Žena chtěla podstoupit potrat, půjde do vězení. Pilulku si vzala příliš pozdě

Ve Velké Británii ženy mohou po schválení lékařem podstoupit interrupci do 24. týdne těhotenství stejně jako v Česku. Čtyřiačtyřicetileté mamince tří dětí lékaři poskytli potratové pilulky poté, co jim lhala o tom, v kolikátém týdnu těhotenství je. Nyní ji čekají dva roky ve vězení.

Interrupce v Česku

Interrupce v České republice je legální až do 12. týdne těhotenství, s lékařským doporučením (z genetických důvodů) až do 24. týdne těhotenství.

Do šestnácti let je navíc třeba k interrupci souhlas rodičů. Od šestnácti si už o přerušení těhotenství může žena rozhodnout sama, ve věku 16–⁠18 jí ale zákon ukládá povinnost po provedeném výkonu informovat rodiče, nikdo ale v tomto období nemá právo vyžadovat jejich souhlas předem.

Interrupce pomocí potratové pilulky, tzv. chemická interrupce, je obvyklou metodou do sedmého týdne těhotenství. Další možností je chirurgické přerušení těhotenství, které se provádí optimálně do 8.–⁠9. týdne těhotenství.

Platný zákon pro ČR najdete na interrupce.info.

Trojnásobná matka z Velké Británie se v roce 2020 rozhodla přerušit těhotenství. Obrátila se na lékaře a neřekla jim, v kolikátém týdnu těhotenství je, aby dostala tři potratové pilulky. V květnu toho roku začala po jejich konzumaci rodit a musela jí být přivolána pomoc, dítě bylo na místě po 45 minutách prohlášeno za mrtvé.

V Anglii je možné podstoupit interrupci až do 24. týdne těhotenství, podle zákona z roku 1861 přitom ženám, které ji podstoupí mimo zákonem povolený rámec, může hrozit až doživotí. V tomto případě soud rozhodl o 28 měsících vězení.

Vinu popřela

O životní situaci této Britky není nic konkrétního známo, nicméně jak informoval iDnes.cz, byla obviněna ze způsobení smrti nenarozeného dítěte, které se mohlo narodit živé. Přestože svou vinu popřela, byla odsouzena k více než dvěma letům za mřížemi. „Záměrně lhala o délce svého těhotenství. Užití potratových pilulek bylo dobře promyšleným a plánovaným činem,“ uvedla obžaloba, jak informovala agentura AFP.

Lidé v diskusích nyní vášnivě řeší, jak je možné, že lékaři ženu nevyšetřili ultrazvukem, který by pokročilé stadium těhotenství jistě odhalil.

Přečtěte si také: Potrat je tabu. Tyto známé ženy se nebály a promluvily o ztrátě miminka

Zastání

„Jsme v šoku z rozhodnutí soudu, který poslal do vězení matku tří dětí za to, že k ukončení vlastního těhotenství užila potratové pilulky. Zranitelné ženy žijící v těžkých podmínkách si od našeho právního systému tohle nezaslouží,“ uvedla britská poradenská služba pro těhotné. Ta mimo jiné provozuje i potratové kliniky.

Potraty jsou stále velkým tématem v mnoha zemích světa:

Sdílejte článek
Štítky Velká Británie vězení těhotenství lékař potrat interrupce

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 17. 5. 2024

Berani, to, zda byste měli vynaložit určitý výdaj, by mohlo způsobit určité napětí mezi vámi a partnerem. Možná si myslíte, že to nyní není možné, zatímco váš přítel je rozhodnutý do toho jít. Dnes není vhodný den na to, abyste se v této záležitosti snažili dosáhnout dohody. Ani jeden z vás pravděpodobně neustoupí. Počkejte pár dní, až budete oba méně napjatí.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.