Jen tak zlehka: Recepty, po kterých rozhodně nepřiberete
Je známá věc, že ani při dietě není dobré hladovět. A jestli třeba právě hubnete do plavek a nevíte, co dobrého si připravit k jídlu, máme pro vás pár tipů.
Proč se trápit hlady, když si můžete skvěle pochutnat? Nejen na salátech a jídlech plných zeleniny, ale i na sladkém. Jestli jste dosud snili o dezertu, který si můžete dopřávat bez výčitek svědomí, my ho pro vás máme!
K snídani si dejte třeba ovesné vločky. Po ránu je to to nejlepší, co můžete svému tělu dopřát. Nevěříte? Přečtěte si o tom v článku.
A pak už stačí jen vařit podle následujících receptů.
K obědu:
Krůtí nudličky s mangem
Co budete potřebovat:
• 1 střední oloupanou mrkev
• 400 g krůtích prsou
• 2 stonky řapíkatého celeru
• 2 lžíce olivového oleje
• sůl
• 1 lžíci nastrouhaného čerstvého zázvoru
• 120 g dužiny manga
• 60 g naklíčené čočky
• 1 lžíci medu
• 1 lžíci bílého balzamikového octa
1. Mrkev nakrájejte na jemné plátky, krůtí maso na širší nudle a stonky celeru na jemné delší nudle.
2. V hlubší pánvi zahřejte olej a zprudka na něm opečte celer s mrkví. Snižte teplotu, zeleninu ještě krátce orestujte a přendejte do mísy. Do pánve vložte maso, zprudka ho opečte, osolte, přidejte zázvor a restujte asi 2 minuty. Pak přidejte mrkev s celerem, mango nakrájené na plátky, naklíčenou čočku a med s octem, promíchejte a krátce prohřejte. Podávejte samotné nebo s rýží.
K večeři:
Plněné lilky s ratatouille a kozím sýrem
Co budete potřebovat:
• 4 malé a 1 větší lilek
• 0,6 dl olivového oleje
• sůl
• 4 rajčata
• 3 stroužky česneku
• 1 střední cuketu
• 2 papriky (červenou a žlutou)
• 0,6 dl olivového oleje
• 2 snítky tymiánu + trochu na ozdobení
• 80 g přírodního kozího sýru
1. Menší lilky opláchněte, rozkrojte podélně na poloviny, potřete částí oleje, osolte a dejte péct do trouby vyhřáté na 170 °C. Rajčata spařte ve vařící vodě a oloupejte. Česnek nakrájejte na jemné plátky a větší lilek s ostatní zeleninou na kostky.
2. V hrnci zahřejte zbylý olej, zprudka na něm opečte lilek a přeložte ho na talíř. Do hrnce nasypte papriku, opečte ji, přidejte cuketu, rajčata, česnek a lístky tymiánu, osolte, promíchejte a poduste asi 5 minut bez pokličky.
3. Upečené lilkové půlky nechte lehce zchladnout, pak z nich lžící vydlabejte asi 2/3 dužiny a nakrájejte ji najemno. Přidejte k ní opečenou zeleninu, promíchejte a směs naplňte do půlek lilků. Posypte je rozdrobeným sýrem a vše zapečte v troubě pod grilem. Horké lilky ozdobte snítkami tymiánu a ihned podávejte.
Na večírek nebo k svačině:
Kostky s cuketou a rukolou
Co budete potřebovat:
• 500 g oloupaných syrových brambor
• 1 cuketu
• 100 g rukoly
• 3 vejce
• 1,5 dl zakysané smetany
• 100 g kozího sýru
• sůl a čerstvě mletý pepř
1. Brambory nakrájejte na kostky a vložte do mísy. Přidejte na kostičky nakrájenou cuketu, oprané a překrájené listy rukoly a rozšlehaná vejce se smetanou a kozím sýrem. Směs dobře promíchejte a podle chuti osolte a opepřete.
2. Zapékací mísu vyložte papírem na pečení, naplňte ji bramborovou směsí a navlhčenou rukou ji na povrchu lehce umačkejte. Vše vložte do trouby vyhřáté na 150 °C a pečte asi 35–45 minut (podle toho, jak je vrstva brambor silná). Upečené brambory nechte vychladnout, pak je nakrájejte ostrým nožem na kostky, upravte je na mísu a do každé kostky zapíchněte párátko.
Když vás honí mlsná:
Želé s citrusy pro štíhlé holky (i kluky)
Co budete potřebovat:
• 20 g želatiny v plátcích
• 2 grepy (nejlépe růžový a světlý)
• 2 mandarinky nebo 1 větší pomeranč
• 2 lžíce cukru
1. Želatinu namočte do dostatečného množství studené vody a nechte asi 10 minut bobtnat.
2. Z obou grepů a mandarinek nebo pomeranče okrájejte tenkým ostrým nožem kůru tak, abyste odstranili i bílou vnitřní kůru a blanky. Pak z každého plodu nad mísou vykrojte po obvodu jednotlivé dílky bez blanek, odkapávající šťávu zachyťte do mísy a smíchejte ji s 1 dl vody a cukrem.
3. Nabobtnalou želatinu vymačkejte, dejte do vhodné misky, opatrně zahřejte v mikrovlnné troubě, až se rozpustí (jen několik vteřin) a vmíchejte ji do oslazené citrusové šťávy. Vhodnou formu (nejlépe kovovou nebo jinou, ale vyloženou mikrotenovou fólií) naplňte částí dílků citrusů a zalijte je částí šťávy. Přidejte další část dílků citrusů a šťávy a takto pokračujte, dokud formu nenaplníte. Uložte ji do chladničky a želé nechte přes noc ztuhnout.
4. Před podáváním formu na chvilku ponořte do teplé vody a jakmile se želé uvolní, vykopte ho na mísu a nakrájejte.
Foto: Yummy Image
Mohlo by vám taky chutnat: