Celebrity

11. června 2023 06:00

Eliška Reiglová

Vnuk mi vysvětlí, kde si koupit Instagram. Ale dělat to nebudu, říká Jan Vlasák

Jan Vlasák v 7 pádech

Uspěchaný svět a s ním související moderní technologie zkrátka nejsou pro každého. Své o tom ví herec Jan Vlasák (80), který si užil dětství bez internetu a rád na něj vzpomíná. S telefonem totiž zrovna dvakrát obratný není a trápení mu způsobuje i psaní SMS zpráv. Na sociální sítě pak pochopitelně nemá ani pomyšlení.

Jan Vlasák se narodil v únoru 1943 v Čáslavi. Jeho otec z něj chtěl mít inženýra, ale oblíbeného herce to už od dětství táhlo k povolání, ve kterém se nakonec skutečně prosadil. Neúspěch, kdy nebyl přijat na DAMU, ho neodradil od přihlášení na JAMU, na níž úspěšně završil studium v roce 1966. Přestože dnes jde o ostříleného herce, rád vzpomíná na nekomplikované dětství.

Vyrůstání bez technologií

Starší generace měly výhodu toho, že vyrůstaly ve světě bez moderních technologií. Ty jsou sice v ledasčem užitečné, ale dětství je podle názoru mnohých lidí krásnější bez nich. „My jsme měli tak krásné dětství, protože nebyly mobily, lajky, televize. Vyrůstali jsme na ulici. Přišli jsme ze školy a už jsme lítali. Já jsem byl nezdvořilé díťátko,“ řekl Jan Vlasák.

Záliba v umění se na oblíbeném herci projevovala už v útlém věku. „V pěti letech jsem měl loutkové divadélko,“ přiznal muž, který se v prvním filmu objevil už v roce 1973 a od té doby se dokázal zařadit mezi největší herecké hvězdy.

Instagram si nekoupím

Vývoj vymožeností moderní doby je rychlý. Zatímco ještě před 20 lety byly mobily jen tlačítkové a pak frčela například takzvaná véčka, dnes jsou telefony dotykové a chytré. Ne všichni se však dokážou tomuto pokroku přizpůsobit a ne všem se líbí. Pro někoho je naopak složité nová zařízení ovládat tak, jak by bylo potřeba.

„Mobil mám, ale kdybyste po mně chtěl, abych napsal zprávu... Já si to sice otevřu, klapnu si na tu ikonku, ale nedokážu to posunout dál, abych tu zprávu napsal. Jsem z toho zmatený,“ přiznal v pořadu 7 pádů Honzy Dědka Jan Vlasák, pro kterého jsou dnešní telefony tak trochu španělskou vesnicí.

Sociální sítě jdou pak úplně mimo něj. „Mám v rodině vnuka, studoval ve Francii kryptologii, vytváří bezpečnostní systémy. Ale to nemá po mně. Ten mi kdyžtak vysvětlí, kde si koupit Instagram. Ale nebudu to kupovat,“ zasmál se.

Špatně placená role

V roce 2005 měl premiéru horor Hostel, který vypráví příběh dvou kamarádů z americké vysoké školy. Ti se vydají na cesty napříč Evropou, místo dobrodružství ale prožijí chvíle skutečné hrůzy. Brutální záběry nejsou vhodné pro slabé povahy. Obsazena do filmu byla široká škála herců různých národností, Čechy nevyjímaje.

„To byla taková béčková jatka. Přijel takový kluk, jmenoval se Eli Roth, takový herec, režisér, asistent, něco takového. Sháněl tady obsazení na tenhle biják. Přivedl si nějaké lidi z Nizozemska, Anglie, Francie a na tuhle postavu hledal, tak jsem se přihlásil do konkurzu. Asi si mě vybral,“ vzpomíná Vlasák.

„Na tom bylo akorát zvláštní to, a to mě štve nejvíc, že do toho vrazil 5 milionů dolarů, 105 milionů dolarů mu to vydělalo. A já jsem dostal asi 115 tisíc českých korun. To mně na tom přišlo nejbizarnější,“ řekl herec, kterému vzhledem k výdělečnosti filmu přišla tato mzda v podstatě až absurdní.

Tělo v pohybu

Řeč se stočila i na zdravý životní styl. „Cvičil jsem, dávno tomu je, co jsem přestal. Ale moje žena cvičí, ta je stejně stará jak já. Je o den starší než já. Já jsem na starší. Ona cvičí jógu, prosím pěkně, už dobrých 40 let každý den,“ pochlubil se skvělou kondicí své ženy oblíbený herec. On sám se cvičení už nějakou dobu vůbec nevěnuje, je ale jeden cvik, na který nedá dopustit. Nejenže ho popsal, přímo před ostatními hosty ho také předvedl.

„Jediný, co dělám, je Alexandrova poloha. To je úžasná poloha, jak si napravit páteř. Vezmete si knihu, dáte si ji pod hlavu, lehnete si, skrčíte nohy, volně dýcháte, nádech, výdech. Dvacet minut to necháte prodýchat. Smysl toho ovšem je ten, že gravitace působí za vás a ta páteř začne během dvaceti minut pěkně klesat a všechny ty nerovnosti, bolesti a ta hrůza, co vás trápí v bedrech, se rozplyne a vy vstanete jako nový člověk,“ dodal.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 10. 5. 2024

Něco, co si dnes přečtete, by mohlo mít dramatický dopad na váš život, Berani. Zvláštní pozornost věnujte psychologii snů. Možná najdete vysvětlení pro opakující se sny. Přesnost popisu by vás mohla zastavit a přimět vás k tomu, abyste si přečetli více. Jste právem zaujati, Berani. Při studiu této konkrétní oblasti se o sobě jistě dozvíte více.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.