Tomi, Viky, Štěpi. Matriky povolí zdrobněliny, školáci si budou moci vybrat i příjmení

Zdrobněliny jmen v občanských průkazech

Stále větší popularita netradičních či cizích jmen výrazně zvýšila počet nastávajících rodičů, kteří musí dopředu na matriku, aby si schválení takového jména zajistili. Okolo jmen, respektive příjmení malých dětí pak vznikají časté konflikty například při rozvodech. To vše by se však již brzy mohlo změnit.

Zdrobněliny a domácká jména nově povolena

V současnosti platné matriční předpisy pro uznání jména nově narozeného dítěte hovoří poměrně jasně. Zakazují například zdrobněliny, zkomoleniny či zdomácnělé verze jmen. Rovněž neumožňují pojmenovat chlapce dívčím jménem a naopak (s výjimkou jmen, jež mají pro dívky i kluky identický tvar jako Saša nebo Alex). Některá tato zavedená pravidla však čeká změna.

Ministerstvo vnitra totiž chystá změnu zákona o matrikách, v rámci níž chce přistoupit k několika poměrně výrazným změnám. Konkrétně matrik se dotkne zamýšlená úprava pravidel pro uznávání jmen. Nově bude úřad akceptovat nejen zdrobněliny, ale také domácká jména. Již příští rok bychom se tedy mohli setkat s novorozenci, kteří se budou oficiálně jmenovat třeba Tomášek, Tomi, Šári, Pepík, Jakoubek, Viki nebo Štěpi, což dnes není možné. Co si o návrhu myslí psychologové a matrikářky, si poslechněte v úvodním videu.

Jak si dospělý člověk může změnit jméno/identitu?

Tato novinka bude zřejmě platit i pro dospělé chtějící si změnit své současné jméno. V takovém případě totiž musí Češi rovněž zamířit k matričnímu úřadu, v jehož obvodu jsou hlášeni. Dospělí však musí počítat s poplatkem 1 000 Kč za povolení změny jednoho jména. V případě změny křestního jména i příjmení jde tedy o 2 000 Kč. Tento poplatek je snížen na 100 Kč pouze za těchto podmínek:

  • Jde o změnu hanlivého, výstředního, směšného, zkomoleného či cizojazyčného příjmení
  • Chcete si změnit příjmení na své dřívější (zpravidla rodné)
  • Změnu jména provádíte v důsledku změny pohlaví

Řekněme, že se nyní jmenujete „Jana Nováková“, ale ráda byste si jméno změnila na Janinka Nováková. Projde-li zákon Sněmovnou, zřejmě od příštího roku už to bude možné. Nicméně taková změna vyjde na 1 000 Kč, jelikož nesplňuje žádný z výše zmíněných tří bodů. A za jak dlouho se můžete na své nové jméno těšit?

Od chvíle, kdy na matriku podáte žádost, má úřad zpravidla 30denní lhůtu na její vyřízení. U složitějších změn jmen může vyřízení trvat i 60 a více dní, ovšem o prodloužení doby vyřizování musíte být informováni. Otázkou nicméně zůstává, jak bude na okolí působit taková 50letá Janinka nebo třeba 45letý Kevinek a zda tímto rozhodnutím nenastane ve jménech ještě větší zmatek.

Děti si o svém příjmení rozhodnou již od 12 let

Další zásadní změnou by měla být možnost pro děti rozhodnout o jakékoli změně svého jména již od 12 let. Zcela typickým příkladem může být rozvod rodičů. V takovém případě dnes může dítě samo o sobě rozhodnout, které příjmení si chce nechat, až od patnácti let. Ministerstvo vnitra však po konzultaci s dětskými psychology došlo k závěru, že by tato hranice nově mohla být posunuta o tři roky dolů.

Další novinku získá proces určení otcovství. Souhlasné prohlášení matky, jejího manžela a skutečného otce neboli „trojdohodu“ bude nově možné podat a vyřešit nejen u soudu, ale i na matričním úřadu. V neposlední řadě by změny týkající se matrik měly obsahovat také novou možnost pro občany uzavřít registrované partnerství na kterémkoli matričním úřadu místo aktuálních 14 konkrétně vybraných úřadů.

Návrh zákona počítá s tím, že tyto novinky začnou platit již od 1. ledna 2024. Novelu o matrikách ještě musí schválit parlament.