Ladislav Zibura prozradil, jak se pije v Číně. Místní moc nevydrží, ale je jich hodně

Ladislav Zibura v Show Jana Krause

Cestovatel, spisovatel a novinář Ladislav Zibura se v pořadu Show Jana Krause rozpovídal o svých zkušenostech s pěším cestováním. Co ho inspirovalo v jeho způsobu poznávání světa?

Ladislav Zibura má za sebou bohaté zkušenosti coby cestovatel. Zajímavé na tom všem ale je, že svá dobrodružství absolvuje pěšky. Pro svou první takovou cestu si vybral velice ikonické místo. Jeho kroky totiž v osmnácti letech vedly až do španělského Santiaga de Compostela, kam proudí poutníci z různých koutů světa už asi od 10. století. Trasu dlouhou 250 km má za sebou například i herečka Denisa Pfauserová, kterou mohou diváci znát například ze seriálu Slunečná.

Mohlo by vás zajímat: Cancún: Mexický ráj s tyrkysovým mořem, mayskými památkami a tequilou

„Dozvěděl jsem se o tom, když mi bylo asi patnáct let a studoval jsem střední školu. Přemýšlel jsem, že bych se, až dostuduju, vydal rád za nějakým dobrodružstvím, a tohle mi přišlo fajn,“ zavzpomínal v Show Jana Krause na své cestovatelské začátky Zibura.

Ze svých cest napsal knihu

„Je to tak krásný zážitek, že jsem se tam vydal potřetí. A vydal jsem se tam sám proto, abych o tom napsal knížku,“ popsal Ladislav svůj záměr.  Zároveň ale přiznal, že si moc nepamatuje, takže když se vydal do Santiaga podruhé, nepoznával jediné místo. „Tak jsem usoudil, že si stačí oblíbit pár zemí a jednou za deset let si je člověk může všechny objet, a má zase nový zážitek,“ vtipkoval cestovatel, který už po svých prošel třeba i Čínu nebo Nepál.

Čtěte také: Ikonický červený gauč. 10 nápadů, jak bude vypadat skvěle i u vás doma

Podobné články

Chuť cestovat má zřejmě v genech. Na cesty s ním totiž občas vyrážejí i jeho rodiče. Když ale vyráží poznávat svět úplně sám, nebojí se. „Moje zkušenost, s tím že jsem prošel pěšky asi 15 nebo 20 zemí, je taková, že jsem všude narazil jenom na lidi, kterých jsem se neměl důvod absolutně bát. Zejména na venkově,“ poukázal na fakt, že mnoho lidí by třeba mohlo mít ze sólo cestování strach.

Jak se domlouval s lidmi na čínském venkově?

V pořadu Show Jana Krause například prozradil, jak se domlouval s lidmi na čínském venkově. „Oni mluvili na mě, já jsem jen kýval hlavou,“ smál se Zibura, podle kterého v provincii S’-čchuan hrozně dobře vaří a po večeři se hodně pije. „To mě překvapilo, já jsem to nevěděl,“ přiznal s tím, že jako Evropan máte značnou výhodu. „Oni moc nevydrží při tom pití. Ale Číňané mají také výhodu, je jich hodně. Popijete a on přijde soused ze střídačky,“ prozradil u Krase.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.