Celebrity

25. září 2023 09:20

Eliška Reiglová

Žiju se ženou, přiznala farářka Martina Viktorie Kopecká. Už nechce nic předstírat

Martina Viktorie Kopecká (37) se na první pohled vymyká běžné představě o tom, jak by měl vypadat duchovní. Je krásná, mladá a hlavně je to žena, do církve tak vnáší určitý nádech novoty. Nyní se rozhodla udělat velký krok a oficiálně oznámila, že žije se ženou. Učinila tak ve své knize Zpověď farářky.

Husitská farářka Martina Viktorie Kopecká neměla k víře zpočátku blízko, rodina ji nikterak nábožensky nevychovávala, ačkoliv morální hodnoty měla nastavené od rodičů. Ani během dospělosti u Martiny Kopecké nic nenasvědčovalo tomu, že se obrátí k víře. Jako studentka vysoké školy nastoupila do velké nadnárodní firmy. Dobře placenou práci ji donutil opustit telefonát rozzuřeného klienta.

Čtěte také: Paralela s holokaustem i Ukrajinou: Dukova slova o stejnopohlavních sňatcích budí vášně

Toužila udělat nějaký vývojový krok, potřebovala studovat dálkově a na Husitské teologické fakultě brali bez přijímaček. Začátky byly opravdu krušné, Kopecká se začala učit historii křesťanství z dětské obrázkové bible. Během studia cítila pnutí zvítězit i nad stereotypy, které církev přináší, a to se jí nakonec také podařilo.

V roce 2021 vydala Martina Viktorie Kopecká knihu Deník farářky a letos ji následuje pokračování s názvem Zpověď farářky. V něm mimo jiné otevřela i intimní téma orientace a obsahuje tak i její coming out. Křesťanství obecně stejnopohlavní svazky nepodporuje, ale Církve československá husitská je v přístupu k LGBT komunitě přece jen daleko liberálnější než Vatikán.

Touha žít v pravdě

Důvodů ke coming outu se sešlo hned několik. „Těch věcí bylo více. K zásadním patří rozhodnutí již nepředstírat, nelhat, touha žít v pravdě. Samozřejmě jsem se i zamýšlela nad tím, jak může být vše bolestivé, jaké přijdou následky, reakce,“ řekla Martina Viktorie Kopecká v rozhovoru pro Novinky.cz s tím, že chce především pomoct mladým farníkům, kteří řeší svou orientaci.

„Můj nadřízený, pan biskup, o mém tajemství ví už asi deset let. Vážím si toho, že mu mohu důvěřovat a tato důvěra trvá. Dál jsem byla ve službě v pražském kostele svatého Mikuláše na Staroměstském náměstí… Může se stát, že na základě reakce věřících budeme muset můj služební život řešit,“ přiznala.

Odchod ze služby by nejslavnější českou farářku zarmoutil, jak sama přiznává. Počítá však s tím, že vedle podpory se může dočkat také kritiky. S blížícím se vydáním knihy se rozhodla řady těch, kteří o její orientaci vědí, rozšířit o své nadřízené a další farníky. Nyní jí nezbývá než doufat, že vše dobře dopadne a lidé fakt, že miluje ženu, přijmou bez větších problémů.

„Vím, že jsem si vybrala církev, která je otevřená, lidé v ní jsou vnímaví, nestaví řád nad člověka. Asi by se mi nesloužilo dobře v prostředí, kde bych vnímala, že nejsem vítaná. S čistým svědomím říkám: moje služba nebude zítra jiná než včera. I když svleču talár, jsem dál farářkou. A nepřestanu věřit v Boha. Přála bych si prostě jen žít naplněný vztahový život – a netajit svou radost,“ dodala.

Martina Viktorie Kopecká v projektu Žena v zenu:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.