Thymian, Bentley či Serafím. Jak dítěti zařídit na matrice netradiční jméno?

Popularita netradičních jmen pro děti v Česku neustále roste. Stojí za ní například touha rodičů po tom, aby byl jejich potomek vskutku originální, nebo stav, kdy je jeden z partnerů původem cizinec. Aby však dítě takové originální jméno skutečně mohlo mít, je potřeba vyrazit včas na matriku.

V případě, že svému dítěti vyberete některé z tradičních českých jmen, je průběh vcelku jednoduchý a při jeho zápisu do matriční knihy vás pravděpodobně nečekají žádné komplikace. Zároveň platí (a mnoho nastávajících rodičů to vůbec neví), že vědět konkrétní jméno pro dítě nemusíte ani těsně před porodem, ani těsně po něm, a dokonce ani při odchodu z porodnice. Dle zákona totiž musíte matrice v místě, kde se dítě narodilo, jeho jméno oznámit nejpozději až měsíc po porodu.

Základní předpisy pro uznání jména

Pro samotný výběr jména platí několik základních pravidel, která musí splňovat všechna tradiční i netradiční jména:

  • Nesmí jít o zdrobnělinu, zkomoleninu nebo zdomácnělou verzi jména. Neprojde vám tedy Janička, Tomášek nebo Bentlíček, ale pouze Jana, Tomáš a Bentley. To samé platí pro snahu o originální úpravy již existujících jmen, jako je Zdennka, Mylada a podobně. Všechny takové pokusy matrika vyhodnotí jako pravopisně nesprávný tvar již existujícího jména a žádost zamítne.
  • Narozený chlapec nemůže být pojmenován dívčím jménem a naopak dívka chlapeckým. Výjimku samozřejmě tvoří jména, která jsou v mužském i ženském rodě psaná ve stejném tvaru (Nikola, Saša, Alex atp.) a můžete je v identickém tvaru dát jak dívce, tak chlapci.
  • Pokud má dítě žijícího sourozence, matrika rovněž zamítne jeho pojmenování zcela identickým jménem (v případě, že obě děti mají stejné oba rodiče).
  • Matrika má taktéž právo požadovat po rodičích znalecký posudek, který doloží, jestli jimi zvolené jméno opravdu existuje a je v uvedeném tvaru ve spisovné podobě. K tomu zpravidla dochází právě u netradičních jmen, která úřad ještě nikdy nikomu nedal a jsou zcela unikátní.

Ondřej Brzobohatý, Jakub Prachař a Libor Bouček vybrali pro své dcery velmi neobvyklé jméno:

Originální jména mohou vyžadovat posudek

V takovém případě rodičům nezbývá než se obrátit na jazykovědce (matriky zpravidla rodiče odkazují na renomovanou českou jazykovědkyni zaměřující se právě na jména Miloslavu Knappovou) nebo Ústav pro jazyk český, aby jim příslušný posudek na jméno vybrané pro potomka vyhotovili. Respektive musí pouze dokázat, že jimi vybrané jméno opravdu existuje, pro což je bez jiného oficiálního dokladu znalecký posudek nejsnazší cestou.

„Pokud rodiče přijdou s netradičním jménem, musí nějak prokázat jeho existenci. A když nemají oficiální doklad, musí přijít se znaleckým posudkem,“ vysvětlila správný postup pro Aktuálně.cz Dagmar Lišková z brněnské matriky.

Konstantní růst popularity cizích a neobvyklých jmen mezi českými rodiči však už matrikáře do jisté míry vycvičil, takže u celé řady netradičních pojmenování se už obejdete i bez znaleckého posudku. „Pro nás už některá jména nejsou tolik zvláštní, avšak mezi neobvyklejšími zůstávají jména po zpěvácích nebo seriálových postavách,“ dodala Lišková.

Kreativita rodičů často nezná hranic

Cílem posudků není otravovat rodiče a tahat z nich peníze. Stát se tímto způsobem pouze snaží chránit samotné děti před tím, aby jim jejich příliš kreativní a po originalitě toužící maminky a tatínkové náhodou zbytečně nezkomplikovali život. I přesto lze z netradičních jmen, která se už Čechům podařilo na matrice prosadit, usuzovat, že zrovna u nás jsou pravidla poměrně uvolněná.

Jak vyplývá z dat Českého statistického úřadu, na ulici dnes můžete potkat třeba chlapce jménem Thymian, Arsen, Vlk, Severín, Serafím, Bentley, Hyke, Janis Inskander, Stig, Mauí, Adalbert nebo Tigram. V originalitě nezaostávají ani dívky, u kterých už v záznamech českých matrik lze dohledat například jména Ticiana, Zazie, Yasmeen, Eliška Gaia, Richenza nebo Aida Sakura.

Letos v květnu pak na sociálních sítích prolétlo jedno z možná nejbizarnějších jmen, se kterými se zaměstnanci české matriky doposud setkali. Šlo o příspěvek ze serveru Rouming.cz, ve kterém je fotografie novorozence se jménem „Palermo Rolex Lakatoš“, jenž se podle snímku narodil 16. května.

Unikátní jména si oblíbily i celebrity

Fenomén netradičních jmen se netýká pouze cizinců žijících v Česku. Pro své potomky je často vybírají i celebrity. Pavel Liška a Barbora Poláková mají dcery Ronju a Riku, Anna Geislerová syna Bruna Fideliuse a dceru Stellu Ginger, Veronika Žilková a Martin Stropnický dceru Kordulu, Zuzana Belohorcová a Vlastimil Hájek mají Salmu Hájek a Ornella Koktová syny Quentina a Svena. Netradiční jména Charlotte Ella a Nelly Sofie dali svým dvěma dcerám i Karel Gott a Ivana Gottová.

Fakticky jsou tedy česká pravidla pro výběr jmen velmi volná. A jak pro web Poznatsvet.cz loni v listopadu vysvětlila jazykovědkyně Miloslava Knappová, ve většině případů může rodičům a matrice pouze nedoporučit dané jméno uznat (v případě, že matrika jméno i na základě posudku neuzná, mohou rodiče ještě zamířit k soudu).

„Nedávno jsem nedoporučila pojmenovat chlapce po lihovině Hennessy, jménem města Palermo, názvem přežvýkavce Bizon nebo vymyšleným jménem Jardariáš. Opravdu nepatřičné pak byly nápady jako Invest, tedy investice, nebo jméno podle televizního klokana Skippyho. Holčičky se podle některých rodičů měly jmenovat Makarenko, Střela či Puma,“ uvedla Knappová.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.