Jak připravit ideální salát k obědu? Udělejte si ho barevný, svěží a hravý!
V horkých letních dnech většina z nás vyhledává lehká a osvěžující jídla, která v nás nevzbudí pocit těžkosti. Naše volba proto nejčastěji padne na zeleninové saláty, které jsou zdrojem širokého spektra vitamínů, minerálních látek, jsou bohaté na oxidanty a náš organismus nezatíží. A co víc, rozmanité salátové variace lze připravit na mnoho způsobů. Nechte se inspirovat!
Ruku na srdce, komu by se chtělo v horkých letních dnech trávit čas u rozpálené plotny, zvlášť když na teplé a masité pokrmy často ani nemáme chuť? Perfektní variantou jsou proto zeleninové saláty. Zelenina by sice měla být samozřejmou součástí našeho jídelníčku po celý rok, ale právě v létě, kdy si podvědomě vybíráme lehčeji stravitelné pokrmy, je její hlavní sezóna. „Pokud podáváte salát jako hlavní jídlo, je důležité dávat pozor na to, aby obsahoval veškeré makroživiny, tedy živočišné nebo rostlinné bílkoviny, sacharidy a zdravé tuky. Do směsi zeleniny proto přidejte různé sýry, grilované maso, tuňáka, vejce natvrdo nebo luštěniny,“ radí výživová a nutriční specialistka Kristýna Ostratická. „Pokud přípravou salátu nechcete trávit příliš času, použijte konzervované luštěniny, které vydrží a nemusíte se u nich obávat zkažení pod vlivem vysokých teplot,“ dodává. V obchodech najdete celkem široký výběr konzervovaných luštěnin, například různé druhy fazolí, cizrnu, hrášek, čočku, nechybí ani různé druhy zeleniny, které se do salátů také hodí a zkrátí vám dobu přípravy - mrkev, celer nebo červená řepa.
Prostor pro fantazii
Existuje nepřeberné množství salátových variací. Tady se kreativitě meze nekladou. „Určitě se nebojte kombinovat různé druhy zeleniny. Žádná kombinace není špatná a navíc, čím více druhů (a barev), tím více různorodých živin pro váš organismus,“ radí Kristýna Ostratická. Pokud zeleninu nakrájíte na stejně velké kousky, jednotlivé chutě se lépe propojí. Dobré je pohrát si také s texturou, aby salát obsahoval měkké i křupavé suroviny a čerstvé bylinky, které dodají skvělou chuť, barvu, a především další škálu živin včetně enzymů.„Při přípravě salátu nezapomeňte na oleje, především ty za studena lisované. Některé vitamíny, které v sobě zelenina ukrývá, jsou totiž rozpustné, a tedy vstřebatelné pouze v tucích,“ zdůrazňuje odbornice na výživu. Výtečné je do salátu přidat i zdravé tuky v podobě semínek nebo ořechů. A pokud si chcete připravit opravdovou „výživnou bombu“, která vás spolehlivě zasytí, tak nezapomeňte na vychladlou vařenou quinou, bulgur nebo pohanku.
Jak z obyčejného salátu udělat luxusní záležitost?
Salát povznesete na vyšší úroveň dobrou a chuťově vyváženou zálivkou. I skvělých dresinků existuje nespočet variant a každý si tak najde tu svou. Obecné pravidlo radí, že ideální zálivka by měla vždy obsahovat olej, kyselou složku, jako třeba šťávu z citrusů nebo některý z octů, a sladkou a slanou složku. Hodí se proto třeba med, hořčice nebo miso pasta, díky kterým pak výsledná směs lépe drží pohromadě. Dobré je dresink připravovat v uzavíratelné sklenici, kde se mixováním jednotlivé složky krásně propojí a v níž navíc zálivku můžete pár dní uchovat i v lednici. A ještě jedna rada, nezapomeňte, že salátové listy je třeba dobře osušit, aby na nich dresink lépe ulpěl.
Nechte se inspirovat saláty plnými barev, vitamínů, minerálů a dalších prospěšných látek a dopřejte svému tělu v letních měsících vše, co potřebuje, i kýžené osvěžení. A nebojte se experimentovat, budete mile překvapeni!
Mrkvový salát s citrusy a pistáciemi
Ingredience pro 2 osoby:
- 425 ml strouhané mrkve (prodává se i v plechovce)
- 1/4 šálku syrových pistácií
- 1 červený grapefruit
- 1 červený pomeranč
- 1 stroužek najemno nastrouhaného česneku
- 2 polévkové lžíce čerstvé limetové šťávy
- olivový olej
- špetka rozdrcených vloček červené papriky
- špetka kmínu
- sůl
- čerstvý koriandr a petrželka
Postup:
1. Pistácie nasypeme na plech s papírem na pečení a dáme je na 5 - 8 minut do trouby vyhřáté na 180 °C, až se opečou do zlatohněda. Necháme je vychladnout a pak je nahrubo nakrájíme.
2. Mezitím oloupeme červený grep a pomeranč a nakrájíme je na kousky. V misce smícháme česnek, olej, limetovou šťávu, vločky červené papriky a kmín a dochutíme solí.
3. Přidáme opečené pistácie, strouhanou mrkev, polovinu červeného grepu a celý červený pomeranč a vše dobře promícháme.
4. Dochutíme solí a necháme cca 25-30 minut odstát, aby se chutě spojily.
5. Před podáváním přidáme do salátu ještě dle chuti nakrájený koriandr s petrželkou.
Letní salát do skleniček
Ingredience na 4 skleničky:
- 1 balení mini kukuřice (Bonduelle)
- 1 balení mini cizrny (Bonduelle)
- 1 balení cherry rajčátek
- 3-4 polévkové lžíce předvařeného kuskusu
- 1 konzerva tuňáka (kousky tuňáka v oleji)
- čerstvá petrželka nebo máta
Na zálivku:
- 1 lžíce olivového oleje
- balzamikový ocet
- sůl a pepř
- citronová šťáva
- Postup:
1. Připravíme si čtyři skleničky s uzávěrem. V jedné z nich připravíme zálivku. Nalijeme do ní olivový olej, trochu balzamikového oleje, přidáme sůl, pepř a podle chuti citronovou šťávu. Skleničku uzavřeme, dobře protřepeme a hotovou zálivku rozdělíme i do zbylých skleniček.
2. Do skleniček poté postupně navrstvíme cherry rajčata, kukuřici, kuskus, cizrnu, tuňáka a petrželku nebo mátu a pokud salát nebudeme podávat ihned, dobře je uzavřeme.
-jk-