Jaká jména loni Češi dávali dětem? Na svět přišli Jegon, Raisa, Zion či Sedrik

Výběrem jména mohou rodiče svému dítěti připravit jak bezproblémový život, tak život plný dotazů „jak že se to jmenujete?“ při každém novém seznámení. A jak ukazují data za rok 2021, ani loni nebyla o výstřední jména v porodnicích nouze.

Když se podíváme na nejoblíbenější jména, která dostávají české děti, dojdeme k ujištění, že tradice se stále nikam nevytratila. U kluků Jakub, Jan, Daniel a v posledních letech také stále více Matyáš, u holek Eliška, Anna nebo Viktorie – to jsou mezi křestními jmény stálice, které se v porodnicích po celé České republice opakují jako na běžícím páse.

Například v porodnici Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice se loni narodilo celkem 1 460 dětí (703 holčiček a 757 chlapců), přičemž primářka zdejšího gynekologicko-porodnického oddělení MUDr. Ivana Lukáčová sdělila, že zde slavili významné jubileum: „V létě 2021 jsme oslavili 100 let od založení vítkovické porodnice, uspořádali jsme výstavu historických fotografií a sérii on-line vysílání o porodu a péči o novorozence.“ Nejčastějšími dívčími jmény zde byly Eliška, Ema a Sofie, mezi chlapci zase první tři příčky obsadili Jakub, Tomáš a Matyáš. Z méně obvyklých jmen v porodnici loni přivítali Yunu, Taru, Rivu, Jasona, Leona či Leviho.

I Ondřej Brzobohatý, Jakub Prachař a Libor Bouček vybrali pro své dcery velmi neobvyklé jméno:

Jaká tradiční i netradiční jména minulý rok dávali rodiče svým potomkům v dalších nemocnicích? V Novém Jičíně přišli na svět mezi 646 dětmi i Abigail Ela, Sedrik, Florentina, Maxmilián, Elioth nebo Ryan. „Rok 2021 byl naprosto vyrovnaný z pohledu pohlaví, chlapců i dívek se nakonec narodilo stejně, tedy 323,“ prozradila Marcela Bučko, vrchní sestra gynekologicko-porodnického oddělení nemocnice v Novém Jičíně.

Další data poskytla šternberská nemocnice, kde za rok 2021 přivítali na svět 1 195 dětí, tedy o 102 více než za rok 2020. „Nejplodnějším měsícem byl loni červenec, kdy se narodilo hned 131 miminek. Bylo potřeba dokonce půjčit novorozenecké postýlky z nemocnic AGEL v Prostějově a Jeseníku, protože počet dětí převyšoval naše kapacity,“ sdělila vrchní sestra porodnicko-gynekologického oddělení Radka Sedláčková a k populárním či netradičním jménům dodala: „U holčiček převažovala Anna, Sofie, Viktorie, Julie či Amálie, mezi chlapci vedl Jakub, Jan, Adam, Matyáš či Martin.“ Nouze ale nebyla ani o několik méně obvyklých jmen. V roce 2021 přišli ve Šternberku na svět například i Anneli, Elsa, Eunika, Mika, Nia, Jegon, Leon či Zion.

Eliška a Jakub, ale i Emmet, Raisa či Timea

Jak na tom byli jinde? Enni, Lareth, Ligia, Cornelia, Santiago, Elis nebo Lecytie se loni narodili v nemocnici v Jeseníku, která na svět pomohla celkem 266 novorozencům. Byli i tady rodiče ve volbě křestních jmen tradiční? „Mezi holčičkami vládla Eliška, Tereza, Amálie či Beáta. Mezi nejčastějšími chlapeckými jmény byli Daniel, Antonín, Matyáš a Jan,“ říká hlavní sestra Věra Kocianová.

To v Prostějově zase dle zdejší vrchní sestry Věry Tisoňové mezi holčičkami přivítali nejčastěji Elišky, Julie, Viktorie, Natálie a Sofie, zatímco mezi chlapci Jakuby, Dominiky, Štěpány, Filipy anebo Matyáše. Co se týče méně obvyklých jmen, může se prostějovská porodnice za loňský rok pochlubit dětmi jménem Emmet, Mirai, Nino, Zackary, Madlen, Tara, Timea nebo Shanaya.

A v neposlední řadě se o svá data z porodnice podělila také nemocnice ve Valašském Meziříčí, kde v loňském roce na svět přivítali celkem 742 dětí. I zde jednoznačně kralovala tradiční jména: „Mezi dívčími jmény vítězila Eliška, Natálie, Tereza, Sofie, Ema, mezi jmény chlapců zase Jakub, Tobiáš, Vojtěch, Filip nebo Mikuláš,“ prozradila Hana Valuchová, staniční sestra novorozeneckého oddělení. V loňských záznamech tohoto oddělení nicméně nechybí ani pár jmen, která se jen tak nevidí: Malvína, Larisa, Jovanka, Raisa, Lauren u dívek a u chlapců třeba Maiolo, Teddy, Bruno, Marcus či Kevin.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.