Celebrity

31. července 2023 14:50

Tomáš Durčák

Maročan Jean Reno dobyl Evropu i Hollywood. Filmový svět uhranul málomluvností

Zřejmě si ho pamatujete především z výborných filmů jako Brutální Nikita, Leon, Godzilla nebo Šifra mistra Leonarda. Legendární francouzský herec Jean Reno však ve svém soukromí i původu skrývá mnoho tajemství, o nichž možná dodnes vůbec netušíte. Málomluvný sympaťák dokázal doslova uhranout diváky po celém světě. Málokdo ale ví, že se nenarodil ve Francii a Jean Reno ani není jeho skutečné jméno.

Život Jeana Rena nezačal v malebném francouzském městečku, jak by se na první pohled mohlo zdát. V roce 1948 se narodil jako Juan Morreno y Herrera-Jiménez v Casablance a tehdejším francouzském Maroku. Jeho rodiče byli původem Španělé, kteří do Maroka utekli před režimem diktátora Franca.

Čtěte také: Dcera Johnnyho Deppa šokuje rolí v provokativním seriálu. Tatínkovi říká všechno

Stejně jako jeho sestra María Teresa byl Jean Reno (tehdy ještě Juan) navzdory svému původu odmalička rodiči vychováván v katolické víře. Zároveň plně využil unikátních poměrů v rodině, v dětství se naučil od rodičů španělsky a ve škole francouzsky i marocky. Ještě jako teenager přišel o matku a v 17 letech se rozhodl překonat Středozemní moře a vyrazit do Francie, kde mu padla do oka škola dramatu. Jelikož jeho rodina získala francouzské občanství, musel mladý Reno rovněž absolvovat povinnou vojenskou službu.

Z Juana Jeanem a vstříc Hollywoodu

Již na začátku herecké kariéry se Juan rozhodl převzít francouzskou verzi svého jména a začít používat Jean. Vzhledem ke své výšce 188 centimetrů zpočátku hrál víceméně jen hromotluky. Až o mnoho let později režiséři zjistili, že má i jiná nadání. Zlomem v jeho kariéře se stal režisér Luc Besson, který Renovi jako první nabídl zásadnější hlavní role v Brutální Nikitě, Leonovi nebo ve filmu Purpurové řeky, jenž mu pomohl prorazit do nejvyšších pater filmové branže. „Bez něj bych dneska asi hrál divadlo někde u Dunkirku,“ vzdal režisérovi holt Reno v rozhovoru pro časopis Time.

Mohlo by vás zajímat: Jejich Instagram nenajdete. 10 celebrit, které vůbec nepoužívají sociální sítě

Svým unikátním charismatem nakonec Jean Reno zaujal i hollywoodské režiséry, kteří jej obsadili do úspěšných hitů jako Mission: Impossible, Godzilla nebo Šifra mistra Leonarda. A i když letos slaví již 75. narozeniny, kariéru ještě zdaleka na hřebík nepověsil a každoročně se objeví hned v několika snímcích. Kromě tichých, málomluvných a jako bez emocí působících hrdinů se ve své kariéře rovněž nevyhýbal ani klasickým francouzským komediím. Z těch lze jmenovat třeba Drž hubu!, Růžového Pantera anebo úspěšné Návštěvníky.

Jean Reno v roce 2016 navštívil Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech:

Číslo tři Jean Reno promítl i do svého soukromí

Jakmile přijde řeč na soukromí, Jean Reno zpravidla zaujme svou typickou hereckou pózu a přestane mluvit. Domácnost původem marockého herce se španělskými kořeny je totiž přinejmenším stejně divoká jako jeho kořeny. Legendární herec se oženil celkem třikrát. Poprvé s francouzskou herečkou Geneviève Grad v roce 1977, s níž vychoval dva potomky, než se roku 1995 rozvedli. Již rok po rozvodu se oženil podruhé, tentokrát s polskou modelkou Nathalií Dyszkiewicz. Šestiletý sňatek Renovi přinesl další dvě děti, avšak již v roce 2001 musel absolvovat druhý rozvod.

Přečtěte si také: Christopher Walken je s manželkou více než 50 let. Místo dětí však mají kočky

Potřetí srdce veleúspěšného francouzského herce získala britská modelka a herečka polského původu Zofia Borucka, kterou si za ženu vzal 29. července 2006. Reno i ve svém třetím manželství dodržel „tradici“ a přidal na seznam svých potomků další dvě jména. Celkem tak má šest dětí, čtyři syny (Mickael, Tom, Cielo, Dean) a dvě dcery (Serena, Sandra), přičemž všechny nesou jeho rodné příjmení Morreno.

Sdílejte článek
Štítky rozvod výročí manželka narozeniny Hollywood vztahy kariéra režisér herec původ děti Jean Reno

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 9. 5. 2024

Berani, dnes můžete být požádáni, abyste zpomalili. Ať už to přijde v podobě pokuty za překročení rychlosti nebo odřeného kolena, když zakopnete, musíte tomuto poselství naslouchat. Klíčové pro vás nyní je, abyste v důsledku tohoto zpomalení nepropadali přílišným emocím. Vězte, že je to pro vaše vlastní dobro. Nestěžujte si na to, prostě to udělejte.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.