Celebrity

2. května 2022 16:55

David Laštovka

Vladimír Javorský vyrůstal jako jedináček, hercem být nechtěl. Jak to má s rodinou?

7 pádů Honzy Dědka (14) - Vladimír Javorský

Plachý, tichý, skromný, pokorný a nenápadný introvert, který se zásadně vyhýbá společenským večírkům. Takovou pověst si vysloužil herec Vladimír Javorský, který slaví šedesáté narozeniny. Jeho soukromí je tak trochu zahaleno tajemstvím, neboť o něm nikdy veřejně nemluví. Pojďme se podívat na největší zajímavosti z jeho života.

V dětství chtěl být bubeníkem, nyní je instrumentalistou

Vzhledem k tomu, že jako dítě s rodiči bydlel v paneláku a pořízení bicí soupravy byla poměrně nákladná záležitost, musel se svého snu vzdát. Místo toho ho otec s matkou přihlásili na hodiny klavíru, což ho příliš nebavilo – a nakonec od něj utekl. Zpíval však ve sboru a na gymnáziu byl členem studentské kapely. K hudbě se naplno vrátil v dospělosti. Zpívá a hraje na saxofon, kytaru, flétnu a ukulele jako občasný host ve skupině písničkáře a karikaturisty Miroslava Kemela.

Herectví se začal věnovat tak trochu omylem

Původně chtěl být zlatníkem. Mamince doma rád opravoval řetízky a šperky. Vzhledem k tomu, že jsou v prstýncích kamínky, začala ho následně zajímat geologie. Plánoval si, že je půjde hledat na Ural. Láska ke kamenům se ho stále drží. Pro hezký kousek se rád shýbne dodnes. Až během gymnázia ho okouzlilo pohybové divadlo a pantomima. V tomto směru ho velmi ovlivnila především představení Bolka Polívky.

Ovládá pět světových jazyků

Plynule mluví anglicky, německy, francouzsky, rusky a polsky. Kvůli poznání jiné kultury chodil i na lekce čínštiny. Nenašel si ale čas učit se ji systematicky a pravidelně.

Miluje golf

Dostal se k němu náhodou. Jednou ho na něj pozval kamarád. Jakmile poprvé bouchl do míčku, už nikdy nepřestal. Golf pro něj představuje ten nejlepší relax. Často ho hraje i úplně sám.

Jeho vzorem je komik Vlasta Burian

Obdivuje ho nejen jako herce, ale i jako člověka. Jednou si krále komiků dokonce zahrál v seriálu. „Už v dětství, když byly filmy pro pamětníky, jsem musel být doma, abych se koukal,“ prozradil Javorský v rozhlasovém pořadu Terezy Kostkové Blízká setkání.

Nejoblíbenější nápoj je pro něj čaj

Pití čaje je pro něj životní nutnost. Rád se u něj učí texty svých rolí. Druhy čajů střídá podle chuti a nálady. Nejraději má zelený a červený.

Závodně hrával stolní tenis

Jako dítě hrával stolní tenis za TJ Vítkovice v době, kdy tam trénovala Marie Hrachová – dlouholetá úspěšná československá a česká reprezentantka.

Je jedináček

Maminka ale byla ze čtyř dětí, tatínek ze tří. Díky tomu má velkou rodinu.

Za prezidenta by si přál Petra Formana

Chová k němu obdiv a úctu. Je to podle něj nejrovnější člověk, jakého kdy osobně poznal.

Byl nominován na Oscara

Před osmnácti lety byl nominován na Oscara za hlavní roli v česko-americkém filmu Most. Nejcennější filmařskou sošku světa sice nezískal, vyhlašování v Los Angeles se ale osobně zúčastnil a byl to pro něj velký zážitek.

Svůj vzhled neřeší, za kadeřníka neplatí

Herec dokonce tvrdí, že k holiči ani nechodí. Poslední roky ho stříhají pouze filmaři, a to tak, jak potřebují, aby v roli vypadal. A tak je někdy nakrátko, jindy má vlasy dlouhé.

Seriál Chlapci a chlapi byl pro něj prokletím

Poprvé na sebe výrazněji upozornil v normalizačním seriálu Chlapci a chlapi, kde ztvárnil plachého vojína Ctibora Voříška, kterému se kvůli jeho špatné fyzičce přezdívalo Kyslík. Tuto nálepku si s sebou nesl dlouhá léta, což mu bylo nepříjemné a trápilo ho to. I proto na tuto roli vzpomíná jako na prokletí.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 4. 2024

Zadal vám někdo úkol a pak odešel, aniž by vám dal pokyny? Není divu, že se cítíte zmatení a frustrovaní. Pokud neexistuje žádný návod a pokud nikdo jiný neví, o co jde, nemějte výčitky svědomí a nechte to být, dokud nedostanete řádné poučení. Je rozumnější počkat, než to udělat špatně a muset to dělat znovu. Raději bezpečně, než abyste litovali.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.