Prima Ženy

27. května 2022 14:46

Tomáš Durčák

Ženy hrdinky, které pomohly parašutistům zlikvidovat Heydricha. Znáte je?

Když se řekne atentát na Heydricha, okamžitě se každému vybaví jména Gabčík, Kubiš, případně zrádce Karel Čurda. Faktem ale je, že součástí akce, od které uplynulo 80 let, byla i celá řada žen, které prokázaly nejen obdivuhodné hrdinství, ale mnohé za svou pomoc parašutistům zaplatily cenu nejvyšší.

Jindřiška Nováková

Začínáme nejmladší a vzhledem ke svému věku pravděpodobně i nejpůsobivější hrdinkou atentátu na Heydricha. Její příběh mimo jiné zpracoval Historický ústavu Akademie věd. Jindřišce Novákové bylo v roce 1942 teprve 14 let. Přesto se aktivně zapojila do jedné z nejproslulejších odbojových operací proti nacistům během druhé světové války. Maminka Marie ji podle dobových archivů dne 27. května toho roku po příchodu ze školy poslala pro kolo Jana Kubiše, který jej při útěku po atentátu musel nechat za sebou. Dívce se kolo zachránit podařilo. I když po ní posléze na základě svědectví pátralo gestapo, nenašlo ji. 9. července si však pro celou rodinu, která pomáhala odbojářům, přišlo gestapo. Jindřiška i s maminkou Marií a otcem Václavem byli převezeni do koncentračního tábora Mauthausen, kde byla celá rodina společně s dalšími zatčenými členy odboje v říjnu zastřelena. Hrdinství Jindřišky dnes v Praze 8 na ZŠ Bohumila Hrabala připomíná pamětní deska.

Velký speciál o atentátu na Heydricha najdete TADY

Anna Malinová

Anna Malinová parašutistu Josefa Gabčíka dle svého pozdějšího svědectví na gestapu poznala náhodou v tramvaji a zamilovala se do něj. V tu dobu již byla vdovou a měla malou dceru Alenu. O tom, jaká ve skutečnosti byla, toho dnes moc nevíme. Dělala však Jozefu Gabčíkovi a také Janu Kubišovi s jeho partnerkou Marií Kovárníkovou společnost při procházkách na veřejnosti, které mnohdy měly za cíl prohlédnout si konkrétní místo či jeho okolí.

Děvčata oba parašutisté podle zdrojů webu Aktuálně.cz používali jako chytré krytí, které mělo okolí odradit od případného podezření na nějakou nekalou činnost. O tom, že vztah Anny Malinové a Jozefa Gabčíka nebyl pouze „pracovní“, svědčí mimo jiné to, že Gabčík u ní trávil mnoho času jak před atentátem, tak po něm, tedy ještě před tím, než vyrazil na místo svého posledního boje o život v kryptě kostela Cyrila a Metoděje v Resslově ulici, kam dorazil až jako úplně poslední. Anna byla později zatčena gestapem a dle Paměti národa rovněž v říjnu 1942 popravena v Mauthausenu. Její tříletá dcera Alena skončila v internačním táboře ve Svatobořicích a následně u pěstounské rodiny, kde válku přežila.

Marie Kovárníková

Marie Kovárníková plnila při přípravě atentátu na Heydricha stejnou roli jako Anna Malinová, jen byla partnerkou Jana Kubiše. O tom, že stejně jako Anna nebyla jen nic netušící milenkou parašutisty, ale byla plnohodnotnou členkou odboje, ostatně svědčí i závěrečná zpráva zvláštní vyšetřovací komise, která se věnovala vyšetřování atentátu a ve které se její autor Heinz Pannwitz z SS věnoval i ženám. „V nejednom případě provádějí ilegální činnost manželky odbojářů. Jde o fanatické Češky, které se s vášnivou zavilostí věnovaly péči o atentátníky,“ stojí v zápisu. Marii stejně jako Annu zatklo po atentátu gestapo a spolu s dalšími 293 vlastenci, kteří parašutistům pomáhali, byla popravena. Její příběh zmapovala Paměť národa.

Rekonstrukce atentátu na Reinharda Heydricha

Marie Moravcová

Rodina Moravcova patřila k významným pomocníkům parašutistů, kteří uskutečnili atentát na Heydricha. Marie se podle Wikipedie už od roku 1938 aktivně zapojovala do odboje a pomoci těm, které nacisté jakkoli perzekuovali. Pomáhala také vytvořit síť bytů, v kterých se po Praze mohli bezpečně výsadkáři ukrývat. V jejím vlastním bytě, kde žila s manželem Aloisem Moravcem, docházelo ke kontaktům Gabčíka a Kubiše, ale postupně se zde ukrývala i řada dalších parašutistů. Marii Moravcovou udal gestapu, stejně jako řadu dalších odbojářů, Karel Čurda. Během razie gestapa v jejím bytě Marie přesvědčila zatýkající nacisty, aby jí dovolili zajít si na toaletu. Zde spáchala sebevraždu ampulkou s jedem cyankáli. Tu získala jen o pár dní dříve v obavách o prozrazení, jed dostala od manželů Krupkových.

Hana Krupková

Hana Krupková byla aktivní členkou odboje společně se svým manželem Václavem, se kterým žila v Pardubicích. Zde aktivně pomáhali nejen výsadkářům, ale i dalším odbojářům. Pravidelně také v rámci své odbojové činnosti jezdili do Prahy. Osud její a jejího manžela se od řady dalších odbojářů, kteří se podíleli na pomoci parašutistům, liší tím, že i když ji rovněž udal Karel Čurda, podařilo se jí uniknout nejen popravě, ale dokonce válku přežít. Během výslechu Hana vsadila na svůj vzhled i náklonnost kriminálního rady pražského gestapa Wilhelma Schultze. Tomu „byla po vůli“, díky čemuž se jí podařilo zachránit svůj i manželův život. Místo popraviště byla jen několik měsíců vězněna a válku přežila. Později byla kvůli snaze o emigraci donucena spolupracovat s StB. Podle Wikipedie žila v roce 1968 ve východním Německu, zemřela ve věku 76 let v německém Puchheimu u Mnichova.

Sdílejte článek
Štítky Anthropoid ženy Jan Kubiš Reinhard Heydrich Jozef Gabčík Atentát na Heydricha Jindřiška Nováková Anna Malinová Marie Kovárníková Marie Moravcová Hana Krupková

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 23. 4. 2024

Dnes je v pořádku plakat, Berani. Uvolnění je rozhodující pro přijetí. Pokud nemáte pocit strachu a omezení, může pro vás být těžké prožívat radost a expanzi. Spojte dobré se špatným a nechte tyto dvě síly, aby se ve vaší bytosti harmonicky usadily. Proveďte přípravy, které vám umožní vzlétnout do velkých výšin. Ujistěte se, že jste připraveni přijmout výzvy, které s růstem přicházejí.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.