Naše pozice stále nebude ideální, koruna (Pluto kvadratura Venuše), státní rozpočet (VIII. dům) ani postavení našeho státu (Uran kvadratura Medium Coeli/Immum Coeli) nebudou v roce 2023 v dobré kondici. Úskalími nás relativně pevnou rukou může provést efektivní a výkonná vláda (Saturn trigon Ascendent, 03/2022–12/2022, Saturn konjunkce Uran, vládce X. domu, 04/2022–01/2023), která možná k údivu mnohých může fungovat dobře. Může se jí podařit spojit roztříštěnou politickou scénu, a to co do subjektů, tak co do názorů. Nebude to mít ale lehké. Bude čelit nejen ekonomické krizi, ale i mnohým skandálům, nepravdivým zprávám, utajovaným skutečnostem, nečekaným zvratům a v neposlední řadě bude bojovat se značně účelovou propagandou (souběh Pluto kvadratura Venuše 01/2023 a Uran kvadratura MC/IC, 07/2022–04/2023). Dokáže ale pravděpodobně najít nějaké zdroje peněz na podporu krizí zasažené ekonomiky (Uran sextil Jupiter ve II. domě, 05/2022–03/2023).

Prezidentské volby

První kolo prezidentských voleb bylo vyhlášené na 13.–14. ledna 2023, přesně na dobu, kdy přes radixový Uran v X. domě horoskopu republiky přecházela planeta Saturn. Volba prezidenta nám tak v symbolické řeči mundánní astrologie měla dopřát naději na stabilizaci společnosti, zakopání příkopů mezi znepřátelenými stranami, spojení starého s novým a hlavně šanci na větší politickou svéprávnost České republiky. Jak jsme této přízně hvězd využili, bylo jen na nás.

Výsledek prvního kola voleb byl více než nerozhodný, dva nejsilnější kandidáti získali v podstatě stejný počet hlasů a národ se rozdělil na dva tábory. Poselství konjunkce Uranu a Saturnu, která symbolizovala naději na stabilizaci společnosti, zakopání příkopů, spojení starého s novým, se zatím nenaplnilo. Nicméně v řeči astrologie naděje nezemřela, působení Saturnu je pomalé a jeho vliv trvá přinejmenším až do týdne od 23. ledna, do doby, kdy podle horoskopu zároveň zesílí silně napjatá atmosféra ve společnosti.

Druhé kolo přinese zklamání i deziluzi

Druhé kolo prezidentských voleb je naplánované na 27.–28. ledna 2023 a z hlediska horoskopu České republiky bude více než zajímavé. Probíhající tranzity aktivují symbolické role oběti a spasitele. Bude tedy zajímavé pozorovat, kdo nakonec bude kým. Můžeme si jen přát, aby obětí nebyli obyvatelé této země, protože období, které je před námi, bude vyžadovat prezidenta nejen silného a pevného charakteru, rozhodnosti a neústupnosti, ale i přizpůsobivosti, důvtipnosti a improvizace. Blíží se totiž období velkých návratů planety Uran, která nám při svých tranzitech v nějaké formě přinese paralely k historickým událostem v dějinách našeho státu, které se započaly před osmdesáti čtyřmi lety.

Únor 2023

Únor 2023 přinese krizi, která může být testem stability vlády (Saturn v opozici na radixovou konjunkci Saturn/Luna ve IV. domě). Můžeme počítat i se sociálními nepokoji, napětím ve společnosti. Budeme se muset vyrovnávat s vlastními nerozumnými přáními a touhami.

To nejlepší i nejhorší roku 2023

S jarem přichází zklidnění situace. Vládě se podaří uklidnit rozhádanou společnost i případné sociální nepokoje. Zavládne stabilita, převáží odpovědný a praktický přístup (Saturn trigon Slunce, Jupiter trigon Saturn/Luna). Musíme ale nadále počítat s nepředvídatelnými zvraty a nečekanými změnami ve společnosti (Uran kvadrát IC/MC).

Schopnost ctít zákony, soustředěná energie, pracovní úsilí začnou nést své plody (Saturn trigon Pluto v I. domě, 05/2023–7/2023). Vynikající organizace, pečlivost, uvážlivost dodají vládě odvahu uvádět zásadní a potřebné změny do praxe. Září 2023 by nám mohlo nabídnout i nějaké nové menší finanční zdroje nebo alespoň finanční spokojenost (Jupiter sextil Jupiter ve II. domě). Vládě ale také přinese nové výzvy, vlnu revolučních bouří a také první fakt vážnou vládní krizi (Uran kvadrát radix Uran v X. domě), kterou by však měla ustát. Všechny nás ale připraví na nová témata, která budeme žít ve větší míře až v letech 2024 a 2025.

  • Témata roku 2023: Snaha řešit ekonomickou stagnaci země, stabilizace vlády, přizpůsobování se společenským a hodnotovým změnám. Naléhavost transformace důchodového systému, zdravotnictví, armády. Krizí vynucená změna komunikace – nutnost říkat věci tak, jak jsou. Mohlo by nám přát počasí.

Závěr

Dominantní nebeský hráč roku 2023 Uran vždy přináší cosi nového, nečekaného, na co se nejde dost dobře připravit. S jeho revolučním vlivem musíme počítat po celý rok 2023. Do života republiky vnese někdy i dost nepříjemné změny a zvraty. Nemělo by ale docházet ke změnám zásadního charakteru symbolizované Plutem. Nenechejme se však vláčet událostmi. Pokud projevíme soustředěnou a organizovanou sílu, píli a nebudeme fňukat a „žalnit“ po starých dobrých časech, je velmi pravděpodobné, že nám nebesa budou držet palce po celý příští rok. 28. října 2023 bude Česká republika slavit další narozeniny a s nimi začne platit její nový solární horoskop.

Zdroje: Sládeček, V.: Mundánní astrologie, Komers 2002, ceskaastrologie.cz, najdise.cz; happy-mind.cz

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.