Celebrity

18. června 2024 16:30

David Laštovka

Zuzana Navarová zemřela předčasně. Před smrtí se vdala, změnila image i životní styl

Zpěvačka Zuzana Navarová nazpívala k pohádce Čert ví proč úvodní píseň. Podívejte se na trailer ZDROJ: DVD SPI FILM 2003

Zuzana Navarová patřila k nejvýraznějším českým zpěvačkám. Její život vyhasl předčasně. Zemřela v pouhých 45 letech, kdy podlehla zákeřné rakovině prsu spojenou s cirhózou jater. O tom, čím si prochází, nikdo neměl ponětí. Nedávala na sobě nic znát a koncertovala až do poslední chvíle.

Na partnery měla Zuzana Navarová dlouho smůlu. Poprvé se vdávala až ve 40 letech. Jejím vyvoleným se stal temperamentní Kubánec Luis de Tejada. Manželství jí ovšem do života nic převratného nepřineslo. Zanedlouho po svatbě přišel rozvod. Krátce nato zpěvačka zásadně změnila životní styl. Přestala kouřit a pít alkohol, místo toho dávala přednost zelenému čaji a začala cvičit taj-či.

Čtěte také: Jak poznat závislost na alkoholu? Prozradí ji sedm varovných signálů, kterých si hned všimnete

Jak se nakonec ukázalo, tato proměna měla svůj důvod. V té době už totiž sváděla boj se zákeřnou rakovinou, o které nikdo nevěděl. Zpěvačka vše tajila i před svými nejbližšími. „Ani muzikanti okolo ní neměli tušení, jak je situace vážná. Když se poprvé ukázala s ostříhanými vlasy, říkali jsme si: Pozor, rozmar, ženská v letech musí mít novou image,“ prozradil v Českém rozhlase redaktor a publicista Václav Souček.

Přestala plánovat a užívala si každé chvíle

Zuzana věděla, že jí moc času nezbývá, proto se snažila být pracovně aktivní, dokud jí síly dovolovaly. Až do poslední chvíle koncertovala a věnovala se charitě. „Už několik let neplánuju. Jako cíl jsem si vytkla, že nebudu mít žádné cíle. Vlastně můžu říct, že každý probíhající okamžik je můj cíl,“ líčila Zuzana Navarová v rozhlase v jednom z posledních rozhovorů.

Zemřela 7. prosince roku 2004 ve věku 45 let. Na její počest bylo ocenění Nadace Život umělce, kterou zakládala, pojmenováno na Cenu Zuzany Navarové.

Půl roku žila na Kubě

Rodačka z Hradce Králové toho za svůj krátký život stihla opravdu hodně. Hudbě se věnovala odmalička. Poprvé o sobě výrazněji dala vědět ve skupině Nerez, v níž zpívala od roku 1980. Oceňovaná byla jako výjimečná sólistka, která se těšila uznání nejen od odborné kritiky, ale rovněž u posluchačů.

Mohlo by vás zajímat: Céline Dion popsala svou největší bolest. Proč nedokáže zpívat?

Byla to rovněž velmi vzdělaná žena. Na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy vystudovala španělštinu a češtinu (učitelský obor). Ve 23 letech odcestovala na půl roku až do daleké Kuby na jazykovou stáž, kde jí učarovaly latinskoamerické rytmy. Kromě toho vystudovala konzervatoř, obor populární zpěv. Před smrtí nazpívala titulní píseň k pohádce Čert ví proč. Podívejte se na trailer v úvodu článku.

Sdílejte článek
Štítky výročí nemoc životní styl smrt rodina rakovina manželství zpěvačka kapela Zuzana Navarová

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.