Celebrity

11. dubna 2024 16:19

David Laštovka

Textař Zdeněk Rytíř randil s Vondráčkovou, Steimarovou i exmanželkou Petra Čepka

Style - Zdeněk Rytíř zemřel

Tam u nebeských bran, Kdo vchází do tvých snů, má lásko, Za všechno může čas, Pověste ho vejš, Alenka v říši divů, to je jen stručný výčet textů, které pro pěvecké hvězdy české pop music napsal Zdeněk Rytíř. 11. dubna si připomínáme jeho nedožité 80. narozeniny. Mezi jeho lásky patřily velmi slavné ženy.

Zdeněk Rytíř patřil mezi geniální české textaře. Napsal řadu hitů pro Karla Gotta, Martu Kubišovou, Václava Neckáře, Lenku Filipovou, Michala Tučného nebo Helenu Vondráčkovou, kterou dokonce i sbalil. Okouzlil ji svým vyprávěním, sečtělostí a bohémskou povahou. „Chodil v koženém saku a měl dlouhé vlasy, které si odmítal stříhat. Byl to sice plachý, ale tvrdohlavý kluk,“ prozradila o něm zpěvačka ve své knize Každá trampota má svou mez. Jejich vztah sice nevydržel, přátelství a úcta mezi nimi přetrvávala dál.

Čtěte také: Tajemná smrt Michala Tučného. Montérky nosil kvůli jizvám, lékaři už neměli kam řezat

Exmanželka herce Petra Čepka byla jeho osudovou ženou

První manželkou Zdeňka Rytíře byla herečka Evelyna Steimarová. Narodila se jim dcera Vendula, která po rodičích podědila umělecký talent. Živí se jako herečka, tanečnice, choreografka, loutkářka a divadelní pedagožka. Manželství však skončilo rozvodem.

Jeho osudovou ženou se stala až fotografka, spisovatelka a produkční Helena. Když se poznali, měla za sebou nevydařené manželství s hercem Petrem Čepkem a z něj dceru Petru. Byla to láska na celý život. Helena po Zdeňkově boku stála 38 let až do jeho smrti.  V manželství se jim narodil syn Zdeněk a dcera Alena.

Doma mu udělali malé ARO. Před smrtí poslal vzkaz

Zdeněk Rytíř poslední roky svého života protrpěl. Byl vášnivý kuřák, což se projevilo na jeho zdraví. Bojoval s vážnou plicní nemocí. Téměř rok strávil v nemocnici, kde ho každý den obětavě navštěvovala jeho manželka Helena. Návrat domů byl hodně složitý.

Z jednoho z pokojů v baráku museli udělat malé ARO s dýchacím přístrojem. Osudným se mu nakonec stal infarkt. Že se blíží konec, tušil. Jen pár hodin před svou smrtí na svém profilu na sociální síti oznámil, že nadešel jeho čas a sdílel píseň s názvem It's A Good Day To Die, v překladu Dobrý den zemřít. Zdeněk Rytíř naposledy vydechl 2. října roku 2013. Bylo mu 69 let. Na nadaného textaře Zdeňka Rytíře můžete zavzpomínat v úvodním videu.

Se zdravotními problémy se nyní potýká i Václav Neckář, pro kterého Zdeněk Rytíř skládal písně:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.