Zdraví a nemoci

20. září 2024 06:00

Ema Bártová

Až přinese dítě ze školy vši, neutrácejte za šampony. Zkuste přírodní prostředky

Veš dětská

Ani letošní školní rok to nejspíš nebude lepší. Mezi dětmi se stále hojně šíří vši. Týká se to především předškoláků a mladších školních dětí, ale domů je mohou přinést i teenageři a není výjimkou, že hmyz přeskočí i na rodiče. Speciální šampony přitom v součtu vyjdou na vyšší stovky až tisíce korun. Naštěstí to jde i jinak.

Mám dvě dlouhovlasé dcery. Vši přinesly opakovaně domů z naší základní školy, kde ve třídě kolovaly pořád dokola. Podezřívám některé z rodičů, že to neřešili zdaleka tolik jako já, a dítě vší pořádně nezbavili. Když jsem vši od holek podruhé chytla i já, vykašlala jsem se na drahé šampony - musela jsem vždy vzít nejméně dvě balení po pětistovce. Koupila jsem o dost levnější antiparazitický psí šampon určený i pro štěňata,“ vypráví Zuzana, matka devítileté a jedenáctileté dcery. Příjmení známe, ale uvést ho nechce, aby si na dívky nikdo neukazoval prstem.

Zuzana ví, že se zvířecí šampon na děti nedoporučuje, protože může vyvolat alergickou reakci, to ale ten běžný určený na vši také. Pokud jde o obsažené chemikálie, připomněla, že se běžně stříkáme například repelenty, které jich obsahují spousty. Nebo používáme barvy na vlasy, byť ty se většinou netýkají dětí.

Mimochodem, dlouho se věřilo, že na barvené vlasy vši nejdou, případně že je barvicí proces zahubí. Proto je rodiče někdy používali i u starších dětí. Zkušenosti však jasně ukazují, že ani jedno z toho není pravda. Tak, jako stoupla odolnost vší vůči používaným šamponům, nerozhodí je už ani barvy na vlasy.

Je navíc chyba spoléhat se jen na šampony a různé oleje, byť určené k hubení vší u dětí i dospělých. Základem je totiž pečlivé vyčesávání a odstranění vší a to ve všech stadiích jejich vývoje. „Některé přípravky veš pouze omámí. Pokud ji nevyčešete, nebo ručně nevyberete vlas po vlasu, je možné, že se opět začne množit,“ vysvětluje pediatr Petr Žáček. Rodiče se shodují v tom, že takový efekt má většina přípravků a stoupající odolnost vší potvrzují i odborné studie. Zvláště to platí o vších vajíčkách, zvaných hnidy, což potvrzuje ve svém doporučení i Státní zdravotní ústav, když píše: „Hnidy nelze z vlasů odstranit žádným přípravkem, lze je jen mechanicky vyčesat.“

Můžete kontrolovat vlas po vlasu, ale lépe to půjde s hřebenem zvaným všiváček - takový bývá součástí balení některých šamponů proti vším, lepší zkušenost ale rodiče mají s robustnějšími kovovými typy se spirálovitými zuby, které se prodávají samostatně.

Mít vši není žádná ostuda

Každopádně, zavšivení neboli odborně pedikulóza, se vyskytuje celosvětově a napříč všemi společenskými vrstvami, s hygienou nemá vlastně moc společného. V některých zemích se nicméně k jejich hubení nepřistupuje tak intenzivně. Podle údajů amerického Centra pro prevenci a kontrolu nemocí je častěji mívají dívky, zřejmě proto, že si častěji hrají a povídají s hlavami blízko u sebe. Navíc chlapci spíše mají tak krátké vlasy, že pro vši nejsou zajímavé.

Přečtěte si také: Dětské plastové lahve je lepší nedávat do myčky, zvyšuje to uvolňování škodlivin

Pokud nechcete utrácet vyšší stovky za speciální šampony z lékárny, můžete zkusit některou z přírodních metod hubení a odpuzování vší. Jednou pro vždy ale zapomeňte na používání petroleje a zábaly s ním, ačkoli se to svého času doporučovalo, je to nebezpečné a hrozí u toho i lokální popáleniny, nemluvě o riziku silné alergické reakce.

Vyzkoušet můžete následující rady:

  • zábal s olivovým olejem s pár kapkami tea tree oleje (vši nezahubí, ale z mastných vlasů půjdou pak mnohem lépe vyčesat, tea tree olej by je navíc měl odpuzovat - jeho účinek dokládá i tato studie); vlasy stačí zabalit do ručníku
  • zábal oleje a vodky či jiného alkoholu smíchaných v poměru 2:1; tady je potřeba dítě upozornit, že jde o trochu pálivou záležitost, nejefektnější je použití potravinové fólie přes vlasy - zábal nechte působit nejméně dvě hodiny
  • stejně lze udělat i zábal z oleje a francovky, rovněž v poměru 2:1, opět s hlavou na dvě hodiny omotanou potravinovou fólií

Vlasy po vybalení nemyjte, ale nejdříve důkladně vyčešte, mokrý proces přijde na řadu až po tom a stačí na něj obyčejný šampon. Jen ho budete muset kvůli mastným vlasům použít více nebo vlasy umýt dvakrát.

Podívejte se, jak přistupují k výchově dětí jinde

Abyste měli jistotu, že jste se vší skutečně zbavili, měli byste celý proces, tedy zábal a vyčesávání, po týdnu a pak ještě jednou po týdnu zopakovat. Zabráníte tak tomu, aby se z přehlédnutých hnid vylíhly další vši a celé kolečko začalo nanovo.

A co až budou vši pryč?

Pokud se vám nechce trávit hodiny s malým všiváčkem v ruce - doporučujeme pustit k tomu dítěti nějaký film, aby sedělo v klidu - můžete pořídit elektrický hřeben na vši. Ten se samozřejmě používá na suché vlasy a spíše na krátké, delší hodně elektrizuje a použití tak není moc komfortní a nakonec ani efektivní.

Zkusit můžete i žehličku na vlasy, měly by hubit vši i hnidy, ale pozor, abyste s ní nespálili i kštici.

Překvapivé je, že vši mimo hostitele, jemuž sají krev - a proto to tolik svědí - vydrží vši sotva pár hodin. Proto není teoreticky nutné prát třeba ložní prádlo nebo čepice, ale pro váš lepší pocit to stejně raději udělejte. Velmi rizikové naopak je společné používání hřebenů, vši totiž neumí skákat, natož létat, ale dotekem a blízkým kontaktem se přenášejí spolehlivě.

Jako prevenci můžete dítě i sebe každý den máznout za ušima trochu tea tree oleje, případně se prodávají spreje, které jej obsahují a lze jimi přestříkat vlasy třeba před odchodem do školy.

Zdroje: www.healthline.com, www.hopkinsmedicine.org, Tiskové materiály Státního zdravotného ústavu


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 9. 2024

Berani, dnes vám může přijít zvláštní dopis nebo telefonát a informace, které obdržíte, se vám mohou zdát poněkud zmatené. Mohou to být dobré nebo špatné zprávy, případně ani jedno, ale nepřijímejte je za bernou minci. Někdo si někde špatně vyložil nějakou důležitou informaci. Pokud je pro vás to, co slyšíte, důležité, ověřte si fakta, než to přijmete jako pravdu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.