Svatomartinská tradice trochu jinak: Upečte si místo husy křupavou kachnu s mákem!
Svatomartinská tradice trochu jinak: Upečte si místo husy křupavou kachnu s mákem! Zdroj: www.nasmodrymak.cz/Kitchenbook
I přesto, že nás letošní podzim přiměje slavit svatomartinskou tradici doma, tak bychom na toto období neměli zapomínat. Svátek svatého Martina, který připadá na středu 11. listopadu, máme neodmyslitelně spjatý s pečenou husou a dobrým vínem. Jenže letos je, jak už jsme si trochu zvykli, všechno jinak. Zkuste i tradiční recept letos pojmout trochu odlišně. Budete mile překvapeni.
Milovníky legend bude jistě zajímat, kdy a proč se tento den začal slavit. A je jen na vás, ke kterému vysvětlení se přikloníte. První příběh říká, že se Martin schovával v husníku, ale kejhání hus ho prozradilo. Další legenda tvrdí, že husy na venkovském kázání svatého Martina velmi rušily, a proto se připravují 11. listopadu za trest. Poněkud prozaičtější vysvětlení je spojení svátku sv. Martina a lidové tradice. Ve stejnou dobu se totiž pravidelně pořádaly poutě, trhy a zabíjačky.
Se šípky i se zelím!
Je zajímavé, že jsme si zvykli na to, že každé jídlo má typickou chuť, ale také konzistenci. Od pečené husy očekáváme křupavou a křehkou kůrčičku. I celý mák příjemně křupe. Proto se k sobě kulinářsky hodí. Vhodných spojení je ale daleko více. Díky tomu vznikla celá řada receptů. Od klasické pečené husy až po nadívanou jablky či sušenými švestkami. Pokud je na vás husa příliš veliká, zkuste kachnu, která vás vyjde i trochu levněji. Dalším zpestřením, které můžete v kuchyni vyzkoušet, je maková nádivka či šípkové zelí. Uděláte zároveň i něco pro své zdraví, protože mák pomáhá snižovat krevní tlak a působí blahodárně na imunitní systém. Je skvělým zdrojem energie, což se během sychravých, podzimních dnů hodí každému. Zelí také není náhodnou přílohou. Nerozpustná vláknina pomáhá udržovat zdravý trávicí systém tím, že podporuje pohyby střev, zvyšuje prospěšné bakterie ve střevě a pomáhá trávení. Pokud tedy chcete načerpat novou inspiraci, zkuste tento recept:
Pečená kachna s makovou nádivkou a šípkovým zelím
(pro 4–6 osob)
Co budete potřebovat:
- 1 kachnu
- 1 lžíci kmínu
- 1 lžíci soli
- 10 rohlíků
- 250 ml mléka
- pepř
- 1 lžičku perníkového koření
- 8 vajec
- 2 lžíce celého máku
- velkou hrst pokrájené pažitky
- 600 g červeného sterilizovaného zelí
- 3 lžíce šípkové marmelády
Postup:
- Kachnu omyjte, osušte, důkladně osolte zvenku i zevnitř a posypte kmínem. Přikryjte alobalem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C půl hodiny. Poté teplotu snižte na 120 °C a pečte cca 5 hodin. Po pěti hodinách alobal sundejte, zvyšte opět teplotu na 180 °C a dopečte ještě půl hodinky, aby vznikla krásná zlatavá a křupavá kůrka.
- Doba pečení vždy záleží na velikosti drůbeže. Během pečení kachny si připravte nádivku. Rohlíky pokrájejte na kostičky a zalijte mlékem. Do této směsi rozšlehejte vejce a přidejte sůl, pepř, celý mák, perníkové koření a pažitku. Vše zamíchejte a vložte na plech s pečicím papírem. Do nádivky můžete přidat i mandlové lupínky. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C cca 30–40 minut.
- Sterilizované zelí v hrnci duste do změknutí. Ke konci vmíchejte šípkovou marmeládu a odstavte z ohně.
PRIMA TIP: Základem každého dobrého jídla jsou kvalitní suroviny. V případě máku v nádivce jde spíše o koření, které provoní jídlo a dodá mu nezaměnitelné aroma. Abyste dosáhli požadované chuti, dbejte na to, aby byl mák opravdu kvalitní. Sáhněte nejlépe po modrém máku vypěstovaném na našich polích. Koupit kvalitní mák můžete i přímo od pěstitelů na Makové mapě mapa.nasmodrymak.cz.