Zdravé recepty

26. ledna 2018 06:00

Martina Čerňanská

Recept na víkend: Křehké pizza koláčky z prosa

Tohle těsto, jehož příprava se obejde bez hnětení a bez mouky, je jednodušší než běžné těsto na pizzu – a nemusíte ho umět točit ve vzduchu. Navíc je chutné, tenké, křehké a díky kombinaci celých zrn a fazolí dokáže dobře zahnat hlad.

Těsto je drobivé, nejlépe se proto hodí na přípravu malých pizza koláčků. Ty by se měly jíst pokud možno hned po vytažení z trouby. Pokud vaříte pro jednoho, nedělejte všechno těsto naráz. Syrové těsto vydrží zakryté v ledničce až 3 dny nebo zmrazené až 3 měsíce. Před pečením je stačí rozmrazit.

Suroviny na 6 koláčků o průměru 15 cm / bezlepkové:

- 1 šálek prosa (celého – ne mouky) - 2 lžíce olivového oleje, plus další na potření a pokapání - 1 plechovka (400 g) bílých fazolí, scezených a propláchnutých, nebo 1 a 1/2 šálku vařených fazolí - 2 vejce - 11 lžičky bílé pasty miso - 1 lžička sušeného oregana - 1 lžička fenyklových semínek

Postup:

1. Proso propláchněte na jemném cedníku a nechte pořádně okapat. Ve středním rendlíku na středním ohni proso za stálého míchání nasucho opečte, až se rozvoní. Trvá to asi 5 minut. Pomalu přidejte 2 šálky vody a přiveďte k varu. Stáhněte plamen, zakryjte poklicí a na mírném ohni vařte, dokud se nevsákne všechna voda a už nebudou vidět jednotlivá zrna, 20 minut. (Chceme, aby bylo proso trochu rozvařené a mělo hustou, těstovitou konzistenci. Pokud je stále vodnaté, vařte nezakryté ještě několik minut.) Dejte proso do velké mísy a nechte vychladnout.

2. Troubu předehřejte na 230 °C. 2 plechy vyložte papírem na pečení. Papír potřete olivovým olejem.

3. Fazole osušte papírovou utěrkou. Do kuchyňského robotu nebo vysokorychlostního mixéru vložte proso, fazole, vejce, pastu miso, oregano a fenykl. Mixujte při vysoké rychlosti dohladka, dokud se hmota dobře nespojí, a podle potřeby mixování přerušte, abyste mohli hmotu gumovou stěrkou seškrábat ze stěn nádoby a zpod čepele přístroje.

4. Na pečicí papír klaďte kousky těsta na jednotlivé porce o velikosti 1/2 šálku, kterým odměřujete přísady. Vypouklou stranou lžíce vytvarujte z těsta tenké placičky o průměru asi 15 cm. Se zbytkem těsta pracujte stejně, až budete mít na papírech 6 placiček. Na povrchu je zakápněte olejem.

5. Pečte na střední a dolní mřížce trouby 15 minut. Vyjměte z trouby a kovovou obracečkou každou placičku opatrně obraťte. Vraťte do trouby, dokud těsto nezačne nahoře hnědnout. Trvá to 8 minut.

6. Na každý koláček naklaďte oblíbené přísady na pizzu a dejte ještě do trouby na 5 minut zapéct.

Autor: Shalane Flanagan, Elyse Kopecky, recept z knihy Běhejte rychle. Jezte pomalu

Inspirujte se i dalšími recepty:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.