Celebrity

8. ledna 2023 07:05

David Laštovka

Život herečky Moniky Hálové vyhasl předčasně. Osudovým mužem byl Vladimír Dlouhý

7 pádů Honzy Dědka (21) - Václav Kopta a včelí alergie

Herečka Monika Hálová, kterou nejvíce proslavila postavy Blanky Turečkové v komedii Hop - a je tu lidoop, toho za svůj krátký život stihla opravdu mnoho. Ve zmíněném filmu ztvárnila partnerku Vladimíra Dlouhého, který byl i jejím spolužákem na Pražské konzervatoři. Z podobnosti jejich životních osudů až mrazí.

Začátek herecké kariéry měla Monika Hálová doslova hvězdný. Už jako malá holka účinkovala v divadle Semafor, kam se dostala na doporučení Jana Wericha, který principálovi Jiřímu Suchému radil, že dítě na scéně vnáší do hry dotek lidskosti. Kromě toho v televizi uváděla pořady pro děti Vlaštovka a Plamínek. Volba pro studium tak byla jasná, podala si přihlášku na Pražskou konzervatoř, kam byla přijata na první pokus.

Poté nastoupila do ostravského Divadla Petra Bezruče, kde se jí dostávalo velkých rolích. Úspěch měla i před kamerou. Objevila se v desítkách filmů, mezi nejznámější patřila komedie pro děti a dospělé Hop - a je tu lidoop, kde se potkala se svým spolužákem z konzervatoře Vladimírem Dlouhým. Přeskočila mezi nimi jiskra a byla to její první velká láska. Pak se ale jejich cesty rozešly.

Monika herectví ve svých třiceti letech pověsila na hřebík, provdala se za báňského inženýra Ortwina Kolarczyka, s nímž odešla do Kanady, kde organizovala divadlo pro české emigranty. Tam v pouhých jednapadesáti letech zemřela. Příčinou úmrtí byla rakovina slinivky. Odešla v poklidu po dlouhém a statečném boji ve svém domě obklopena milující rodinou 5. června 2010. Krutou ironií osudu bylo, že patnáct dní poté vzala stejná nemoc život i Vladimíru Dlouhému.

Miloval ji Václav Kopta

K Monice Hálové vzhlížel i herec Václav Kopta. Když mu bylo deset let a jeho otec ho vzal do Semaforu, do Moniky se platonicky zamiloval. „O přestávce mě vzal otec mezi účinkující do divadelního klubu, kde mi objednal dvoudecku džusu, začal se bavit s kamarády a na mě trochu zapomněl. Upíral jsem oči ke schodišti vedoucímu zpět do hlediště, když tu najednou po schodech sestupovala ona! Královna mého srdce, průkopnice mých erotických představ - Monika Hálová! Zmocnila se mě panika, mé tváře sálaly jak vysoká pec v Třineckých železárnách. Ona se pomalu blížila ke mně a já, zasažen křečí lásky, rozkousl skleničku s džusem. Od té doby vím, proč se říká krve jako z vola! Trapas, ostuda, zkažený večer, znečištěný taxík a nemluvný otec. Smutná bilance, ale jinak milá vzpomínka na kouzelnou dívku s šibalským úsměvem a krásnýma nohama,“ popsal své vzpomínky Václav Kopta novináři a spisovateli Ondřeji Suchému.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.