Celebrity

30. března 2023 05:59

Vanesa Havlíková

Gianni Versace šaty navrhoval už jako dítě. Oblékal Dianu i Madonnu. Zemřel tragicky

Před 45 lety zahájil italský návrhář Gianni Versace (†51) novou éru svého života, když představil světu svou první kolekci pro ženy pod značkou Versace na módní přehlídce v italském Miláně. Show zaznamenala mezi veřejností velký úspěch a jeho kreativní a extravagantní styl se stal v té době naprosto revolučním.

Gianni Versace se narodil 2. prosince roku 1946 v Kalábrii. Už jako velmi malý trávil hodně času v ateliéru své matky, která vlastnila salón s oblečením. Móda ho odjakživa doslova fascinovala a už v deseti letech navrhl první šaty.

Jeho snem bylo založit si vlastní značku, což se mu v roce 1978 podařilo. Společně se svým bratrem si Gianni založil vlastní značku s logem medúzy.

Mohlo by vás zajímat: Módní přehlídky, které způsobily povyk. Obrácené šaty, zvířecí hlavy, krev a další šoky

Výrazné barvy jako charakteristický prvek značky

Ve své první kolekci oblečení chtěl propojit tradici italské kultury s moderním stylem, uměním a architekturou, což se mu jako jedinému v té době povedlo. V kolekci nechyběly luxusní materiály, jako bylo hedvábí, satén či kvalitní kůže.

Jedním z nejvýraznějších prvků kolekce bylo použití jasných a výrazných barev, které se zanedlouho  staly pro Versaceho design charakteristickými. Jeho práce byla vždy precizní a pečlivá a jeho návrhy kreativní a inovativní.

Versace ve své první kolekci kladl velký důraz na ženskou siluetu a ženskou krásu obecně, což v té době nebylo pro módu obvyklé. Právě díky tomu si kolekce získala velkou pozornost módního průmyslu i světových celebrit. Mezi jeho klientelu patřila britská princezna Diana, zpěvačka Madonna, zpěvák George Michael či herečka Demi Moore.

Před pár měsíci svět navždy opustila další módní ikona Vivienne Westwood:

Zemřel tragicky

V roce 1997 došlo k obrovské tragédii. Gianni Versace byl v pouhých 51 letech zastřelen u svého domu v Miami, a svět tak navždy opustil jeden z nejtalentovanějších světových návrhářů.

Přečtěte si také: Vraždu Gianniho Versaceho halí rouška tajemství, i když se ví, kdo ho zastřelil

Vedení společnosti po tragické události převzala jeho sestra Donatella Versace (67), která dokázala značku obnovit a posunout ji ještě o něco dál. Zaměřila se zejména na prodejnost a komercializaci značky, aniž by přitom ztratila charakteristický styl a kreativitu, které byly s Versace spojeny.

Od roku 2000 se značka rozrostla o parfémy, kosmetiku, koberce a další doplňky. Versace patří dodnes k symbolům italské módy a k nejpřednějším světovým módním značkám vůbec.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.