Celebrity

20. června 2024 20:25

Tomáš Durčák

Zemřel Donald Sutherland. Herci, kterého proslavil film M*A*S*H, bylo 88 let

Ve věku 88 let zemřel kanadský herec Donald Sutherland, kterého proslavily role ve snímcích Hunger Games, Pýcha a předsudek či M*A*S*H. Jeho smrt potvrdila agentura CAA, Sutherland podle všeho zemřel ve čtvrtek 20. června po dlouhodobém boji s těžkou nemocí.

Nositel prestižních ocenění Emmy či Zlatý glóbus strávil více než půl století dlouhou hereckou kariéru především v rolích nezapomenutelných zloduchů, antihrdinů, ale i mentorů a hvězd romantických snímků. V poslední dekádě se opět nesmazatelně zapsal do paměti diváků svou rolí záporného Presidenta Snowa v sérii Hunger Games.

Cenu Emmy Sutherland získal v roce 1995 za vedlejší roli ve filmu Občan X. Za kriminální drama Obchod s bílým masem si v roce 2006 vysloužil další nominaci. Kromě Zlatého glóbu nebo čestného ocenění na předávání Oscarů v roce 2018 měl doma kanadský herec i ocenění z Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. V roce 1982 zde získal cenu za mužský herecký výkon ve snímku Překročit práh (1981).

Donald Sutherland byl celkem třikrát ženatý. V roce 1959 řekl „ano“ Lois May Hardwick, s níž se však o sedm let později rozvedl, přičemž ze svazku nevzešel žádný potomek. Ještě téhož roku se oženil podruhé, vzal si dceru významného kanadského politika Shirley Douglas, s níž měl dvojčata – syna Kiefera, který se stejně jako jeho otec stal úspěšným hercem, a dceru Rachel, která rovněž u filmu uspěla, avšak jako producentka.

Manželství však vydrželo pouhé čtyři roky a od roku 1970 Sutherland dva roky randil se slavnou herečkou Jane Fondou. Svou pravou lásku našel až do třetice. V roce 1972 se oženil s herečkou Francine Racette, s níž zůstal až do své smrti. Měli spolu postupně tři syny, Roega (nar. 1974), Rossifa (nar. 1978) a Anguse (nar. 1982). V rodinné tradici herectví pokračuje i dcera jeho nejstaršího syna Kiefera Sarah.

Sdílejte článek
Štítky smrt film ocenění seriál herec M*A*S*H Kiefer Sutherland Hunger Games Donald Sutherland

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 8. 9. 2024

Berani, snažte se dnes navázat kontakt s někým, kdo vám chybí. I když to bude zpočátku bolet, budete se cítit mnohem lépe, jakmile se vám to podaří. Zvedněte telefon, napište vzkaz nebo pošlete e-mail. Dejte dotyčnému najevo, že vám chybí a záleží vám na něm. Vyjádřit se je často mnohem lepší než o svých pocitech lhát. Dotyčné osobě se po vás může stýskat stejně tak.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.