Miluju svou popularitu, přiznal Pohlreich. Proč návratu z Austrálie zprvu litoval?
Zdeněk Pohlreich prožil v Austrálii několik let. V roce 1993 se však společně se svou první manželkou Naděždou rozhodli, že se vrátí zpátky do Čech. Známý český šéfkuchař byl zprvu přesvědčený o tom, že udělal chybu. „Vydělával jsem zhruba jednu osminu toho co tam,“ řekl v pořadu Povídej na CNN Prima NEWS.
Do Austrálie emigroval Zdeněk Pohlreich v roce 1989. Ihned po svém příjezdu si tam našel práci. Ve francouzské restauraci La Guillotine zprvu působil jako sous-chef (zástupce šéfkuchaře - pozn. redakce), později se vypracoval na pozici šéfkuchaře.
„Konečně jsem začal žít život, za kterým jsem odjel. Uvědomil jsem si, že když tomu něco věnujete a máte nějaké pracovní nasazení, máte se líp a líp. Prachy k tomu určitě patří. Je to dobrý motivační faktor a já měl kliku, že mi to do sebe hezky zapadlo. Dřel jsem jak mezek a vydělával jsem krásné peníze a byl jsem úplně šťastný,“ zavzpomínal Pohlreich.
V té době se ovšem s manželkou dohodli, že je na čase vrátit se domů. Po svém návratu začal Pohlreich pracovat v Hotelu Renaissance. „Pracovně jsem si polepšil. Dělal jsem v hezkém prostředí a s prvotřídním zbožím, ale prachy nestály za nic. Vydělával jsem zhruba jednu osminu toho co v Austrálii. Říkal jsem si, že jsem vůl a blb,“ svěřil se Pohlreich moderátorce Radce Červinkové.
S vedením jsem se bavil jako rovný s rovným
„Měl jsem ale štěstí, že jsem si přivezl trochu toho západního sebevědomí. Lidé odtud nejsou přihrbení před nikým. Stojí a je jim úplně jedno, jestli dělají číšníka nebo šéfkuchaře či opravují chodníky. Všichni mají nějaké sebevědomí, což v Česku nebylo zvykem. Spoustu mých kolegů takzvaně Němcům lezli do pr*ele,“ doplnil.
„Díky tomu, že jsem si přivezl perfektní angličtinu a celý hotelový management byl zahraniční, byl jsem se s nimi schopen bavit jako rovný s rovným. To mi do budoucna hodně pomohlo,“ pokračoval. Celý rozhovor si můžete poslechnout v premiérovém dílu pořadu Povídej v neděli 12. února od 21:25 na CNN Prima NEWS.
Coby šéfkuchař Pohlreich pracoval také v hotelech Alcron či Marriott. V roce 2007 založil se svým obchodním partnerem Lukášem Koubkem pražský podnik Cafe Imperial, o rok později restauraci Divinis ve Starém Městě. Televizní diváci Pohlreicha znají především díky mnoha pořadům, ve kterých účinkoval. Mezi ty nejznámější patří Ano, šéfe! či Na nože!.
Pohlreich přiznává, že i jeho samotného překvapuje, jakého úspěchu za ta léta dosáhl. „Říkám si, že na kuchaře z Bubenče to není zlé. Mohlo to dopadnut úplně jinak. Ale holt člověk musí mít v životě nějaké štěstí,“ řekl známý šéfkuchař.
Spolu s uznáním získal Pohlreich i velkou popularitu. Ta mu prý ale v životě nijak nevadí. „Miluji svou popularitu. Má to samozřejmě své lepší i horší okamžiky. Pozitiva ale převládají. Je příjemné, když za vámi přijdou lidé s tím, že jste je v pořadu pobavil. Považuji to za splnění cíle,“ dodal.