6 zdravých snídaní plných energie, které vás budou bavit
Taky se ráno odbýváte jen rohlíkem, případně jiným pečivem nebo si děláte stále dokola stejnou ovesnou kaši? Máte-li chuť trochu zaexperimentovat a vyzkoušet na snídani něco nového, máme pro vás několik variant jídel z oblíbených ovesných vloček i recepty na méně tradiční, zato živinami nabité snídaňové menu, které se možná stane vaší novou závislostí.
Neslazené ovesné vločky mají velmi dobré nutriční složení. Oproti ostatním obilovinám obsahují o něco více bílkovin a tuků a za zmínku stojí i zvýšený obsah vlákniny. Navíc je můžeme upravit na mnoho způsobů. Snídaně z ovesných vloček dodá díky komplexním sacharidům našemu tělu potřebnou dávku energie, která se uvolňuje postupně a kromě výborných kaší se ovesné vločky hodí i do jogurtů, můžeme je přidat do smoothies nebo si z nich připravit výborné předtréninkové jídlo. A ti, kteří věčně spěchají, by určitě měli vyzkoušet některou z variant nočních skleniček.
Odležená ovesná kaše s ovocným pyré
Skvělou snídaňovou volbou v podobě vloček je kromě klasické uvařené ovesné kaše tzv. odložená kaše, kterou si připravíte jednoduše tak, že smícháte dohromady 50 g ovesných vloček, 5 g chia semínek, 50 g bílého jogurtu a dosladíte to trochou datlového sirupu. Směs nechejte přes noc odležet v lednici. Druhý den si připravte ovocné pyré. Použijte čerstvé nebo mražené borůvky, lesní směs nebo třeba jahody. Ovoce chvíli povařte. Jakmile povolí, přidejte k němu cca 5 g chia semínek. Pak nechejte pár minut ztuhnout. Následně do skleničky postupně vrstvěte ovocnou směs, odleženou kaši a můžete přidat i trochu oříšků či oříškového nebo arašídového másla.
Jahodový pudink z chia semínek
Jahodový pudink z chia semínek
Zakladatelka společnosti LIFEFOOD zabývající se výrobou raw produktů Ing. Mgr. Tereza Havrlandová doporučuje vyzkoušet jahodový chia pudink s vysokým obsahem bílkovin, který zasytí na delší dobu: „Nejprve rozmixujte cca 150 g jahod na jemnou hmotu. V malém hmoždíři potom roztlučte 2 lžíce chia semínek. Do mixéru dejte polovinu chia semínek, 1 svazek máty a 1 lžíci konopného proteinu. Nakonec přidejte již připravené rozmixované jahody. Mixujte do jemného pyré. Dle požadované konzistence přidejte chia semínka. Dosladit můžete agáve sirupem.“ Pokud chcete, aby měl pudink pevnější konzistenci, dejte ho na 15 minut do lednice, ale není to nutné.
Banánové lívance s ovesnými vločkami
Ovesné banánové lívance jsou rychlovka, která zasytí, a jsou skvělou volbou v případě, že se krátce po snídani chystáte na trénink do posilovny. V misce smíchejte hrst ovesných vloček s jednou lžičkou kypřicího prášku. Ze dvou vajec oddělte bílky od žloutků a vyšlehejte je na tuhý sníh. Středně velký banán rozmačkejte a společně se žloutky přidejte k sypké směsi. Jakmile je sníh hotový, opatrně ho vmíchejte do těsta. Lívance smažte na mírném plameni na malém množství oleje z obou stran. Hotové lívance ozdobte jogurtem řeckého typu a čerstvým ovocem.
Hruškové raw lívance s jahodovým kešu krémem
Hruškové raw lívance s jahodovým kešu krémem
Lívance nemusíte připravovat pouze z ovesných vloček, a dokonce je ani nemusíte tepelně upravovat. Je ale potřeba mít doma sušičku, což je sice investice navíc, ale věřte, že se vám vyplatí. Připravíte si v ní lahodné pokrmy, které si zachovají maximum živin. Navíc raw hruškové lívance stojí opravdu za to! „Umyté hrušky (2 ks) zbavené jadřinců a bubáků nakrájejte na kousky a umixujte na jemnou kaši. Zamíchejte do ní 3 lžíce strouhaného kokosu a těsto je hotové. Na plát sušičky dejte kokosovým tukem pomazaný pečicí papír, na který z těsta nadělejte malá, asi ½ cm vysoká kolečka lívanců, která sušte 4–5 hodin. Hotové lívance ozdobte jahodovým kešu krémem, čerstvým ovocem dle vlastních preferencí a několika kapkami domácí raw čokoládové polevy nebo třeba domácí marmeládou,“ vysvětlujte postup přípravy raw lívanců Tereza Havrlandová.
TIP: Vlastní jahodový kešu krém si připravíte tak, že rozmixujete kešu, jahody a agávový sirup na hustý, jemný krém.
Ovesné vločky naslano
Ovesné vločky nemusíte ani zdaleka dělat pouze ve sladké podobě. Skvělou volbou jsou vločky naslano, které můžete různě obměňovat. Jak na to? Porci přibližně 50 g vloček nasypte do hrnce a zalijte vodou. Promíchejte a vařte asi 5 minut. Mezitím nakrájejte nadrobno trochu jarní cibulky nebo pažitky a 2–3 cherry rajčata. Připravit si můžete i sýr (tvrdý či tavený) nebo třeba tofu, které nastrouhejte nebo nakrájejte na drobné kousky. Připravený sýr či tofu a zeleninu vmíchejte do vločkové kaše. Přidejte nasekané bylinky (např. bazalku, oregano, libeček, medvědí česnek), trochu mořské soli, promíchejte a můžete podávat.
Pomazánka ze slunečnicových semínek
Tereza Havrlandová pro změnu doporučuje slanou snídani ve formě čerstvé pomazánky s křupavým raw krekrem. Rozmixujte 150 g slunečnicových semínek, 25 g sušených a 25 g čerstvých rajčat, 1 lžičku bylinkové soli, 1 stroužek česneku a 150–200 ml vody. Pokud se vám pomazánka nezdá dostatečně jemná, přidejte ještě trochu vody. Nutriční hodnotu zvýšíte přidáním prášku ze šťávy mladého ječmene.
„Tato pomazánka může sloužit jako základ nekonečně dalším variacím. S chutí můžete čarovat přidáním různých bylinek, skvělá je například bazalka nebo pažitka,“ uzavírá Tereza Havrlandová.