Cesta na vrchol plná dramat. Jak se Guccimu povedlo stát se módní ikonou

Legenda ve světě módy, jehož příjmení zná takřka každý. Obchodník a návrhář Guccio Gucci (†72) stojí za vznikem proslulé značky nazvané podle jeho příjmení. Jak se vyvíjel život prostého portýra až k založení impéria, jež patří k nejoblíbenějším a nejvyhledávanějším vůbec?

Pokud jste se někdy zamýšleli nad tím, proč má italská značka Gucci ve svém logu dvě překrývající se písmena G, máme pro vás odpověď – jde o odkaz na zakladatele značky Guccia Gucciho. Ten se narodil v italské Florencii do sedlácké rodiny, ještě v mládí se však přestěhoval do Francie a poté do Londýna, kde pracoval jako portýr v hotelu Savoy.

Ani u nás není nouze o významné návrháře, Mirka Talavašková dobyla arabský svět módy:

Právě tam se zrodil jeho prvotní nápad proniknout do světa módy. Když viděl, jaká zavazadla nosí vyšší třída, rozhodl se je začít sám vyrábět. Byl fascinován kvalitním zpracováním detailů a jeho pozornost si získala zejména kožená zavazadla a doplňky.

Vysokou dávku inspirace tak přenesl i do své kreativity. Jeho produkty měly nádech anglické šlechty a stylu života. Vrátil se do rodného města, italské Florencie, a v roce 1921 začal vyrábět doplňky z kůže. V roce 1938 zasvětil do řemesla i své čtyři syny Alda, Vasca, Uga a Rodolfa a otevřel první obchod v Římě. Ze začátku se soustředili primárně na výrobu kožených potřeb pro jezdce, později však přešli k výrobě módních kousků, především kabelek, pásků a zavazadel.

Jedno drama za druhým

Firmě se začalo enormně dařit, a tak mohla otevřít několik dalších obchodů po celém světě, včetně hlavního města módy New Yorku. Úspěchy ale po nějaké době vystřídaly skandály a pořádné drama. Bojů o moc vést módní impérium přibývalo čím dál více.

Posledním členem rodiny, který se podílel na řízení firmy před jejím prodejem do cizích rukou, byl vnuk Guccia a syn Rudolfa Maurizio Gucci. Svůj podíl prodal v roce 1993 bahrajnskému investičnímu fondu Investcorp. V roce 1995 byl zavražděn nájemným vrahem, kterého si objednala jeho bývalá manželka.

V roce 1990 se stal designérem kolekcí a později kreativním ředitelem značky Tom Ford. U společnosti Gucci působil až do roku 2006, kdy z tehdy výstřední značky, jež byla zahalena do řady skandálů, vytvořil jednu z nejúspěšnějších a nejluxusnějších na světě.

Forda vystřídala Frida Gianni, která stála v čele společnosti do roku 2014. Následující rok se jejího vedení ujal Alessandro Michele, jenž dodal impériu na výstřednosti, barvách, hojnosti a zkrátka všem, co ho kdy symbolizovalo. Typické propletené logo se dvěma písmeny G, červená, zelená a hnědá barva i ikonický had dnes patří k nejrozpoznatelnějším symbolům jedinečného italského brandu.

Sdílejte článek
Štítky výročí narozeniny móda doplňky Gucci módní návrhář módní ikona návrhář zavazadlo módní dům módní značka Guccio Gucci

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.