Celebrity

13. dubna 2023 14:15

Eliška Reiglová

Návrhářka Mary Quant zemřela v úctyhodném věku. Oblékala Twiggy a proslavila minisukně

Ve věku 93 let zemřela celosvětově uznávaná návrhářka a módní ikona Mary Quant. Největší vliv na svět módy měla v 60. letech, kdy zpopularizovala minisukně. Oblékala také jednu z nejslavnějších světových modelek Twiggy (73).

Mary Quant vystudovala umění na londýnské škole Goldsmiths College a měla vlastní módní obchod Bazaar. Byla výraznou osobností módy v 60. letech, kdy spolu s štíhlou Twiggy určovala tehdejší ideál krásy. Jejím znakem bylo logo s kopretinou a její modely byly velice populární.

Přečtěte si také: Zemřela královna punku Vivienne Westwood. Módní návrhářka odešla ve věku 81 let

Quant se podařilo do módy prosadit výrazné barvy, netradiční střihy a používala také materiály, které se do té doby v oblečení nevyskytovaly, jakými byly například umělé hmoty. Právě ona proslavila minisukně. To vše bylo nošeno v kombinaci s výrazným líčením a obrovskými účesy.

„Dnes ráno zemřela ve svém domě v Surrey ve Velké Británii,“ oznámila rodina zesnulé módní legendy, jak ji cituje agentura PA. Okolnosti smrti Mary Quant nadále nebyly nikterak upřesňovány.

Odchod od módy

Přestože byla Quant ženou, která určovala módní trendy, v pozdějším věku se z tohoto světa stáhla a nadále se věnovala bytovému designu a prodeji kosmetiky. Ještě v roce 1966 jí byl ale udělen Řád britského impéria a do konce života se honosila titulem dáma, který běžně přísluší nižší šlechtě.

Podívejte se také na vzpomínku na slavnou Vivienne Westwood:

Sdílejte článek
Štítky móda úmrtí módní návrhářka Řád britského impéria Twiggy Mary Quant

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.