Celebrity

30. prosince 2022 06:00

David Laštovka

Vladimír Pucholt se vzdal herecké kariéry. Stal se pediatrem a pečuje o novorozence

Miloš Forman

Přestože filmová kariéra Vladimíra Pucholta trvala pouze pár let, dokázal se navždy zapsat do dějin české kinematografie. V době, kdy byl na vrcholu své herecké slávy, emigroval do Velké Británie, kde vystudoval medicínu a stal se dětským lékařem. Nakonec se natrvalo usadil v Kanadě, kde žije dodnes a v těchto dnech slaví 80. narozeniny.

Vladimír Pucholt se stal nezapomenutelným hercem tak trochu náhodou. Jeho snem bylo studovat medicínu, což mu v tehdejším totalitním Československu kvůli špatnému kádrovému posudku nebylo umožněno. Jeho otec byl totiž advokát, který po roce 1948 odmítl působit jako právník v bezprávním státě. Za vděk tak musel vzít DAMU, kam se dostal až na druhý pokus. Na zkoušky ho tehdy připravoval zkušený herec Ladislav Pešek.

Pucholt se stal hvězdou prakticky přes noc. Nejvíce se proslavil ve filmech režiséra Miloše Formana Černý Petr, Konkurs, Lásky jedné plavovlásky nebo Starci na chmelu. V divadle zářil v pražském Činoherním klubu, v němž hrál až do roku 1967, kdy se vzdal své slibně rozjeté kariéry a emigroval do Velké Británie. „To, co jsem prožíval, nebylo lehké. Proč jsem nezůstal a neudělal si život lehčí, bylo to, že bych musel ze sebe něco vzácného prodat. Věděl jsem, že kdybych zůstal, ocitl bych se v situaci, kdy by mě začali vydírat,“ vysvětloval Vladimír Pucholt své důvody opustit rodnou zemi před dvěma lety na besedě u příležitosti 700 let města Dobruška.

Než se stal lékařem, uklízel toalety

Začátky v cizí zemi byly hodně krušné. Začínal v podstatě od nuly. Uklízel byty, hospody, toalety...  Dělal, co se dalo, aby měl na jídlo a nájem. Ale nikdy nezalitoval. Vážil si svobody, kterou najednou měl, a šel si za svým životním snem - vystudovat medicínu a pomáhat lidem jako lékař. To se mu v Británii nakonec skutečně podařilo a stal se dětským pediatrem. Získat odpovídající práci byl však pro cizince tehdy velký problém, a proto zamířil i se svou anglickou manželkou Rosemary, malým synem a dcerou do liberálnější Kanady, kde navíc chyběli lékaři s jeho specializací. Usadil se v Torontu, kde se po čase vypracoval ve vedoucího lékaře neonatologického oddělení nemocnice. Zároveň si otevřel vlastní ordinaci i ve svém domě.

Během několika let se stal v Kanadě uznávanou lékařskou kapacitou, odborníkem v péči o novorozence. K herectví se vracel už jen sporadicky. Naposledy se před kamerou objevil v roce 1999 ve filmu Vojtěcha Jasného Návrat ztraceného ráje. „Doktoři dělají ohromné věci, daleko těžší, než je hraní ve filmu. Nikdo o tom neví. To vidí jen rodiče či příbuzní zachráněného člověka. Je to soukromá záležitost,“ pokusil se srovnat dvě profese, které si vyzkoušel.

Sdílejte článek
Štítky Velká Británie Kanada film Československo lékař kariéra Miloš Forman Vojtěch Jasný lékařství Ladislav Pešek Divadelní fakulta Akademie múzických umění Lásky jedné plavovlásky Vladimír Pucholt

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.