Celebrity

10. března 2024 06:00

David Laštovka

Zpěvák Pavel Novák zemřel předčasně. Jeho syna našli v autě bez známek života

Život české hudební legendy šedesátých a sedmdesátých let, Pavla Nováka, který by 10. března oslavil 80. narozeniny, předčasně ukončila zákeřná rakovina. Syn Pavel, který pokračoval v jeho šlépějích, ho přežil o pouhých 13 let. Zemřel ve věku 57 let za záhadných okolností.

Zpěvák Pavel Novák, mezi jehož největší hity patřily písně Malinká, Asi, Nádherná láska nebo Pihovatá dívka, s rakovinou prostaty během života bojoval dvakrát. Poprvé se mu ji díky náročné operaci, sérii ozařování a dvaačtyřicetidenní drastické hladovce podařilo porazit. Bohužel, po třech letech se mu nemoc vrátila. Bojoval, nevzdával se, věřil, že i tentokrát všechno dobře dopadne. Rakovina však postupně postihla celý pohybový aparát a prodělal i několik komatických stavů.
11. února 2009 vydechl naposledy. Bylo mu 64 let.

Před smrtí po něm bylo vyhlášeno celostátní pátrání

Po jeho smrti po něm převzal pěveckou štafetu jeho syn Pavel Novák. Postavil kapelu a zpíval tátovy největší hity. Dařilo se mu a stal se oblíbeným interpretem. Aby ho nepostihlo to, co jeho tatínka, neboť rakovina může být dědičná, pravidelně podstupoval lékařská vyšetření. Jeho život bohužel vyhasl předčasně.

2. září roku 2022 po něm bylo vyhlášeno celostátní pátrání, o tři dny později byl bez známek života nalezen ve svém voze na Pelhřimovsku. Koroner datum úmrtí stanovil na 28. srpna. Policie na žádost rodiny oficiální příčinu smrti z pitevní zprávy odmítla zveřejnit.

Čtěte také: Bára Trávníčková z show Hledá se táta a máma zemřela předčasně. Zanechala po sobě syna

Na sklonku života Pavel Novák intenzivně spolupracoval se zpěvákem, textařem a producentem Petrem Šiškou. Založili spolu hudební duo, s kterým vydávali desky a koncertovali po celé republice. V intenzivním kontaktu byli v podstatě každý den. 1. září, tedy den předtím, než bylo po Novákovi vyhlášeno celostátní pátrání, měli spolu v Praze přebírat cenu v rozhlasové hitparádě Zlatá česká dvanáctka. „Měl jsem pro nás koupené dva lístky do vlaku, byli jsme domluveni, že přistoupí v Olomouci. Bohužel tam nebyl a už jsem se mu nedovolal,“ zavzpomínal pro web Prima Ženy Petr Šiška.

Vzpomínky na poslední chvíle

To už měl o svého nejlepšího parťáka vážné obavy.  „Naposledy jsme se spolu viděli necelý týden předtím, než se to stalo. Měli jsme koncert na Slovensku. Jeli jsme Pavlovo autem, odřídil to celé. Dali jsme si u nás doma oběd, byl ve vynikající náladě. On byl vždycky velice komunikativní, a ani ty čtyři hodiny cesty nám nestačily k tomu, abychom si všechno řekli a všechno probrali. Rozloučili jsme se slovy jako v tom starém vtipu: Tak si to řekneme příště,“ vybavil si Petr Šiška poslední společné chvíle.

Mohlo by vás zajímat: Ivan Hlas exkluzivně o boji s rakovinou: Dost drsné chvíle. Hrozilo, že už nikdy nebudu mluvit

Co se vlastně stalo a bylo příčinou, netuší. „Slyšel jsem, že epileptický záchvat. Možná ho zradilo srdíčko... Někde psali démon alkohol... Léčil se několikrát, sám o sobě s úsměvem prohlašoval, že je vyléčený abstinent. Já za sebe mohu říct, že za ty dva poslední roky naší intenzivní spolupráce byl naprosto skvělý, spolehlivý a výjimečný.  Byl to bezvadný kluk,“ prozradil ještě Šiška.

Miloval rodinu. Syn Filip Novák je fotbalovou hvězdou

Pavel Novák si velmi zakládal na své rodině. „Nedal na ni dopustit a měl ji skutečně fantastickou. Dcera nádherně zpívá, udělali spolu krásný duet, syn je úspěšný fotbalový reprezentant. Byl na ně právem pyšný,“ uvedl hudebník, který se smrtí svého blízkého kamaráda jen těžko smiřuje. „Nemůžu tomu pořád uvěřit. Je to strašný. Pavel byl neskutečně talentovaný a pracovitý, skoro až motorová myš. Když měl svoji formu, hýřil nápady a kreativitou. Neměl problém přejet autem republiku tam a zpátky. Neměl problém stavět aparaturu, světla, pak ji zase celou sbalit. Pomáhal lidem. Pravidelně pořádal charitativní akce. Měl mraky aktivit a velké plány,“ uzavřel Petr Šiška.

Zpěvák Ivan Hlas promluvil o rakovině hlasivek, kvůli které málem přestal mluvit a zpívat:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.