Zimní rekreace na horách: Podívejte se, jak vypadaly dovolené za socialismu

Pojďme se na chvíli vrátit do minulosti. Pro někoho je to neuskutečnitelný sen, pro jiného noční můra. Pravdou ale je, že kdo za socialismu zažil zimní dovolené, odnesl si nezapomenutelný zážitek. Tento druh dovolené byl totiž v socialistickém Československu v podstatě fenoménem. Připomeňte si, jak to vypadalo.

Před sametovou revolucí nebylo trávení zimní dovolené na horách, například na Šumavě či v Krkonoších, ničím výjimečným. Rekreační střediska i chalupy byly většinou majetkem státních podniků, jejichž zaměstnanci tak měli příležitost levných pobytů. Pro mnohé z nich to bylo seznámení s lyžováním a horskými aktivitami.

Mnohdy i ti, kteří na totalitní režim jinak vzpomínají s odporem, uznávají, že tehdejší levné zimní dovolené měly své kouzlo a nebyly by od věci ani dnes. Na den jedné osobě stačilo pár korun k ubytování, teplému jídlu do žaludku (pokud si rodiny nevařily samy) i vstupu na sjezdovky.

Na zimní rekreace se vydávali nejen zaměstnanci podniků, ale také žáci a studenti spolu s učiteli. Nemuselo přitom jít výhradně o lyžařské kurzy. Podívejte se do galerie na to, jak vypadaly dovolené na horách za socialismu, kdy Alpy byly tabu.

Podívejte se, jak to dříve chodívalo ve školách:

Sdílejte článek
Štítky Šumava zima dovolená Krkonoše rekreace zimní dovolená Komunistické Československo Dovolená za socialismu

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 3. 5. 2024

Vaše síla spočívá ve vašich vnitřních zdrojích, Berani. Dnes zjistíte, že se ve vás tyto zdroje otevřely. Zjistíte, že vaše emoce jsou tváří v tvář chaosu klidné a pod kontrolou. Tento čas nových začátků je nesmírně důležitý. Bylo by vhodné, abyste prozkoumali své nitro a napravili všechny vnitřní zvláštnosti, které by vám v budoucnu mohly působit potíže.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.