Jídelníček pro zdravé a krásné tělo: Skvělé snídaně na celý týden
Ne nadarmo se říká, že snídaně je nejdůležitějším jídlem dne. Díky ní doplníte tělu energii spotřebovanou během noci. Kdo snídani vynechává, bývá pak přes den méně výkonný, rychleji se unaví a večer se pravděpodobně nají víc, než je tělu milé. Jenže snídat každý den to samé může být dost nuda. My pro vás máme chutný a zdravý nápad na každý den v týdnu.
Pondělí
Ovesné vločky jsou stálicí mezi zdravými potravinami. Tato zdánlivě obyčejná surovina je nejen výživná, ale i plná vitaminů, stopových prvků a hlavně vlákniny. Jejich příprava je jednoduchá, a pokud si z nich připravíte snídani, skvěle tím nastartujete tělo i mozek. Zapomeňte na kupované instantní kaše a připravte si vlastní, domácí. Je jednoduchá a většinu surovin na ni jistě máte doma.
Recept na ovesnou kaši s karamelizovanými jablky najdete ZDE.
Úterý
Pomazánky mají u nás velkou tradici. Dělají se na oslavy, večírky, k svačině, večeři i snídani. A není divu. Bývají jednoduché, rychlé a pokud vyberete správné suroviny, tak i zdravé. Připravte si, klidně už večer předem, pomazánku z lučiny a vajíček, které vám dodají bílkoviny, svěží okurky, kterou sice tvoří z větší části voda, ale obsahuje i cenné vitaminy a minerály, a slunečnicových semínek, která posilují nervy. A pokud si ji namažete na celozrnný chleba, máte rázem zdravou a komplexní snídani.
Recept na lučinovou pomazánku s vajíčky a okurkou najdete ZDE.
Středa
Víte, co je smoothie bowl? Je to taková kombinace smoothie a kaše, zkrátka husté smoothie do misky. Tentokrát můžete použít bezlepkové vločky a doplnit je kokosovým mlékem, které obsahuje zdravé tuky, minerály a vitaminy. A přidejte i jednu ze superpotravin – banán. Ten mimo jiné posiluje nervy, přispívá ke zdravým kostem a podporuje dobré trávení.
Recept na smoothie bowl s vločkami a kokosem najdete ZDE.
Čtvrtek
Palačinky nasladko zná každý, ale co si dát pro změnu jejich slanou a zdravější verzi? Zkuste bezlepkové palačinky, které v sobě ukrývají na bílkoviny bohatou ricottu, oves jako skvělý zdroj rozpustné vlákniny a batáty neboli sladké brambory, které obsahují poměrně hodně vitaminu C a betakarotenu a pomáhají snižovat cholesterol. Pokud po ránu spěcháte, můžete si palačinky připravit už večer a ráno je jen ohřát a doplnit salsou.
Recept na ovesné palačinky s ricottou a avokádovou salsou najdete ZDE.
Pátek
Spousta lidí nesnídá, protože nestíhá. Řešením mohou být takzvané noční skleničky – večer si do skleniček připravíte ovesné vločky a další ingredience, promícháte a dáte do lednice. Všechny suché ingredience hezky nasáknou tekutinu, takže když ráno vstanete, bude na vás v lednici čekat výtečná hotová snídaně. A když ji nesníte, prostě si skleničku vezmete s sebou do práce nebo do školy. Vyzkoušejte recept oslazený jen troškou medu, banány a datlemi, plný voňavého koření a zdravých chia semínek, která jsou považována za silný antioxidant.
Recept na mrkvové overnight oats najdete ZDE.
Sobota
Ideální den, kdy si můžete dopřát lahůdky, na které nemáte během pracovního týdne čas. Jako ideální surovina se nabízejí vajíčka, která jsou dobře stravitelná, zdravá – obsahují skoro všechny důležité vitamíny a spoustu proteinů, a velmi variabilní. Pokud vás už omrzela uvařená naměkko, míchaná nebo jako omeleta, upečte si je v troubě.
Recept na rychlá vajíčka z trouby najdete ZDE.
Neděle
Ke správné neděli patří něco sladkého. Ale nikde není psáno, že sladké musí nutně být i plné cukru a mouky. Upečte si banánový chlebíček, kde je klasická mouka nahrazena zdravější a bezlepkovou mandlovou, a na doslazení kromě banánů stačí trochu medu. Upečený chlebíček nakrájejte na plátky a potřete je třeba vrstvou sýru Cottage posypanou nasekanými ořechy, abyste doplnili bílkoviny. Plátky, které nesníte, si dejte do mrazáku a budete tak mít předpřipravenou snídani na některý další den v týdnu.
Recept na bezlepkový banánový chlebíček najdete ZDE.
Anna Kopečková