Jen tak zlehka: Recepty, po kterých rozhodně nepřiberete

Je známá věc, že ani při dietě není dobré hladovět. A jestli třeba právě hubnete do plavek a nevíte, co dobrého si připravit k jídlu, máme pro vás pár tipů.

Proč se trápit hlady, když si můžete skvěle pochutnat? Nejen na salátech a jídlech plných zeleniny, ale i na sladkém. Jestli jste dosud snili o dezertu, který si můžete dopřávat bez výčitek svědomí, my ho pro vás máme!

K snídani si dejte třeba ovesné vločky. Po ránu je to to nejlepší, co můžete svému tělu dopřát. Nevěříte? Přečtěte si o tom v článku.

A pak už stačí jen vařit podle následujících receptů.

K obědu:

Krůtí nudličky s mangem

Co budete potřebovat:

• 1 střední oloupanou mrkev

• 400 g krůtích prsou

• 2 stonky řapíkatého celeru

• 2 lžíce olivového oleje

• sůl

• 1 lžíci nastrouhaného čerstvého zázvoru

• 120 g dužiny manga

• 60 g naklíčené čočky

• 1 lžíci medu

• 1 lžíci bílého balzamikového octa

1. Mrkev nakrájejte na jemné plátky, krůtí maso na širší nudle a stonky celeru na jemné delší nudle.

2. V hlubší pánvi zahřejte olej a zprudka na něm opečte celer s mrkví. Snižte teplotu, zeleninu ještě krátce orestujte a přendejte do mísy. Do pánve vložte maso, zprudka ho opečte, osolte, přidejte zázvor a restujte asi 2 minuty. Pak přidejte mrkev s celerem, mango nakrájené na plátky, naklíčenou čočku a med s octem, promíchejte a krátce prohřejte. Podávejte samotné nebo s rýží.

K večeři:

Plněné lilky s ratatouille a kozím sýrem

Co budete potřebovat:

• 4 malé a 1 větší lilek

• 0,6 dl olivového oleje

• sůl

• 4 rajčata

• 3 stroužky česneku

• 1 střední cuketu

• 2 papriky (červenou a žlutou)

• 0,6 dl olivového oleje

• 2 snítky tymiánu + trochu na ozdobení

• 80 g přírodního kozího sýru

1. Menší lilky opláchněte, rozkrojte podélně na poloviny, potřete částí oleje, osolte a dejte péct do trouby vyhřáté na 170 °C. Rajčata spařte ve vařící vodě a oloupejte. Česnek nakrájejte na jemné plátky a větší lilek s ostatní zeleninou na kostky.

2. V hrnci zahřejte zbylý olej, zprudka na něm opečte lilek a přeložte ho na talíř. Do hrnce nasypte papriku, opečte ji, přidejte cuketu, rajčata, česnek a lístky tymiánu, osolte, promíchejte a poduste asi 5 minut bez pokličky.

3. Upečené lilkové půlky nechte lehce zchladnout, pak z nich lžící vydlabejte asi 2/3 dužiny a nakrájejte ji najemno. Přidejte k ní opečenou zeleninu, promíchejte a směs naplňte do půlek lilků. Posypte je rozdrobeným sýrem a vše zapečte v troubě pod grilem. Horké lilky ozdobte snítkami tymiánu a ihned podávejte.

Na večírek nebo k svačině:

Kostky s cuketou a rukolou

Co budete potřebovat:

• 500 g oloupaných syrových brambor

• 1 cuketu

• 100 g rukoly

• 3 vejce

• 1,5 dl zakysané smetany

• 100 g kozího sýru

• sůl a čerstvě mletý pepř

1. Brambory nakrájejte na kostky a vložte do mísy. Přidejte na kostičky nakrájenou cuketu, oprané a překrájené listy rukoly a rozšlehaná vejce se smetanou a kozím sýrem. Směs dobře promíchejte a podle chuti osolte a opepřete.

2. Zapékací mísu vyložte papírem na pečení, naplňte ji bramborovou směsí a navlhčenou rukou ji na povrchu lehce umačkejte. Vše vložte do trouby vyhřáté na 150 °C a pečte asi 35–45 minut (podle toho, jak je vrstva brambor silná). Upečené brambory nechte vychladnout, pak je nakrájejte ostrým nožem na kostky, upravte je na mísu a do každé kostky zapíchněte párátko.

Když vás honí mlsná:

Želé s citrusy pro štíhlé holky (i kluky)

Co budete potřebovat:

• 20 g želatiny v plátcích

• 2 grepy (nejlépe růžový a světlý)

• 2 mandarinky nebo 1 větší pomeranč

• 2 lžíce cukru

1. Želatinu namočte do dostatečného množství studené vody a nechte asi 10 minut bobtnat.

2. Z obou grepů a mandarinek nebo pomeranče okrájejte tenkým ostrým nožem kůru tak, abyste odstranili i bílou vnitřní kůru a blanky. Pak z každého plodu nad mísou vykrojte po obvodu jednotlivé dílky bez blanek, odkapávající šťávu zachyťte do mísy a smíchejte ji s 1 dl vody a cukrem.

3. Nabobtnalou želatinu vymačkejte, dejte do vhodné misky, opatrně zahřejte v mikrovlnné troubě, až se rozpustí (jen několik vteřin) a vmíchejte ji do oslazené citrusové šťávy. Vhodnou formu (nejlépe kovovou nebo jinou, ale vyloženou mikrotenovou fólií) naplňte částí dílků citrusů a zalijte je částí šťávy. Přidejte další část dílků citrusů a šťávy a takto pokračujte, dokud formu nenaplníte. Uložte ji do chladničky a želé nechte přes noc ztuhnout.

4. Před podáváním formu na chvilku ponořte do teplé vody a jakmile se želé uvolní, vykopte ho na mísu a nakrájejte.

Foto: Yummy Image

Mohlo by vám taky chutnat:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 24. 5. 2024

Berani, dnes očekávejte ve svém domě hodně aktivit. Mohla by se tam sejít skupina, možná velká, kterou hostíte vy nebo někdo z rodiny, a vyvolat podnětné rozhovory. Mohli byste se nechat strhnout energií, díky níž se dostanete do kontaktu s novým vědomím svých pocitů. Dnes večer očekávejte živé sny o cestování, cizích místech nebo létání.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.