Celebrity

2. května 2022 14:30

David Laštovka

Petr Janda slaví 80. Když si začal s Alicí, styděl se s ní chodit mezi lidi

Petr Janda dostal speciální dárek

Zatímco v hudební kariéře dosáhl všeho, čeho se dalo, a řada jeho písní se stala nesmrtelnými hity, jeho soukromý život už tak radostný nebyl. Musel překonat řadu velmi bolestných okamžiků. Na nepřízeň osudu si však frontman skupiny Olympic nikdy nestěžoval. Na stará kolena si pořídil rodinu s mladou manželkou a opět září štěstím.

Poprvé se Petr Janda oženil v roce 1966, když si vzal za ženu svoji velkou lásku, baletku Janu. Rok nato se jim narodil syn Petr a o sedm let později dcera Marta, dnes úspěšná zpěvačka a moderátorka. Z rodinného štěstí se však moc dlouho neradovali. Osud byl krutý a nemilosrdný. Na konci 80. let Janě lékaři při preventivní prohlídce objevili rakovinu vaječníků.

„Jana podstoupila operaci. Sdělili mi, že jí všechno vyndali. Chodila na chemoterapie, tak jsem se uklidnil. Jenže zničehonic začala chemoterapie odmítat. Vloudil se k ní léčitel, který ji léčil nějakým čáry máry fuk. To byla základní chyba, nemoc se vrátila,“ vzpomínal v pořadu 13. komnata na ČT Petr Janda. Zhruba rok poté, co jeho žena bojovala s rakovinou, přišla další rána. „Syn doma cvičil na violu a najednou jsme zaslechli ránu, jako když spadne pytel cementu na podlahu. Péťa ležel na zemi, měl u pusy pěnu, celý se chvěl, nemohl jsem ho probrat. Lékaři zjistili, že má nádor na mozku,“ popsal hudebník.

Ze čtyřčlenné rodiny najednou zůstal doma sám

Ani okamžitá operace nepomohla. „Když jsme za ním přišli do nemocnice i s Janou, která se také léčila z rakoviny, doktor mi povídá: ‚Pane Jando, operace dopadla perfektně, syn bude v pořádku. Pak se ke mně naklonil a zašeptal, ať za ním přijdu do kanceláře. Tam mi oznámil, že nádor nejde vyndat a že Péťovi dává maximálně dva roky života,“ svěřil se Janda.

Manželce o tom ale neřekl. Nechtěl ji ještě více rozrušovat a dusil to v sobě. Jana krátce nato zemřela, syn se zákeřnou chorobou navzdory prognózám lékařů statečně bojoval dalších jedenáct let. Dcera Marta mezitím odešla z domova a Janda ze čtyřčlenné rodiny najednou doma zůstal úplně sám.

O čtyřicet let mladší láska mu změnila život

V dobách nejhlubšího smutku mu pomohla hudba, kytara a také nová láska, kterou si našel. Jeho druhou manželkou se stala moderátorka Martina Jandová. V roce 1992 se jim narodila dcera Eliška a jeho život zase dostal nový smysl. Po dvanácti letech však přišel rozvod a v Petrově duši zůstalo prázdno.

Až třetí manželství s o čtyřicet let mladší Alicí bylo to pravé. Seznámili se po koncertě skupiny Olympic, když si k němu tehdy osmnáctiletá Alice přišla pro autogram. Zalíbila a se mu, a tak jí dal svoje telefonní číslo. Chodili spolu čtyři roky, během kterých ale museli překonat několik krizí. Alice dvakrát potratila a vypadalo to na rozchod. Situaci vyřešila tak, že si sbalila kufry a na delší dobu odcestovala do USA. Během partnerské pauzy Petrovi došlo, jak moc ji miluje a že ji nechce ztratit. Zavolal jí, po telefonu ji požádal o ruku a ona nadšeně souhlasila. Reakce okolí na jejich vztah byly různé.

„Pravdou je, že když jsme spolu začali, měl jsem myšlenky, že té mladé holce kazím život. Až jsem se s ní styděl chodit mezi lidi. Nejstarší dcera Marta mi říkala, jestli jsem se nezbláznil, kluci z kapely mi fandili a i rodiče Alice to nesli celkem dobře. Celkově nám ale asi moc lidí nevěřilo. Čas ale vše ukázal. Myslím, že jsme důkazem toho, že to není o věkovém rozdílu mezi partnery. Naše manželství je naprosto úžasné. Jsem fakt maximálně šťastný a spokojený,“ řekl nám nadšeně Janda.

S Alicí mají dvě dcery. Když mu bylo sedmašedesát, narodila se Anežka, druhorozená Rozárka spatřila světlo světa měsíc po oslavě jeho sedmdesátých narozenin. Jako otec funguje úžasně a holčičkám se maximálně věnuje. „Užívám si to. Učím se s nimi, zpíváme si, hrajeme různé hry, chodíme na procházky, strašně mě to baví. Čím je člověk starší, tím to bere jako větší zázrak,“ uzavřela nestárnoucí legenda českého rocku.

Sdílejte článek
Štítky láska rodina manželství narozeniny zpěvák děti Petr Janda Alice Jandová

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.