Celebrity

17. června 2024 14:00

Eliška Reiglová

Zuzana Čaputová se prezidentkou málem nestala. Dceři tehdy našli nádor, přiznala

Bývalá slovenská prezidentka Zuzana Čaputová (50) byla v neklidných časech jakýmsi symbolem klidu a rozvahy. Funkce se oficiálně ujala 15. června 2019 a Slovensku přinesla mnohé. Jak nyní ale sama přiznala, v soukromém životě čelila utrpení, které ji málem zabránilo prezidentský slib složit. Mladší dceři, tehdy patnáctileté Emmě, totiž lékaři našli nádor.

Jakožto prezidentka byla Zuzana Čaputová své zemi velkým přínosem. Kdyby si ale měla vybrat mezi rolí hlavy státu a matky, nepochybně by volila tu druhou. Zatímco se národ v roce 2019 těšil na její inauguraci, ona sama přemýšlela nad tím, že prezidentský slib nesloží. Za zavřenými dveřmi svého domova řešila něco, o čem lidé neměli ani ponětí.

V knize rozhovorů s českým novinářem Erikem Taberym nyní bývalá slovenská prezidentka a zároveň první žena v této funkci v historii státu poprvé promluvila o tom, jak náročné období před inaugurací prožívala. Když šla s dcerami na prohlídku k lékaři, byl u tehdy teprve patnáctileté Emmy, která trpěla bolestmi hlavy, nalezen nádor na mozku.

Čtěte také: Pavel udělil Čaputové Řád Bílého lva. Dostal od ní nejvyšší slovenské vyznamenání

„Byl to velký emocionální zásah do mého nejslabšího místa, kterým jsou mé děti. Nebo přesněji řečeno do nejsilnějšího místa. Vzpomínám si, jak jsem si kvůli té šílené vnitřní bolesti a strachu, který jsem nedokázala vyjádřit, zaryla nehty hluboko do dlaní, abych to cítila. Nedokázala jsem tu bolest naplno prožít,“ popsala Čaputová v knize Neztratit se sama sobě.

Skličující nejistota

Po prvotních vyšetřeních nebyli lékaři schopní starostlivé matce říct jakékoliv zásadní informace. Dceři chtěla být nablízku, a začala tak přemýšlet o tom, zda se stát prezidentkou. Nevěděla, zda Emmu nečeká boj o život, jaká je prognóza a co bude vůbec možné s nádorem dělat. Čekalo ji těžké rozhodování.

„Byla jsem připravena nesložit prezidentský slib a být s ní, když to bude potřeba. Netušila jsem, co se bude dít. Čekala mě velká změna a týden předtím do toho přišlo něco úplně jiného,“ popsala bývalá hlava Slovenska. Prvotní zjištění však naštěstí byla příznivá, nádor Emmě neohrožoval zrak ani sluch a zdálo se, že bude operovatelný.

Čtěte také: Vášáryová: Ukrajina vítězí. Klaus a Zeman Česku škodili 20 let, Ficova éra nebude tak dlouhá

„Zda moje dcera zemře, nebo přežije. To vše se odehrávalo v době, kdy můj otec čelil vážné nemoci a moje dobrá přítelkyně podstupovala intenzivní léčbu nádoru na mozku, kterému pak po roce podlehla. Všechny tyto události byly součástí mého životního příběhu jako prezidentky,“ vysvětlila, co prožívala.

Dobré zprávy

Lidé nemohli mít ani tušení, co se v rodině Zuzany Čaputové odehrává. Obě dcery ji nakonec přišly na inauguraci podpořit a nikdo nemohl vědět, že nechybělo mnoho k tomu, aby Slovensko svou první prezidentku nakonec nemělo. I ve funkci byla oddaná a milující matka Emmě oporou a doprovázela ji na potřebná vyšetření.

Emma Čaputová byla dlouhodobě pod bedlivým dohledem lékařů, kteří nakonec přišli s pozitivními informacemi. Díky pozorování zjistili, že nádor se sice nezmenšil, ale ani nenarostl, tudíž nebyl nebezpečný. Navzdory všem útrapám pak alespoň nemusela čelit problémům, kterým čelí onkologičtí pacienti.

Podívejte se na poslední projev Zuzany Čaputové ve funkci prezidentky:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 8. 9. 2024

Berani, snažte se dnes navázat kontakt s někým, kdo vám chybí. I když to bude zpočátku bolet, budete se cítit mnohem lépe, jakmile se vám to podaří. Zvedněte telefon, napište vzkaz nebo pošlete e-mail. Dejte dotyčnému najevo, že vám chybí a záleží vám na něm. Vyjádřit se je často mnohem lepší než o svých pocitech lhát. Dotyčné osobě se po vás může stýskat stejně tak.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.