Žena při rozvodu vysoudila odškodné za léta domácích prací. Dostala neuvěřitelnou částku

Za běžné práce v domácnosti, jako je uklízení, vaření nebo žehlení, často nepřijde ani poděkování. Ať už je vykonává žena,i muž. Proto je přinejmenším zajímavé, že se ženě ve Španělsku podařilo za 25 let těchto „neviditelných“ prací při rozvodu vysoudit finanční kompenzaci .

O příběhu, který v Česku nemá obdoby, informoval web Insider. Ivana Moral (48) po celou dobu svého manželství vykonávala všechny domácí práce a podílela se na řízení rodinné posilovny, když se její exmanžel naplno věnoval byznysu. Jak uvedl zdroj Euronews, zatímco Ivanin manžel exponenciálně zvyšoval svůj majetek, ona byla připravena o jakoukoli možnost budovat kariéru. Po rozvodu si muž mohl koupit Porsche, Range Rover, motocykly BMW a obrovskou farmu na výrobu olivového oleje z výdělků rodinné tělocvičny. Finanční situace Ivany se naopak zhoršila, stěží si mohla dovolit koupit svým dcerám pár školních pomůcek, jak uvedla pro španělské noviny NIUS.

Přečtěte si také: Přelomový soud s Dominikem Ferim. Za znásilnění mu hrozí až 10 let vězení

Když pár vstoupil v roce 1995 do manželství, podepsali předmanželskou smlouvu. Tím pádem se měl Moral se svou exmanželkou rozdělit o domov a společný majetek, své bohatství si měl ponechat. Zpočátku tak byla Ivaně Moral při rozvodu udělena polovina jejich domu, ale žádné peníze. Díky soudu v Malaze na jihu Španělska by se však žena měla dočkat odškodnění za to, že 25 let bezplatně vykonávala veškeré domácí práce.

Soudci Ivaně Moral zpětně přiřkli více než 200 tisíc eur (v přepočtu okolo pěti milionů korun). Částka byla vypočtena na základě minimálních španělských mezd. Měsíčně jí navíc exmanžel podle rozsudku bude posílat rentu ve výši 500 eur (asi 12 tisíc korun). Ivaně dle soudu byla upřena jakákoliv možnost budovat kariéru, protože se výslovně zavázala pečovat o domácnost a rodinu. Právnička Ivany Moral Marta Fuentes uvedla, že toto soudní rozhodnutí bylo vítězstvím pro všechny ženy, které kdy pracovaly ve „stínu“ svých manželů.

Podívejte se na reportáž o jednom z nejslavnějších soudních sporů mezi Johnnym Deppem a Amber Heard:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 23. 4. 2024

Dnes je v pořádku plakat, Berani. Uvolnění je rozhodující pro přijetí. Pokud nemáte pocit strachu a omezení, může pro vás být těžké prožívat radost a expanzi. Spojte dobré se špatným a nechte tyto dvě síly, aby se ve vaší bytosti harmonicky usadily. Proveďte přípravy, které vám umožní vzlétnout do velkých výšin. Ujistěte se, že jste připraveni přijmout výzvy, které s růstem přicházejí.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.