11. února 2019 14:00
Martina Čerňanská6 zavrhovaných potravin, které byste občas měla jíst
Pořád to někde slyšíte. Filmové hvězdy, a ty to přece musí vědět, nejedí hovězí maso, nepijí mléko a před bramborou plnou škrobu se skoro pokřižují. A my je následujeme v domnění, že jejich zlatem zaplacení výživoví poradci přece vědí, co dělají.
Jenže spousta potravin, kterých se tak bojíme, dělá tělu opravdu moc dobře. Pojďme je trochu rehabilitovat!
Mléko
Pokud nemáte alergii na laktózu, mléko vám opravdu neublíží. Evoluce se postarala o to, abychom si z něj pro tělo vzali to nejlepší. Navíc ženy potřebují jíst mléčné výrobky jako prevenci osteoporózy. Kromě potřebného vápníku získáte konzumací mléčných výrobků důležité vitamíny a bílkoviny. Volte nejlépe kysané dobroty nebo zkuste mléko kozí, které je navíc plné železa. Ani občasná sklenka kravského mléka k snídani rozhodně neuškodí, naopak díky němu můžete i zhubnout!
Mléčné výrobky jsou i pro dospělé, tak se jich nebojte. Foto: istock.com
Pečivo
Nemluvme o tukových rohlících, ale o chlebu. Lepek se stal velkým strašákem a pro některé právem. Pokud ale alergií na lepek netrpíte, chléb úplně nezatracujte. Zejména ten žitný, který je nesmírně zdravý a výživný. Celozrnný žitný chléb téměř neobsahuje lepek, ale dodá tělu značné množství vlákniny, která je velmi důležitá pro správnou funkci střev. Obsahuje velké množství vitamínů a minerálů, které lidské tělo dnes a denně potřebuje nutně k životu. Navíc je téměř bez tuku!
Lepek není nepřítel. Pokud na něj nemáte alergii. Foto: istock.com
Brambory
Samozřejmě, že pokud každý den slupnete velké hranolky z mekáče, zdravější ani štíhlejší nebudete. Ale brambory jsou pro tělo opravdu velice zdravé. Představují zásobárnu prospěšných látek, jako jsou vitaminy A, B1, B2 a B6. Obsahují dokonce čtyřikrát více vitaminu C než jablka nebo hrušky! Jsou také jedinečným zdrojem minerálů a stopových prvků, jako jsou draslík, hořčík, zinek, vápník, fosfor, železo, měď, fluor, sodík, chrom a další. Navíc obsahují i speciální rostlinné látky jako třeba kyselinou fenolovou, která působí proti škodlivým bakteriím a virům. Konzumace brambor je dobrá na ledviny a snižuje vysoký krevní tlak. Udělejte si je v páře nebo vařené s pažitkou a nebudete litovat.
Čokoláda
Neradíme vám slupnout na posezení bonboniéru. I když, kdo to občas neudělá, že. Vsaďte na tmavou čokoládu s nejméně 70 % kakaa a buďte v klidu, jíte zdravě. Je vědecky prokázáno, že kvalitní čokoláda patří mezi zdraví prospěšné potraviny, podobně jako kvalitní zelený čaj nebo bobulovité ovoce. Čokoláda působí zejména jako přírodní antidepresivum a vyniká svými antistresovými účinky. Konzumací čokolády ovlivňujeme funkci našeho mozku, zvyšujeme hladinu hned několika hormonů, díky kterým pociťujeme štěstí. Navíc má (ta tmavá) mnoho prospěšných antioxidantů.
Hořká čokoláda je dokonce zdraví prospěšná! Foto: istock.com
PŘEČTĚTE SI: 10 TAJEMSTVÍ HOŘKÉ ČOKOLÁDY, KTERÁ VÁS POTĚŠÍ
Sádlo
Světe div se, ale tento tuk bychom neměli úplně zavrhovat, protože jeho používání má i svá pozitiva! Kvalitní vepřové sádlo má v sobě optimální obsah esenciálních mastných kyselin, které jsou vázány právě v tucích. Navíc neobsahuje žádné zdraví ohrožující transmastné kyseliny, které najdeme v průmyslově vyráběných margarínech. Také v něm nenajdete žádná umělá barviva a dochucovadla. Pokud už chcete smažit, sáhněte právě po něm, je ideálně stabilní i při vysokých teplotách a nepřepaluje se, čímž se z něj neuvolňují do jídla škodlivé látky.
I sádlo je dobré, vyzkoušejte ho občas. Foto: istock.com
Hovězí maso
Chroupete salát a přitom sníte o pořádném hovězím steaku? Tělo vám vysílá signál, tak ho poslechněte! Hovězí je totiž významným zdrojem bílkovin, minerálních látek a vitaminů skupiny B nebo E. Obsahuje také selen, zinek a železo. Hovězí není ani tolik tučné, obsahuje pouze 5–8 % tuku, zato má 19 procent bílkovin a výrazně větší obsah železa než vepřové nebo drůbeží.
Hovězí steak obsahuje bílkoviny a minerální látky. Foto: thinkstock.com
Mohlo by vás také zajímat z oblasti výživy: