Celebrity

8. dubna 2024 20:25

David Laštovka

Jiří Datel Novotný žil se švagrovou Oldřicha Víznera. Jeho smrt kolegy šokovala

Herec Jiří Datel Novotný, kterého nejvíce proslavil seriál Návštěvníci, si své soukromí pečlivě střežil. Jeho životní láskou byla grafička Johana Víznerová, vdova po bratrovi herce Oldřicha Víznera, který zemřel předčasně a tragicky. Život charismatického umělce, ke kterému neodmyslitelně patřil knír, vyhasl za záhadných okolností.

Herec Jiří Datel Novotný si za manželku vzal Johanu Víznerovou, švagrovou herce Oldřicha Víznera, která už byla vdovou. Víznerův bratr totiž přišel o život na dovolené na Elbě. K tragédii došlo, když si šel do stanu vařit kávu a v rukou mu vybouchl plynový vařič. Manželství Jiřího Datla Novotného s Johankou ovšem nevydrželo. Těsně před jeho smrtí se rozvedli.

„V poslední době se všichni nějak uzavřeli do sebe. Jak Jiří, tak Johanka mi nezvedali telefon. Věděla jsem, že Jirka prodělal mrtvici, ale mluvit o tom zřejmě nechtěl,“ svěřila se tehdy deníku Blesk herečka Jana Šulcová, bývalá manželka Oldřicha Víznera.

Jiří Datel Novotný zemřel nečekaně před sedmi lety ve věku 73 let. Zpráva o jeho úmrtí se dostala na veřejnost až po dvou dnech. Zveřejnil ji principál divadla Semafor, Jiří Suchý, kde herec dlouhá léta působil. Na co přesně zemřel, dodnes není jasné. Měl nemocné srdce, ale pravidelně chodil k lékaři a o své zdraví velmi dbal. Byl však velmi uzavřený a o svém soukromí nikdy příliš nemluvil.

V seriálu Návštěvníci nahradil Jaromíra Hanzlíka

Novotného nejvíce proslavil seriál Návštěvníci, v němž ztvárnil postavu doktora Jacquese Michella. K roli se dostal náhodou, původně ji měl hrát Jaromír Hanzlík. Poté, co však vyšlo najevo, že randí s Janou Brejchovou, kterou přebral Vlastimilu Brodskému, rozhodli se tvůrci pro změnu.

Mohlo by vás zajímat: Oldřich Vízner životní partnerky měnil za mladší. Šulcové a Křížové zlomil srdce

Pro Brodského totiž měli připravenou postavu Velkého učitele alias dědu Drchlíka a nechtěli riskovat, že by se sokové v lásce potkávali na place. Obávali se, že by to mohlo negativně ovlivnit atmosféru natáčení.

„Na seriál vzpomínám velmi rád. Byla to radost a jsem šťastný, že jsem u toho mohl být. Sešli se tam báječní lidé, nejen skvělí herečtí kolegové, ale i ti za kamerou. Dva roky pracovat s panem Bláhou, panem Brodským a řadou dalších bylo něco úžasného,“ vzpomínal Jiří Datel Novotný v televizním dokumentu o slavném natáčení. 8. dubna si připomínáme jeho nedožité osmdesáté narozeniny.

A jedna zajímavost na závěr. Prostřední jméno Datel, které měl i v občanském průkazu, si rozhodl dát z toho důvodu, že v českém uměleckém prostředí působilo několik osobností se stejným jménem.

Herečka Jana Šulcová, která byla kamarádkou Jiřího Novotného, zemřela loni v červenci. Zavzpomínejte spolu s kolegy na známou herečku:

Sdílejte článek
Štítky smrt láska rodina film manželství vztah seriál herec Vlastimil Brodský Jaromír Hanzlík Jiří Novotný Oldřich Vízner Divadlo Semafor Jiří Datel Novotný Elba seriál Návštěvníci

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 2. 5. 2024

Berani, pozorně poslouchejte, když dnes dostáváte pokyny. Vaše mysl nemusí být tak bystrá jako obvykle. Pokud si nedáte pozor, mohli byste se vydat špatnou cestou a nakonec začít úplně od začátku. Nestyďte se ani se nestyďte klást otázky. Vždy je lepší se zeptat, než udělat zbytečnou chybu. Postupujte pomalu a metodicky a zvládnete to.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.