Celebrity

25. února 2024 10:42

Josef Šťastna

Oldřich Vízner bojuje s Parkinsonovou chorobou. Pomocnou ruku mu podala Olga Menzelová

Oblíbený herec Oldřich Vízner (76), který se do srdcí diváků zapsal jako představitel Saturnina, neprožívá hezké stáří. Do společnosti téměř nechodí, protože jeho tělo sužuje zákeřná choroba. Pomoc mu nyní nabídla Olga Menzelová (46).

V létě přinesl deník Blesk fotky, které ukazují, že legendární herec na tom není dobře. Podle Blesku bojuje s Parkinsonovou chorobou. Mizející nervové buňky za normálního stavu produkují dopamin potřebný pro přenos signálů. Nedostatek dopaminu způsobuje, že pacient postupně není schopen ovládat nebo kontrolovat svůj pohyb.

Oblíbený herec má naštěstí po svém boku kamarády a kolegy ze showbyznysu, kterým jeho osud není lhostejný. O pomoci pro stárnoucího herce se na svém instagramovém profilu rozpovídala Olga Menzelová, která v roce 2021 založila Nadaci Jiřího Menzela.

„Vím, že bys byl hrdý, že pod tvým jménem nadace finančně přispívá umělcům. A navíc těm, které jsi měl rád. Oldovi Víznerovi, Zuzaně Fišárkové, Rudolfu Jelínkovi,“ vyjmenovala Menzelová některé herce.

O Rudolfa Jelínka pečuje manželka Martina

Rudolf Jelínek je po dvou mrtvicích a krvácení do mozku odkázán na stálou péči své ženy Martiny. „Osmým rokem se o nemocného manžela starám. Věděla jsem, že to přijde, ale že to bude až tak náročné, to jsem nečekala. S mrtvicí mu odešly i emoce. Neví, jestli je jaro, léto, podzim nebo zima. Nemůžu si ale stěžovat. Nikdy bych ho neopustila. Slíbili jsme si v dobrém i ve zlém. Stále má ale neskutečný smysl pro humor, velmi inteligentní. To, co já musím říct deseti větami, řekne trefně jednou a všichni se smějí. Lituji pouze jednoho, že jsme se nepotkali dřív a nemáme spolu děti,“ uvedla Martina Jelínková ve velkém rozhovoru pro Prima Ženy.

„Lidé, kteří celý život přinášeli radost druhým, si přece zaslouží důstojnou péči. Taková samozřejmá podpora pro umělce funguje v řadě jiných zemí. Ale u nás jsme první,“ uvedla k nadaci Olga Menzelová, která také veřejnosti prozradila, že je nesmysl, že by herci disponovali nepřebernými finančními možnostmi a mohli si dovolit kvalitní lékařskou péči.

Víznera změnila tragická smrt bratra

První manželkou Oldřicha Víznera byla herečka Jana Šulcová. Narodily se jim dvě dcery Tereza a Rozálie, pak se ale Vízner zakoukal do kolegyně Evelyny Steimarové a odešel od rodiny. Vztah se Steimarovou nevydržel, ale domů se herec stejně nevrátil. Jeho další velkou láskou se stala půvabná Zuzana, s kterou zplodil dceru Viktorii. Novou rodinu také herec opustil, a to kvůli o pětadvacet let mladší herečce Vendule Křížové, s kterou se poznal v Divadle Ungelt.

Zdálo se, že po jejím boku se konečně zklidnil a našel životní štěstí. Měli spolu tři děti, Anežku, Alberta a Františka, a vše se zdálo být zalité sluncem. Jenže po dvacetiletém soužití si herec nečekaně našel o šestačtyřicet let mladší ženu, která pracovala v divadle, kde hrál. Možná nepřekvapí, že herec opět odešel od rodiny.

V tu dobu už hercem zmítaly těžké maniodepresivní stavy, s nimiž se vůbec netajil a dokonce přiznal, že chodí k psychiatrovi. Nemoc se rozvinula zřejmě i kvůli tomu, že Vízner přišel o dva bratry a těžce to nesl. Dvanáctiletého Vlastimila srazilo nákladní auto, když jel po ulici na kole. Vlastimil zemřel dva roky před Oldřichovým narozením.

Druhé tragické události už byl Oldřich Vízner přítomen osobně. V roce 1983 se vydal s bratrem Vladimírem na italský ostrov Elba. Doprovázely je Jana Šulcová a Vladimírova manželka Johana. Vypadalo to, že půjde o idylickou dovolenou u moře. Jenže Vladimírovi při přípravě jídla vzplála v ruce plynová bombička a požár se rychle rozšířil i na stan. Vladimír nakonec skočil do moře, ale to už se jeho tělo zmítalo v plamenech. Po šestnácti dnech Oldův bratr zemřel v nemocnici v Pise, bylo mu 43 let. To byl moment, po kterém se Vízner zcela změnil, uzavřel se do sebe, začal mít maniodepresivní stavy a také začal střídat ženy.

Oldřich Vízner v seriálu Kapitán Exner:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 30. 4. 2024

Berani, tento den nemusí být zrovna nejenergičtější. V poslední době jste tvrdě pracovali a vaše tělo potřebuje čas na doplnění energie. Travte nějaký čas v klidu doma. Schoulete se s čajem a dobrou knihou a nechte svou mysl cestovat, kam chce. I když vaše tělo zpomaluje, vaše mysl je aktivnější než kdy jindy. Mohl by to být plodný čas pro strategické tvůrčí změny, které byste chtěli provést doma nebo v práci.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.