Zdeněk Pohlreich je rád, že restaurace zdražily. Zaplaťpánbůh, libuje si šéfkuchař

Zdeněk Pohlreich v Show Jana Krause

Zdeněk Pohlreich už má v české gastronomii jméno. Šéfkuchař, který vlastní tři restaurace, prozradil, jaký má názor na zdražování jídla a nechal nahlédnout také pod pokličku práce v jeho oboru.

Zdeněk Pohlreich má pověst drsného šéfa, který se s nikým příliš nemaže. Pro kritiku nejde příliš daleko, jak se ostatně diváci mohli mnohokrát přesvědčit v zábavném pořadu Ano, šéfe!. Na druhou stranu je to zkušený profesionál, který se své vědomosti snaží předávat dál.

Mohlo by vás zajímat: Miluju svou popularitu, přiznal Pohlreich. Proč návratu z Austrálie zprvu litoval?

V oboru gastronomie se pohybuje už pěknou řadu let a jak sám říká, lidé se v tomto odvětví postupně posouvají. „U nás máme lidi, kteří začínali u nádobí, u uklízení, a dneska běhají po place a fungujou úplně stoprocentně. K ještě vyšší pozici byste se musel časem proběhat. To by trvalo řekněme pět let. Lidé na těchto pozicích se totiž tak často nemění, takže byste si musel počkat, až bude volná,“ prozradil Pohlreich v pořadu Show Jana Krause moderátorovi, který projevil určitý zájem pracovat u něj v restauraci.

Jídlo zdražuje a sehnat kvalitní zaměstnance je problém

Pohlreich přiznává, že restaurace zdražily zhruba o třicet i více procent. On je za to rád. „Zaplaťpánbůh,“ zaradoval se šéfkuchař s tím, že je v dnešní době složité najít kvalitního zaměstnance, který umí vařit. „Kuchaři, to byl vždycky problém, ale dneska už je to ohrožený druh. Kam se hrabe bílý nosorožec,“ dodal s humorem Zdeněk.

Čtěte také: Sexy kuchařku Kamu bych doma chtěla, říká Simona Krainová o životě ve třech

I on sám se musel ke své pozici propracovat. V jeho restauracích dnes získávají praxi mladí lidé, kteří se učí v oboru. „Pořád někde musejí dělat praxi. Je to řemeslo, které se naučíte opakováním, takže musejí získat dovednosti,“ vysvětluje Pohlreich. Zároveň si trochu posteskne, že někteří se rychle unaví. „My jsme tam teď měli nějakýho mladýho, ten tam byl dva dny, a třetí den přišel a říká, že je to strašně moc práce, že je unavený a že si vybere něco jiného, kde se nemusí tolik dělat,“ popsal vtipnou situaci autor několika kuchařek v premiéře Show Jana Krause, kterou uvidíte ve středu 18. října ve 21:35 na Primě.

Minimalismus v gastronomii

A jaké jsou poslední trendy v gastronomii? „V té špičkové gastronomii se to posunulo k takovému minimalismu,“ přibližuje Pohlreich aktuální módu. „Je to takové hodně technické, složité na přípravy a už mám občas pocit, že ani nedostanete teplé jídlo. Než se to nandá na talíř, trvá to strašně dlouho. Teď jsou v módě – i když si myslím, že ta móda pomalu ustupuje – taková ta daná menu. Že si vlastně ani nemůžete vybrat. Že přijdete na večeři, tam je nějaká fixní cena, a oni vám řeknou, co budete jíst,“ dodal Pohlreich s tím, že pokud něco funguje, snaží se to držet.

Podobné články

Některá jídla mají v nabídce už šestnáct let. „A nehli jsme s tím. Staré kuchařské pořekadlo říká, že když to funguje, tak se do toho nezasahuje, je to svaté,“ líčí Pohlreich. „Když měníme menu, což se stane třeba třikrát čtyřikrát za rok, obměníme třeba třicet procent. Kromě toho připravujeme každý den jednu polévku, jeden předkrm a tři hlavní chody na polední nabídku,“ uzavřel Zdeněk Pohlreich.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.