Zdraví a nemoci

31. srpna 2024 07:00

Ema Bártová

Dětské plastové lahve je lepší nedávat do myčky, zvyšuje to uvolňování škodlivin

Možná i vy dáváte dětem do školy, na kroužky nebo výlety různobarevné plastové lahve na pití. A aby byly pořádně čisté, strkáte je do myčky na nádobí - jenže právě to by se s nimi dělat nemělo, přinejmenším s některými z nich.

Určitě jste si všimli, že na mnoha plastových lahvích nebo hračkách se už pár let objevuje nápis "BPA free". Hlásá, že výrobek neobsahuje látku označovanou jako BPA neboli bisfenol A. Tato organická sloučenina prokazatelně škodí lidskému imunitnímu systému, jak dokázala nejedna studie. Má rovněž negativní vliv na nitroděložní vývoj plodu, může zvyšovat riziko vzniku některých druhů rakoviny a ohrožuje plodnost mužů i žen.

Proto se bisfenol A už přes deset let nesmí používat při výrobě kojeneckých lahví, a proto mnozí výrobci toto změkčovadlo nepoužívají ani ve výrobcích pro starší děti. Bohužel, to však neznamená, že bez něj jsou například lahve na pití bez rizik.

Přesvědčivě to teď ukázal výzkum, který provedla kanadská McGillova univerzita pro nizozemskou nevládní organizaci Tegengif. Do výzkumu se zapojily rovněž organizace z Dánska, Lotyšska, Španělska a organizace Arnika z Česka.

Autoři ve zmíněných zemích nakoupili celkem 39 dětských lahví na pití a zjistili, že více než polovina z nich obsahuje škodlivé změkčovadlo DiBP, které se uvolňuje do nápojů v nich obsažených. Tím více, pokud pití zůstane v lahvi více dní a také tím více, pokud se láhev myje v myčce a nikoli ručně.

„Po umytí v myčce nádobí byl DiBP nalezen ve 22 z 39 lahví. DiBP byl nalezen pouze v jedné láhvi, která neprošla myčkou, proto jsme dospěli k závěru, že mytí v myčce mělo vliv na migraci DiBP do simulantu potravin,“ citovala autory výzkumu ve své zprávě organizace Arnika.

Rizikové lahve se prodávají i v Česku

Změkčovadlo DiBP je také považováno za rizikové, pokud jde například o vliv na lidskou reprodukci a jeho obsah se sleduje, zakázána však tato látka nebyla. Je pravda, že naměřené hodnoty se držely v zákonných normách, problém je však v tom, že DiBP neboli diisobutyl-ftalát se v organismu hromadí.

Osm z celkem skoro čtyř desítek testovaných lahví pocházelo z českých obchodů, rizikové změkčovadlo se do pití hned první den vyplavilo ze čtyř z nich. Před mytím v myčce se z nich ovšem do tekutiny neuvolňovalo, začalo se tak dít až poté. Týkalo se to například oblíbených Zdravých lahví. Dobře v testu dopadly lahve z materiálu označovaného jako tritan, z toho se dělají zejména lahve na pití pro turistiku.

Přečtěte si také: Naučte se dýchat zhluboka. Dle lékaře tím můžete zlepšit výkon vašeho mozku!

„Množství DiBP nalezené v kapalině bylo pod evropským limitem,“ uvedla Angelika den Boer,  ředitelka nizozemské organizace, která nechala studii vypracovat. „Společnosti tedy dodržují zákonné normy. Přesto nás přítomnost této látky znepokojuje. Důvodem je skutečnost, že děti přicházejí do kontaktu se změkčovadly nejen prostřednictvím opakovaně používaných lahví na pitnou vodu, ale také například prostřednictvím plastových hraček, oblečení a koberců. Proto se změkčovadlům také říká všudypřítomné chemikálie. Právě tato všudypřítomnost zvyšuje zdravotní riziko,“ dodala den Boer. Změkčovadla jako DiBP se vyskytují v dětské moči jak v České republice, tak v celé Evropě, jak dokládají studie.

„Opakovaně použitelné plastové lahve na pití jsou lepší než lahve na jedno použití, ale pokud budete láhev vyměnit, zvolte nerez nebo sklo. Budete prozatím nadále používat své plastové lahve? Vodu v láhvi pravidelně vyměňujte a láhev umývejte ručně, ne v myčce na nádobí. Vaše dítě tak požije méně škodlivých látek,“ zní doporučení od organizace Tegengif.

Podívejte se, proč je důležité dodržovat pitný režim:

Nebylo to přitom zdaleka první varovné zjištění související s tím, z čeho pijeme. Už letos v zimě byla zveřejněna studie zabývající se přenosnými plastovými hrnky na kávu a sportovními lahvemi. Studie sdružení Arnika ukázala, že obsahují nebezpečné stabilizátory, které mohou škodit lidskému zdraví a znamenají zátěž i pro životní prostředí.

Obsahovalo je 17 z 31 testovaných výrobků  - a i tady platilo, že se výrobci vešli do zákonných norem, ale vliv podobných chemikálií se sčítá. Navíc normy často neřeší zdaleka všechny. Ani studie zaměřená na dětské lahve nedokázala identifikovat všechny chemikálie, které se z výrobku uvolnily do pití, bylo to možné jen u zlomku z nich.

Zdroje: arnika.org, www.tegengif.nlwww.circulware.com, arnika.org/uv-stabilizatory-v-plastovych-obalech


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 15. 9. 2024

Tento den je vhodný pro lehké společenské aktivity a zábavu s přáteli. Nedělejte si starosti, pokud se vám věci nebudou zdát racionální, Berani. Někdy ta nejnepravděpodobnější cesta je nakonec nejlepší. Nepodceňujte fantazii a bizarnosti. Vydejte se na procházku po divoké straně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.