Móda a krása

7. prosince 2022 10:02

Komerční sdělení , redakce Prima Ženy

Zkraťte si čekání na Ježíška

Díky adventnímu kalendáři můžete mít nadílku každý den – až do Štědrého dne. Jaký si vyberete a jak vůbec tato tradice vznikla?

Čekání na Štědrý den se vleklo vždycky. Takže prakticky odjakživa tu byly různé způsoby, jak odpočítávat dny do velkého svátku. Ovšem ty nebyly tak komfortní a milé, jak je známe dnes. Například v Německu si protestanti dělali na zeď křídou čárku. Později zapalovali postupně 24 adventních svící a vymýšleli i další způsoby, jak si dobu čekání ukrátit.

Později začaly vznikat například dřevěné adventní kalendáře, které byly samy o sobě uměleckým dílem a představovaly pro každý den výjev z Bible. První jejich dochovaná sbírka je z roku 1851. Ale ani tento kalendář by vás nepotešil tak, jako moderní verze téhož.

Na přelomu dvacátého století se Gerhard Lang rozhodl vyrábět kalendář s názvem „V zemi Ježíškově“. Ten obsahoval 24 básniček, jejichž učením se děti rychleji chystaly na příchod Ježíška.

Kalendáře v podobě, jak je známe dnes, vznikly v době, kdy se svátky staly především komerční záležitostí. Tedy po druhé světové válce, v šedesátých letech. A kde jinde než v Americe. Na výrobu adventních dílek se tak vrhly nejen čokoládovny, ale také šperkařské dílny, oděvní nebo kosmetické značky…

Dnes je možno pořídit si adventní kalendář nejen pro děti, ale i pro muže, psy, kočky, koně. Protože je patrné, že na Vánoce se těší – zkrátka všichni.

Ve třetím tisíciletí se stále častěji objevují také online adventní kalendáře. Například francouzská kosmetická značka denně nabízí těm, kdo sledují její sociální sítě, každodenní soutěž o některý ze skvělých produktů. Od prvního prosince až do Štědrého dne, kdy bude cena opravdu lákavá. Ovšem není namístě ji prozradit, ochudili byste se o moment překvapení. Více na @orlane_cz_sk

Hodně štěstí a krásný adventní čas, který si můžete zpříjemnit skvělými dárečky. Už jste začali?

Sdílejte článek
Štítky Amerika Německo Vánoce adventní kalendář Štědrý den Ježíšek Druhá světová válka Orlane Bible Gerhard Lang

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 24. 4. 2024

Berani, některé vaše pracovní povinnosti jsou pro jednoho člověka příliš velké a mohly by vás dnes zatížit. Zdá se, že hromada práce se neustále zvětšuje, ať děláte, co děláte. Pokud můžete, delegujte své úkoly. Nejméně naléhavé úkoly odložte stranou a na zbytku postupně zapracujte. Váš zaměstnavatel od vás může, ale nemusí očekávat příliš mnoho, ale vy máte právo udržet si zdravý rozum bez ohledu na cokoli.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.