Mercedes, Atif nebo Ustym. Jaká netradiční jména dávali loni Češi dětem?

V posledních letech se mezi rodiči s exotickými a cizími jmény pro jejich potomky doslova roztrhl pytel. Ani uplynulý rok nebyl v tomto jiný a na svět přišlo nejedno dítko, které bude díky rodičům pravděpodobně v životě mnohokrát odpovídat na otázku: „Jak že se to jmenujete?“ Nejpoužívanějším jménům však stále vládnou tradiční české klasiky.

Při pohledu na nejčastěji vybíraná jména pro děti narozené v roce 2022 je jasné, že trend exotických jmen zatím většinu společnosti rozhodně nezachvátil. Z dostupných zdrojů je zřejmé, že rodiče loni svým dcerám nejčastěji vybírali jméno Eliška, Sofie, Natálie, Adéla, Anna, Barbora či Viktorie. U chlapců zase jasně převažovaly stálice jako Jakub, Matyáš, David, Jan, Matyáš, Filip či Adam.

Například v ostravské porodnici Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice se v loňském roce narodilo 1 350 dětí, tedy o 110 méně než o rok dříve. „Narodilo se 694 chlapečků a 656 holčiček. K oblíbeným dívčím jménům patřila Viktorie, Sofie, Ema a Anna. Mezi chlapci vedl Jakub, Dominik a Oliver,“ informovala web Prima Ženy staniční sestra porodního sálu Petra Chromková. Porodnice rovněž zveřejnila exotická jména, která zde rodiče dětem dávali: Freya, Lota, Saloua, Sissi, Eliakim Nathaniel, Enthony Augustin, Rayan či Narottam.

O netradiční jména malých dětí u nás v posledních letech rozhodně není nouze:

První dítě letošního roku je z Nového Jičína

Ani v porodnicích jiných měst neměli o tradiční i vskutku exotická jména nouzi. Mercedes, Tulii nebo Enza loni přivítali ve šternberské nemocnici. Celkem se zde narodilo 126 dětí, přičemž rodiče jim nejčastěji dávali tradiční česká jména Eliška, Jakub, Natálie, Matěj, Anna či David. Ve výčtu netypických jmen však nechybí třeba také Amir, Bivoj, Evan, Noe, Aurora, Kyra nebo Larisa.

Vůbec první miminko narozené v roce 2023 letos přivítali v 7:42 v porodnici v Novém Jičíně. Holčička dostala jména Márie-Elena a zahájila tak letošní statistiku ve prospěch děvčat. I tu loňskou ovládla děvčata, kterých se narodilo víc než chlapců v poměru 311 : 297. „Holčičkám rodiče nejčastěji dávali jména Natálie, Sofie a Adéla. U kluků vévodil Jakub, Adam a pak David, doplnila vrchní sestra Marcela Bučko.

Nejen Jakub či Anna, ale i Emir, Trinity a Serhij

Celkem 640 dětí přivítali na svět ve Valašském Meziříčí, kde se narodily Kláry, Barbory, Sofie, z chlapců pak také Davidové, Filipové ani Honzové. Dle staniční sestry novorozeneckého oddělení Hany Valuchové ale nechyběla ani nezvyklá jména. Zdejší porodnice za loňský rok na svět pomohla mimo jiné děvčátkům se jmény Melissa, Leticie, Livie, Timea, Ashley nebo Alma a chlapcům se jmény Mateo, Raphael nebo Čestmír.

Mezi 239 dětmi se v roce 2022 v nemocnici v Jeseníku narodily nejen děti s tradičními českými jmény, ale mimo jiné i Timea, Thea, Vivien, Dima, Emir nebo Atif. Podobné to bylo také v Přerově, kde mezi 718 novorozenci sice vévodili Jakubové, Tomášové, Elišky a Sofie, ale zdejší lékaři na svět pomohli také Mie, Letty, Lejle, Noemi, Ilanovi, Maxwellovi, Enricovi nebo Serhijovi. Své statistiky za loňský rok zveřejnila také prostějovská porodnice. I zde kraloval Jakub a Eliška, nicméně objevila se i jména Meda, Glorie, Malvína, Polina, Trinity, Artem, Brian, Franko, Ori nebo Ustym.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.