26. ledna 2018 06:00
Martina ČerňanskáRecept na víkend: Křehké pizza koláčky z prosa
Tohle těsto, jehož příprava se obejde bez hnětení a bez mouky, je jednodušší než běžné těsto na pizzu – a nemusíte ho umět točit ve vzduchu. Navíc je chutné, tenké, křehké a díky kombinaci celých zrn a fazolí dokáže dobře zahnat hlad.
Těsto je drobivé, nejlépe se proto hodí na přípravu malých pizza koláčků. Ty by se měly jíst pokud možno hned po vytažení z trouby. Pokud vaříte pro jednoho, nedělejte všechno těsto naráz. Syrové těsto vydrží zakryté v ledničce až 3 dny nebo zmrazené až 3 měsíce. Před pečením je stačí rozmrazit.
Suroviny na 6 koláčků o průměru 15 cm / bezlepkové:
- 1 šálek prosa (celého – ne mouky) - 2 lžíce olivového oleje, plus další na potření a pokapání - 1 plechovka (400 g) bílých fazolí, scezených a propláchnutých, nebo 1 a 1/2 šálku vařených fazolí - 2 vejce - 11 lžičky bílé pasty miso - 1 lžička sušeného oregana - 1 lžička fenyklových semínek
Postup:
1. Proso propláchněte na jemném cedníku a nechte pořádně okapat. Ve středním rendlíku na středním ohni proso za stálého míchání nasucho opečte, až se rozvoní. Trvá to asi 5 minut. Pomalu přidejte 2 šálky vody a přiveďte k varu. Stáhněte plamen, zakryjte poklicí a na mírném ohni vařte, dokud se nevsákne všechna voda a už nebudou vidět jednotlivá zrna, 20 minut. (Chceme, aby bylo proso trochu rozvařené a mělo hustou, těstovitou konzistenci. Pokud je stále vodnaté, vařte nezakryté ještě několik minut.) Dejte proso do velké mísy a nechte vychladnout.
2. Troubu předehřejte na 230 °C. 2 plechy vyložte papírem na pečení. Papír potřete olivovým olejem.
3. Fazole osušte papírovou utěrkou. Do kuchyňského robotu nebo vysokorychlostního mixéru vložte proso, fazole, vejce, pastu miso, oregano a fenykl. Mixujte při vysoké rychlosti dohladka, dokud se hmota dobře nespojí, a podle potřeby mixování přerušte, abyste mohli hmotu gumovou stěrkou seškrábat ze stěn nádoby a zpod čepele přístroje.
4. Na pečicí papír klaďte kousky těsta na jednotlivé porce o velikosti 1/2 šálku, kterým odměřujete přísady. Vypouklou stranou lžíce vytvarujte z těsta tenké placičky o průměru asi 15 cm. Se zbytkem těsta pracujte stejně, až budete mít na papírech 6 placiček. Na povrchu je zakápněte olejem.
5. Pečte na střední a dolní mřížce trouby 15 minut. Vyjměte z trouby a kovovou obracečkou každou placičku opatrně obraťte. Vraťte do trouby, dokud těsto nezačne nahoře hnědnout. Trvá to 8 minut.
6. Na každý koláček naklaďte oblíbené přísady na pizzu a dejte ještě do trouby na 5 minut zapéct.
Autor: Shalane Flanagan, Elyse Kopecky, recept z knihy Běhejte rychle. Jezte pomalu
Inspirujte se i dalšími recepty: