Zkažené kuře a divné menu. Soutěžící se bojí jít k rýpalovi týdne na večeři

Prostřeno! XXVI (63) - Hortobáďské palačinky

Soutěž amatérských kuchařů z Plzně a středních Čech se ve středu přesune k hostiteli Zsoltovi. Taktik s cizím přízvukem uvaří jídla svého dětství, která vyvolají v soupeřích obavy. Co jsou hortobáďské palačinky a ptačí mléko, nikdo netuší. A co si hostitel počne se zkaženým masem na polévku?

Středeční kulinářské klání u šestatřicetiletého profesionálního řidiče Zsolta se ponese v lehce rozpačitém duchu. Nikdo neví, co od hostitele čekat. Cizí přízvuk a jméno napovídají, že se dnes bude vařit zahraniční kuchyně. Zsolt je původem ze Slovenska, do Česka přišel s přítelkyní na brigádu před třinácti lety a už tu zůstali. Jeho otec je Maďar, maminka Slovenka. „Já myslím, že si soupeři budou myslet, že jsem taktikem já,“ míní hostitel. Jako každý i on myslí na výhru, kterou by prý dal manželce. Ve středu vpodvečer uvidíme, jestli umí pohostit soupeře lépe než jeho předchůdci. Na menu tentokrát bude zapečená mozzarella s rajčaty a bazalkou, kuřecí vývar, hortobáďské palačinky a ptačí mléko.

Dva poslední chody budou pro soutěžící záhadou. Nikdy nic podobného nejedli. Martin má obavu i z teplých rajčat u předkrmu. „Někdy bych radši věděl, do čeho jdu. Tady jsou dva chody, který fakt nevím, co budou. Trošku se bojím,“ prohlásí po přečtení menu Marek. Strach naštěstí nebude na místě, v Prostřeno! jsme mohli vidět i horší kombinace. Hortobáďské palačinky jsou pojmenované po oblasti Maďarska. Zsolt vysvětlí, že jde původně o jídlo ze zbytků paprikáše. Skládá se z palačinek a omáčky s masem, která připomíná kuře na paprice. Pod názvem ptačí mléko se ukrývají nočky z bílků povařené v ochuceném mléku, které se podávají s vanilkovým krémem. Je to jídlo hostitelova dětství.

Podívejte se na video, ve kterém Zsolt řeší komplikace se zkaženým masem:

Kuře na polévku smrdí. Jak si hostitel poradí?

Mírná komplikace, která hostiteli naruší plány, bude zkažené maso na polévku. Čerstvě koupené kuře smrdí. Kuřecí vývar bude proto improvizovaný. Zsolt jej uvaří z kuřecích stehýnek na hlavní chod. Bude jich mít naštěstí pár navíc. Jelikož půjde už o třetí vývar tohoto týdne, málokdo se na něj bude těšit. Historka o zkaženém kuřeti pak způsobí, že hosty přejde chuť úplně. Zmatený Albert pak pobaví svým kouskem, kdy suverénně sáhne Martinovi do prostírání a vezme mu příbor.

Chybu si uvědomí, až když se mu začnou ostatní smát. „On si toho nevšimnul, že má na druhé straně vidličku, tak jsme se domluvili a všechno v pohodě,“ říká zaskočený Martin, který bude rád, že se bude mít do hlavního chodu čím pustit. „Máš velkou výhodu, že to nemáme s čím srovnávat, protože jsme to nikdy nejedli,“ rýpne si ještě před ochutnáním. Zsolt na to odvětí, že nechtěl volit pálivá maďarská jídla, protože netušil, jaká se sejde sestava. Naštěstí bude hlavní chod plný známých ingrediencí, a tak bude mít celkem úspěch. Kolik bodů nakonec dostane hráč týdne? Budou k Zsoltovi ostatní kritičtí jako on k nim?


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.