Životní styl

31. července 2023 05:35

Eliška Reiglová

Přibývá žen s ADHD. Porucha se projevuje úzkostmi i rizikovým sexuálním chováním

Porucha pozornosti s hyperaktivitou je obecně spojována spíše s dětmi, zejména chlapci. Přesto v posledních letech zaznamenávají lékaři její výrazný nárůst v dospělé populaci, a to především u žen: mezi lety 2020 a 2022 se počet žen s ADHD téměř zdvojnásobil. Porucha se u nich místo hyperaktivity častěji projevuje depresemi, úzkostí, ale i rizikovým sexuálním životem a horšími partnerskými vztahy.

Přestože se pojem ADHD nejčastěji spojuje s dětmi a dospívajícími, s tímto neurologickým syndromem se potýkají i dospělí. Až 60 % dětských pacientů si poruchu pozornosti s hyperaktivitou přenese i do dospělosti, čím dál více pacientů je však diagnostikováno právě až v dospělém věku.

Podle nového výzkumu agentury Epic Research se počet dospělých s diagnózou ADHD od roku 2010 ztrojnásobil. A zatímco v dětském věku bývá porucha častěji diagnostikována u chlapců, mezi dospělými pacienty strmě narostlo žen. Dle zmíněné studie se mezi lety 2020 a 2022 počty žen s potvrzenou ADHD ve věkové skupině 23 až 49 let téměř zdvojnásobily.

Nevěra a střídání partnerů

Odborníci si zároveň všímají, že ženy s ADHD mnohdy oproti mužům s touto poruchou vykazují odlišné symptomy. Hyperaktivita je u nich obvykle nahrazena uzavíráním se do sebe, depresemi a úzkostmi, ve zvýšené míře se rovněž objevuje rizikovější sexuální chování. Podle letošní studie uveřejněné v odborném žurnále International Journal of Environmental Research and Public Health ženy s ADHD začínají být sexuálně aktivní v mladším věku, méně často používají antikoncepci, mají více sexuálních partnerů a častěji se dopouštějí nevěry.

Čtěte také: Léčba psí láskou: Canisterapie pomáhá dospělým i dětem

„Sexuální aktivity mohou pro lidi s ADHD sloužit jako kompenzační mechanismy, které jim pomáhají zvládat stres, odbourávat napětí a zvládat své emoce. Výsledky studie rovněž naznačují, že se muži i ženy s ADHD více zajímají o dobrodružnější a rizikovější sexuální praktiky. Ze všech kategorií respondentů přitom tyto praktiky nejčastěji reálně vyzkoušely a provozovaly ženy s ADHD,“ okomentoval výsledky studie Adam Durčák z českého sexshopu, který se dlouhodobě věnuje různým průzkumům.

Loňský online průzkum, jehož výsledky uveřejnila odborná platforma Frontiers in Psychiatry, zase u žen s ADHD zpozoroval souvislost mezi příznaky emoční dysregulace, impulzivitou a projevy opozičního vzdoru na jedné straně a hypersexuálním chováním, rizikovým sexuálním chováním a sexuálními dysfunkcemi na straně druhé.

Nedávno se k ADHD přiznala i spisovatelka Markéta Lukášková:

Zničené vztahy

Další studie pak poukazují na to, že lidé s ADHD obecně mívají častěji problémy i v partnerském životě. Vykazují například nižší spokojenost se svým vztahem, romantické vztahy jsou u nich méně kvalitní i stabilní a objevuje se vyšší frekvence rozvodů. „Na kvalitě partnerského vztahu se může projevovat právě nesoulad v sexualitě člověka s ADHD a jeho ‚zdravého‘ partnera, ať už jde o ochotu zkoušet různé sexuální praktiky, nebo nerovnováhu v libidu. U lidí s ADHD se přitom ne vždy nutně jedná o libido zvýšené, například vlivem medikace se naopak mohou potýkat se sníženou sexuální touhou,“ upozorňuje Adam Durčák.

Někteří lidé netuší, že ADHD trpí:

Sdílejte článek
Štítky láska nevěra deprese Ženy vztah vztahy úzkost sex ADHD

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 8. 5. 2024

Dnes máte šťastný den, Berani. Možná dostanete nějakou nečekanou výhru, třeba šek poštou nebo vám zvýší plat či vás povýší v práci. To je přesně to, v co jste doufali, abyste si zlepšili životní styl. Nezblázněte se. Peníze investujte moudře a vyděláte ještě více. Když je utratíte najednou, za pár let toho moc nebudete mít.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.